Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 08

Nuomonė. Lietuviškai lenkiškas Valdemaras

Niekuo neišsiskiriantis balandžio 6-osios rytas nemaloniai nustebino ne vieną Lietuvos gyventoją. Ne tiek rudenišku oru ar taurelę mėgstančių šou verslo atstovų komentarais, bet Lietuvos piliečio Valdemaro Tomaševskio pasisakymu esą „Tai jūs turite šitame krašte integruotis“. Ką gi reiškia tokie pasisakymai?
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Niekuo neišsiskiriantis balandžio 6-osios rytas nemaloniai nustebino ne vieną Lietuvos gyventoją. Ne tiek rudenišku oru ar taurelę mėgstančių šou verslo atstovų komentarais, bet Lietuvos piliečio Valdemaro Tomaševskio pasisakymu esą „Tai jūs turite šitame krašte integruotis, nes jūs čia atvažiavote. Jūsų protėviai turi čia integruotis. O mes neturime integruotis. Čia mūsų žemė. Nueikite Vilniuje į senas kapines  vien lenkiškos pavardės“. Ką gi reiškia tokie pasisakymai?

Visų pirma, gerbiamas europarlamentaras tikriausiai nemėgo istorijos pamokų. Kaip nori, taip vartyk senus žemėlapius, bet Vilniaus kraštas visada pažymėtas lietuviškomis spalvomis. Vokiečiai turi daugiau šansų tokiais teiginiais įtikinti, kad Klaipėda yra Vokietijos istorinė teritorija. Tuo tarpu Vilnius labai trumpą ir ginčytiną periodą priklausė Lenkijai. Pavardes kapinėse galima paaiškinti bajorų (kurie vieninteliai galėjo pasistatyti ilgaamžius antkapius) sulenkėjimu.

Įdomu, kaip žmogus, neturintis jokio Lietuvos istorijos supratimo sugebėjo baigti Vilniaus inžinerinį statybos institutą (dabartinis VGTU). O gal, gerbiamas europarlamentaras, specialiai ištrynė istorines žinias iš atminties, kad lengviau būtų politinius tikslus pasiekti? Nežinia. Vis dėlto, skaudu girėti taip kalbant Lietuvos piliečius. Radikalesnių pažiūrų žmonės gali traktuoti tokius pasisakymus, kaip kėsinimąsi į valstybės vientisumą ar tyčinį Lietuvos piliečių kiršinimą. Ko gero, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas pamiršta, kad jis vis dėlto Lietuvos lenkų atstovas. Ne Lenkijos tremtinių ar lenkų mažumos atstovas, bet lenkais save laikančių Lietuvos piliečių atstovas.

Kur visi kiti Lietuvos lenkai? Atsisakau tikėti, kad visi lenkų tautinės mažumos atstovai yra tokie pat neišprusę, kaip V.Tomaševskis. Kodėl Lietuvos piliečiai leidžia, kad jiems atstovautų žmogus, kuris, sprendžiant iš jo pasisakymų, jaučia liguistą neapykantą Lietuvos valstybei? Toks apgailėtinai populistiškas atstovavimas nedaro garbės, nei Lietuvos lenkams, nei Lietuvai kaip valstybei. Jei tokio pobūdžio komentarai sklistų iš Vieningo lietuvių nacionaldarbininkų Sąjūdžio lyderių ar Socialistinio liaudies fronto atstovų lūpų niekas nekreiptų dėmesio, mat save gerbiančios visuomenės ignoruoja radikalius fanatikus, tuo tarpu ponas V.Tomaševskis laikomas rimtu, racionaliu politiku, kuris netgi sugeba „prasimušti“ į Europos parlamentą ir atstovauti Lietuvos piliečiams.

Vis dėlto reikia suprasti šio pseudo politiko užgaidų peripetijas, norint suprasti tokius visiškai neadekvačius pasisakymus. Ko gero asmeniui, kurio karjera priklauso nuo to, kiek vienos ar kitos tautybės Lietuvos piliečiai yra susipriešinę, baisu matyti, jog lenkai ir lietuviai gali tapti draugiški vieni kitiems. Švietimo įstatymas, kuris laikui bėgant paskatins platesnę lenkų integraciją į bendrą Lietuvos visuomenę ir toliau vykstantys dvišaliai ir tarptautiniai Lietuvos ir Lenkijos projektai turėtų kaip reikalas išgąsdinti nesantaika mintantį politiką. Tokią situaciją puikiai apibūdintų liaudiškas posakis – „Šuo loja, karavanas eina“.

Vis dėlto, matome, kad skaldantys politiko veiksmai pasiekia savo rezultatą. Žiniasklaida netyla, apie mirštančius Lietuvos ir Lenkijos santykius, o ir anksčiau neutralūs buvę lietuviai pradeda piktintis V.Tomaševskio šalininkų pareiškimais. Kiek ilgai tokia situacija truks – neaišku. Tačiau aišku, kad nei lietuviams, nei Lietuvos lenkams geriau nebus. Telieka tikėtis, kad tarp Lietuvos lenkų atsiras aktyvių ir išprususių žmonių, norinčių draugiškai gyventi Lietuvoje, ieškant kompromisų ir bendro sutarimo. Deja, kol kas reikia tikėtis, kad gerbiamas europarlamentaras, Lietuvos pilietis, Valdemaras Tomaševskis, išmoks pirma pagalvoti, o po to sakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius