Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 19

NUOMONĖ. Jaunimo laisvalaikis

Jaunimas laisvalaikį leidžia įvairiai: nuo sėdėjimo prieš kompiuterio ar televizoriaus ekraną iki ekstremalių pramogų, kaip šokinėjimas su parašiutu. Jaunimo laisvalaikis atostogų metu - vasarą - dažniausiai būna visiškai kitoks negu mokslo metais, o tai kam vasara yra vienintelis metas, kada turi bent kiek laiko laisvalaikiui.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Jaunimas laisvalaikį leidžia įvairiai:  nuo sėdėjimo prieš kompiuterio ar televizoriaus ekraną iki ekstremalių pramogų, kaip šokinėjimas su parašiutu. Jaunimo laisvalaikis atostogų metu - vasarą - dažniausiai būna visiškai kitoks negu mokslo metais, o tai kam vasara yra vienintelis metas, kada turi bent kiek laiko laisvalaikiui.

Mokslo metais didžiąją dalį laiko po mokyklos užima įvairi užklasinė veikla: sportinės treniruotės ir meno mokykla. Tačiau po visų šių užsiėmimų dar reikia ir paruošti namų darbus ir pasirengti kontroliniam darbui, kurių kartais per dieną būna ne vienas ir ne du. Dėl didelio užimtumo darbo savaitės dienomis, jaunimas laisvalaikiui turi labai mažai laiko, o ir tas laisvalaikis dėl nuovargio patirto per dieną nėra pats geriausias, nes jie jį praleidžia prieš televizoriaus ar kompiuterio ekraną, daugiau laiko nei rekomenduoja medikai.

Šios jaunimo dalies laisvalaikis atostogų metu, vasarą, ženkliai pasikeičia. Atsiranda daug laisvo laiko. Ši jaunimo pusė yra linkę vasara susirasti darbą, tačiau dėl darbo vietų trūkumo to padaryti daugeliui šią vasarą nepavyko, tad jie vasarą leidžia pas senelius ar giminės kaimuose, daugelis jaunuolių teigė, kad vasara praleista pas senelius kaime yra ne tik puiki proga atsikvėpti nuo įtempto tvarkaraščio ar triukšmo mieste, bet ir proga užsidirbti pinigų senelio ūkyje.

Jaunimas, kuris neturi galimybių išvykti į kaimus, laiką priverstas leisti mieste. Bet veikliam jaunimui tai nėra didelė bėda, jie eina žaisti futbolą į stadionus, krepšinį į aikšteles, kai kurie eina tiesiog palaistyti miškais ar pasportuoti fiziškai į sporto klubus, ir taip palaikyti savo fizinę formą. Kam galimybės leidžia išvyksta į stovyklas ar tiesiog atostogauja su šeima Lietuvos ar užsienio kurortuose.

Deja, ne visas jaunimas yra toks, kaip apkalbėtas straipsnio pradžioje. Yra dar kelios jaunimo susiskirstymo grupės, kurios nėra pačios geriausios, tai pasyvus ir „chuliganiškas" jaunimas. Pasyvus jaunimas laiką leidžia tūnodamas namuose prieš televizorių ar kompiuterį, kas nėra gerai. „Chuliganiškas" jaunimas laisvalaikį leidžia vogdamas arba svaigindamasis.

Dėl kokių priežasčių pasyvus jaunimas nėra gerai? Visų pirma, dėl sveikatos, nes jis mažai juda, dėl šio veiksnio kasmet vis daugėja mūsų šalyje nebuvimas visiškai sveikų vaikų. Taip pat didelis laiko praleidimas prieš televizorių ir kompiuterį, nes kaip leidžia teigti medikų išvados, kad paaugliai, kurie ilgiau nei 4 valandas vakare praleidžia prie televizoriaus ar kompiuterio, labiau linkę nusikalsti, vartoti narkotikus ir atsiriboti nuo visuomenės bei tėvų, kuriems tampa priešiški. Jie nesistengia aktyviai dalyvauti gyvenime, mokytis ir dirbti, rasti savo vietą ir už ją kovoti. Be to televizijos laidų žiūrėjimas yra įtemptas darbas, kenčia ne tik akys, bet ir nervų sistema.

„Chuliganiškas" jaunimas - didelė mūsų visuomenės problema. Šis jaunimas yra ištisam laisvalaikį vasarą, o per mokslo metus jį linkęs prasiilginti praleisdami pamokas, taip kenkdami ne tik sau, bet ir visuomenei, kurį dėl tokių žmonių tampa mažiau išprususi. Pažvelgus į jų laisvalaikį, pamokų praleidimas neatrodo taip jau blogai. Laisvalaikiu šis jaunimas eina vogti iš parduotuvių, apiplėšinėti žmones. Šis jaunimas yra neatskiriamas nuo alkoholio vartojimo, kurį vartoja, jei tik turi pinigų, dar blogiau, kai pradeda svaigintis ne tik alkoholių, bet ir narkotikais, taip grėsdami grėsmę ne tik savo gyvybei, bet ir aplinkinių sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius