Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 15

Neišnešiotos naujagimės mama: „Gydytojai nėra Dievai, bet jie yra mūsų angelai“

Tikriausiai ne visi žino, jog net kas dešimta gyvybė, pasibeldusi į šį pasaulį , atkeliauja pirma laiko. Tad šia proga lapkričio 17-ąją sugalvota paminėti pasaulinę neišnešiotų...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas
Temos: 1 Mama

Tikriausiai ne visi žino, jog net kas dešimta gyvybė, pasibeldusi į šį pasaulį , atkeliauja pirma laiko. Tad šia proga lapkričio 17-ąją sugalvota paminėti pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną. Pasveikinti neišnešiotokus,  pagerbti visą medicinos personalą, padedančius kovoti mažyliams už gyvenimą, ir jais besirūpinančius tėvelius nusprendė ir LSMU SMD Neonatologijos būrelio nariai, pakvietę visus, neabejingus į renginį LSMUL Kauno klinikose. Paminėti tokią gražią dieną susirinko LSMU gydytojai, studentai, tėveliai su mažyliais, neišnešiotų naujagimių asociacijos nariai, organizacijos „MP- mamos pienas“ nariai, ir kiti žmonės, vienaip ar kitaip susidūrę su trapios gyvybės atėjimu į šį pasaulį problema.  

Renginį jausmingu saksofono kuriamu muzikos garsų pasauliu pradėjo  LSMU studentas Tadas. Po jo sveikinimo žodį tarė ir LSMU SMD Neonatologijos būrelio pirmininkė Vytenė Šliumpaitė, pasidžiaugusi „šiais mažais Dideliais mūsų žemės stebuklais“. Vėliau savo patirtimi dalijosi gydytoja-neonotologė Rasa Brinkis. Moteris trumpai papasakojo istorinius momentus: apie pirmąjį pasaulyje inkubatorių , apie tai, kaip vystėsi technologijos, leidžiančios išgelbėtų per anksti  į pasaulį atkeliavusių mažylių gyvybes.

Nuostabiu balsu susirinkusiuosius pakerėjo LSMU studentė, LSMU SMD Neonatologijos būrelio narė Viktorija Ivaškevičiūtė. Šventės dalyviai grožėjosi merginos atliktais kūriniais bei stebėjosi, kodėl ji nepasirinko dainininkės karjeros, nes būtų rimta konkurentė ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio muzikos žvaigždynui.

Žiūrovai ne tik mėgavosi melodingais muzikos kūriniais, klausėsi pranešimų, bet ir žiūrėjo filmuką apie neišnešiotų naujagimių pirmąsias gyvenimo akimirkas, apie jų kovą už gyvenimą.  

Vėliau savo patirtimi, pastebėjimais dalijosi ir parodos „Gyvybė, telpanti delnuose“ autorė Irutė Jaruševičiūtė. Fotomenininkė pasakojo apie suvokimą, jog „mes dar daug ko turėtume pasimokyti iš šių naujagimių: stiprybės, mokėjimo kovoti už savo gyvenimą, tikėjimo“. Moteris stebėjosi, koks tvirtas ryšys gali būti tarp motinos ir jos vaiko: „Vos mamai įėjus į palatą ir palietus rankomis inkubatorių, mažylio širdis ima plakti stipriau, padažnėja kvėpavimas.“

Savo patirtimi skruostais riedant džiaugsmo ašaroms dėl auginamos dukrelės, laimėjusios kovą už savo gyvybę, dalijosi ir viena mama. Ji ne kartą išreiškė padėką medikams, išgelbėjusiems jos dukrą. Moteris net paskaitė kurtas eiles: „Aš mažas žmogutis, trokštantis gyventi. Tėveliai mane vadina angeliuku. Bet be patyrusių gydytojų, be jų atsidavimo darbui šiandieną aš būčiau buvusi dvasia.“ Štai tokios kalbos skambėjo pasaulinės neišnešiotų naujagimių dienos proga, privertusios susimąstyti ne vieną klausytoją. Negailėjusi gerų žodžių gydytojams, slaugytojams, mergaitės mama pažymėjo, kad „ gydytojai nėra Dievai, bet jie yra mūsų angelai“.

Vėliau apie gyvenimo vertybių, principų pokyčius pasakojo neišnešiotų naujagimių asociacijos atstovė  Asta Radzevičienė. Ji kalbėjo apie pirmuosius žingsnius įkuriant neišnešiotų naujagimių asociaciją, apie portalą www.neisnesiotukas.lt, apie norą paremti, padėti tėvams ir naujagimiams, suteikti jiems optimizmo ir suvokimą, jog nėra vieni.

Visiems susirinkusiesiems įteikto ženkliuko reikšmę paaiškino Neonatologijos rezidentė Agnė Kilmanienė, kalbėjusi ir apie naujagimių dienos svarbą bei išreiškusi mintį, jog „kartais mažiausi dalykai užima didžiausią dalį Tavo širdies“.

 Renginį pabaigė įvairiaspalvių balionų paleidimas į bekraštę dangaus platybę, lyg simbolis į mūsų Žemę atkeliaujančios gyvybės.

  Nuotraukos ir tekstas Linos Pankratjevaitės, LSMU Studentų atstovybė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius