-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 27

Nuomonė: Sveiki, susipažinkite, mano vadovėlis – rasistas! (nuotraukos)

Anot reporterės Ramintos, nepaisant iš lūpų į lūpas keliaujančių stereotipų, prie rasizmo įsigalėjimo smarkiai prisideda ir vadovėliai. Taip taip, vadovėliai!
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 2 Vadovėlis Rasizmas

Rasizmas šen, rasizmas ten... Aplink, rodos, be galo daug rasizmo. Spauda mirga nuo pranešimų apie įvairiausias rasizmo išraiškas visame pasaulyje, televizija apie tai ir laidas suka, net atsitraukęs nuo visos žiniasklaidos su rasizmu gali susidurti savo draugų būry, kai šie laido „juodokus“ rasistinius anekdotus.

Ir tada nejučiomis imi susimąstyti, iš kur mūsų aplinkoje taip giliai įsišaknijusios pažiūros apie kitokios odos  ar akių formos žmones... Juk vergijos laikai baigėsi ir mūsų aplinkoje nebelaksto tarnai, kuriuos būtumę įpratę nuo mažų dienų matyti kaip menkesnius už save, o ir apskritai, visi apie rasistus įsigalėję stereotipai yra iš piršto laužti, nes, juk pripažinkite, netenka su jais susidurti, tiesiog taip kalbant išgirstame vieni iš kitus, ir patys tiesiogiai nesusidurdami su problemomis jų patys sau susikuriame.

Bet nepaisant iš lūpų į lūpas keliaujančių stereotipų, prie rasizmo įsigalėjimo dar labai smarkiai prisideda ir vadovėliai. Taip taip, vadovėliai! Tie patys, kuriuos diena iš dienos, 12 metų triname mokyklos suole. Per tiek metų ir šuo kariamas pripranta, taigi ir mes užfiksuojame netiesiogiai siunčiamą žinutę... O kokia ta žinutė, paklausite... Taigi, pabandykite atsiminti nors vieną geografijos vadovėlio iliustraciją, kurioje juodaodžiai būtų pavaizduoti pozityvioje nuotraukoje, arba atvirkščiai – baltaodžiai – kaip negatyvus pavyzdys. Europiečių šeimos vaizduojamos kaip siekiamybė, o Azijos – kaip nesugebančios tvarkytis su krūvomis vaikų. Nors visi puikiai žinome, kad visko pasitaiko visur, ir tai nepriklauso nuo kontinento ar odos spalvos.

Metai iš metų vartant vadovėlius mes per daug nekreipiame dėmesio į tas nuotraukas, nes tai atrodo nelabai aktualu ar įdomu. Bet kai tai kartojasi 12 metų, net mums patiems to nenorint ir nepastebint vadovėlio skleidžiama „žinutė“ netiesiogiai įsikala mums į pasąmonę, taip tik dar labiau stiprindama visus išgirstus stereotipus. Ir kartais nė nesusimąstome, kaip smarkiai mūsų įsitikinimus gali lemti viso labo mažos nuotraukos knygų kampeliuose.

O kaip manote Jūs, ar  vadovėliai sutirština mūsų požiūrio spalvas?

P.S. žemiau pateiktos nuotraukos iš 9-12 klasių geografijos vadovėlių, tiems, kas jau spėjo užmiršti mokyklos suolus ir vadovėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius