Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 25

NUOMONĖ. Tai kas kursto tautinę nesantaiką? (nuotraukos)

Visi tik ir rėkia apie kurstomą tautinę nesantaiką. Štai ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos Dieveniškėse surengta stovykla buvo apšaukta fašistine, skatinančia nesutarimus tarp tautų. Atsirado dienraščių, kurie sugebėjo parašyti, kad stovykloje buvo raginama susidoroti su kitataučiais. O štai Valdemaras Tomaševskis garsiai skelbia, kad Vilniaus krašte turi integruotis lietuviai, o ne lenkai.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Visi tik ir rėkia apie kurstomą tautinę nesantaiką. Štai ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos Dieveniškėse surengta stovykla buvo apšaukta fašistine, skatinančia nesutarimus tarp tautų. Atsirado dienraščių, kurie sugebėjo parašyti, kad stovykloje buvo raginama susidoroti su kitataučiais. O štai Valdemaras Tomaševskis garsiai skelbia, kad Vilniaus krašte turi integruotis lietuviai, o ne lenkai. Lenkiškuose portaluose sklando šūkiai „Išvalysim Lenkiją nuo parazitų", kurie kaip suprantame skirti lietuvių tautai. Tai vis dėlto, kas kursto tautinę nesantaiką? Mes ar jie?

Prieš keletą savaičių kiekviename „žiniasklaidos“ tinklapyje pasirodydavo po kelis straipsnius per dieną apie tą pačią jaunimo stovyklą Dieveniškėse. Beveik visi jie prasidėdavo vienodai: „stovykla surengta gausiai lenkų apgyvendintoje teritorijoje." Lyg tai būtų lietuviams draudžiama teritorija, aptverta dešimties metrų aukščio spygliuota tvora ir ja tekėtų 220 voltų įtampa. O ir turinys straipsnių beveik nesiskyrė. Tas pats per tą patį. Kokie blogi ten susirinkę jaunuoliai. Melas išaugo iki tokio lygio, kad buvo rašoma, jog stovyklos organizatoriai ragina jos dalyvius susidoroti su kitos tautybės žmonėmis. O kur dar siūlymai ūkišku muilu išsiplauti burną, kalbantiems slavų ir germanų kalbomis? (Juk niekas neminėjo, kad stovykloje buvo mokoma lietuvių ir latvių kalbų ir tam, kad gilinti įgautas žinias buvo SIŪLOMA bendrauti tik tomis kalbomis, o ūkiškas muilas buvo pasirinktas kaip priemonė papokštauti.) Atrodo, kad toje stovykloje rezgamas sąmokslas, panašus į animacinių filmuko herojų, Pinkio ir Makaulės, planą, „kaip per naktį užvaldyti pasaulį." Atostogaujantis premjeras taip pat spėjo pasireikšti. Juk reitingus reikia kelti. Aišku, nežinodamas, kad tokia stovykla iš vis vyksta, jis paklausė savo patarėjo, kuris toli gražu stovykloje nedalyvavo, ir ponas Kubilius pasmerkė tautininkus. Na, bet čia ne ta vieta, kad teisti valdžios klerkus.

Vis dėlto, tokia jau mūsų santvarka. Bent menkiausias nukrypimas nuo globalizacijos ir tu jau blogas. Kurstai tautinę nesantaiką kiekvienu savo žodžiu. Ką jau kalbėti, jeigu priklausai kuriam nors tautiniam judėjimui. Tuomet tu jau didžiausias ksenofobas, rasistas, nacis, fašistas ir kuo tiktai tavęs neapšaukia. Tai tokia ta Briuselio diktuojama demokratija.

Bet prisiminkime šių metų pavasarį. Taip. Plačiai pagarsėjusios Kovo 11-osios eitynės.Argi neturėjome tokio pat skandalo? Toks vaizdas, kad viskas kaip gerai surežisuotame filme. Patriotiškas renginys=skandalas? Matyt neveltui tarp tautininkų jau pasklido posakis „Patriotas - tai bėda, patriotas - baudžiama byla." Taigi 2011 kovas. Lietuva švenčia Nepriklausomybės dieną. Štai, prie Vilniaus Katedros būriuojasi patriotai. Susirinko jų apie tūkstantis. (Įdomu ar tiek jų yra iš viso, ar čia susirinko tik tie, kurie nepabijojo skandalo, kuris aišku kaip dieną, turėjo būti sukeltas po tokio renginio.) Daug trispalvių plevesavo danguje, bet į jas buvo atkreipta mažiausiai dėmesio. Daugiausia matyt reikia skirti kerziniams batams ir taip kaip atrodė eitynių dalyviai ir kokie šūkiai buvo užrašyti ant vadinamųjų „banerių." O kur dar baisusis „Lietuva - lietuviams! Lietuviai - Lietuviai!" Vėl nei vienas straipsnis neapsiėjo be jų. Vietoj to, kad pasidžiaugtų, jog laikais, kai mus masiškai palieka tautiečiai, kai lėktuvai į Airiją, Didžiąją Britaniją, Ispaniją ir Vokietiją sausakimši, dar atsiranda patriotų, jie maišomi su purvais. Iškeliamas tarptautinis skandalas, kad Lietuvoje diskriminuojamos tautinės mažumos. Žinia turbūt pusę pasaulio apskriejo, kokie lietuviai blogi, kokie ekstremistai ten gyvena.

O kur dar skandalas, kad garsusis lenkų rinkimų vadas Valdemaras Tomaševskis įteikė pareiškimą Europos Sąjungai pareiškimą dėl lenkų tautybės žmonių diskriminacijos Lietuvoje. Tik apie kokią diskriminaciją mes kalbame? Apie tokią, kai lenkai gauna viską ko prašo, kai gyvena geriau už bet kokią kitą tautinę mažumą Lietuvoje. Tik vat seimas dar nepriėmė įstatymo, kad Lietuvoje valstybinė kalba yra lenkų. Todėl matyt ir sulaukėme tokio pareiškimo. Nes neleidžiama pavardžių LIETUVOS Respublikos pase rašyti lenkiškais rašmenis, o lietuviškais, nes LIETUVOJE mes norime išsaugoti bent dalelę lietuvybės ir prašome nukabinti lenkiškus gatvių pavadinimus. Visi žmogaus teisių institutai sukyla, kad tik apginti lenkų tautą.

Tik štai, kur buvo visi žmogaus teisių institutai, kai per lenkų organizuotą renginį Armijos Krajovos pagerbimui, buvo sulaikyti du asmenys. Už ką? Už nieką. Iš pradžių sulaikė, o po to galvojo, kokį straipsnį čia pritaikius. Kodėl tada nebuvo aiškintasi, kokios priežastys lėmė, kad asmenys atvykę stebėti renginio buvo sulaikyti. O čia ir pritaikysime taisyklę „Patriotas - tai bėda, patriotas - baudžiama byla." Turbūt jau supratote, kad būtent asmenys, kurie buvo sulaikyti vis dar nešiojasi Lietuvą širdyse ir Lietuva jiems daugiau nei valdžia. Kodėl šiuo atveju nebuvo iškeltas tarptautinis skandalas dėl lietuvių tautos atstovų diskriminacijos? Juk jie turėjo teisę ateiti į renginį, kuris, beje, buvo viešas. Na, bet greičiausiai tokiuose renginiuose turi būti suimtas kiekvienas lietuvis, nes tik lietuviai ir  'kursto tautinę nesantaiką.'

Bet matyt labiausiai šis klausimas aktualus Vilniaus kraštui. Turbūt ne vienam nuvykus į sostinę teko susidurti su lenkakalbiais asmenimis. Kai kurie jų jau pusę amžiaus gyvena Vilniuje, tik, deja, lietuvių kalbos vis dar neišmoko. Norisi kartais pasiklausti kelio pas vietinius, bet nežinia, gal ant kitataučio papulsi. O jeigu lietuviškai paklausi apšauks tave ksenofobu. Dar pasakys, kad negerbi jų, nes gyvendamas Lietuvoje nemoki lenkų kalbos. Būtų juokinga, jeigu nebūtų graudu. Ten jau ant viešojo transporto, maršrutai rašomi ne tik gimtąją kalba, bet ir lenkų. O net ir praėjus septynioms dešimtims metų po to, kai Lietuva atgavo Vilnių, internete lyg kokie vaiduokliai šmirinėja komentarai „Mes atgausime Vilnių", „Vilnius mūsų", o Kaune, Laisvės alėjoje, futbolo sirgaliai garsiai šūkavo „Litwa nasze."

O štai ir pastarųjų dienų įvykiai Lenkijoje. Punsko savivaldybėje, kur apie 80 procentų gyventojų yra lietuviai, baltos ir raudonos spalvos dažais, taip sudarant Lenkijos vėliavą, buvo išniekinti lietuviški ženklai. Nuniokotas ir Punske esantis paminklas pirmojo lietuviško vaidinimo šimtmečiui pažymėti.Bet kažkodėl niekas per daug apie tai nešneka. Parodė per žinias, bet nei tarptautinio skandalo apie tautinių mažumų diskriminaciją Lenkijoje. Nieko. Keletas straipsnių tik supažindinimui. O ką mūsų tautos išrinktieji padarė dėl to, kad tai nepasikartotų. Ar bent pasiteiravo Lenkijos valdžios kokios viso šito išpuolio priežastys? O gal mes bijome dar vieno tarptautinio skandalo, kad lietuviai diskriminuoja lenkus? Tik ar tikrai dėl visko kalti esame mes? O gal tik paklūstame vis labiau pučiamam muilo burbului?

Manau, kad pabaigai labai tiktų pasakyti, kad tikrieji diskriminatoriai yra ne tie, apie kuriuos daug rėkia ir tokiais vadina, o tie, kurie tik kaltina viskuo kitus. Juk Vilnius visada buvo ir bus mūsų, lietuvių, o Lietuvoje mes kalbėsime TIK lietuviškai. Čia mūsų žemė, mūsų Tėvynė. Jos neatims niekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius