Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 23

NUOMONĖ.Nesėkmę patyrusi aukštojo mokslo reforma dar kartą įrodė esanti netinkama

Prieš dvejus metus, kaip perkūnija iš giedro dangaus, „iškrito“ nauja aukštojo mokslo reforma. Sulaukusi daugybės diskusijų, neigiamų atgarsių ir vertinimų ji dar kartą patyrė fiasko.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Prieš dvejus metus kaip perkūnija iš giedro dangaus, „iškrito“ nauja aukštojo mokslo reforma. Sulaukusi daugybės diskusijų, neigiamų atgarsių ir vertinimų, ji dar kartą patyrė fiasko. Švietimo ir mokslo ministerija kaip gelbėjimosi ratą, įvesiantį tvarką, numatė rotaciją, kuri turėjo įvykti šią vasarą.

Reikėtų dar sykį pabrėžti, turėjusią būti rotaciją. Pagal rotacijos mastus, kai kuriuose unversitetuose, jų fakultetuose rotacijos buvimo užčiuopti neįmanoma. Gali pasirodyti, kad įstoję į valstybės finansuojamą vietą studentai labai stengėsi ir išlaikė savo vietą. Jeigu sakyčiau, kad taip buvo – meluočiau. Išlaikyti šiltą vietą nebuvo sunku, nes kristi nuo grupės vidurkio su kaupiamo galutinio balo sistema praktiškai neįmanoma. Na ir ką, dabar žmonės su 6,7 vidurkiu nemoka už mokslą, o turintys 8,9 vidurkį ir mokantys už mokslą toliau turi mokėti. Vat čia ir išryškėja aukštojo mokslo refoforma – tu tik įstok, krapštyk nosį universitete, nes valstybė vis tiek mokės už mokslą. Taigi trumpai – valstybė, Švietimo ir mokslo ministerija, remia tinginius.

Vytauto Didžiojo universitete trijuose didžiausiuose fakultetuose rotaciją „patyrė“ tik trys studentai, vienam fakultete – rotacijos nė kvapo. Tik sulaukėme tokio laiško:

„Laba diena, Noriu informuoti apie šiais metais vykusios rotacijos rezultatus. Atsižvelgiant į šių metų rotacijos rezultatus, informuojame, kad Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete jokių pasikeitimų iš mokamų į valstybės finansuojamas vietas ir atvirkščiai nėra.“

Taigi, būsimas studente, patarimas tau:

Jei nemoki užsienio kalbos, stok į nemokamą vietą – neiškrisi. O jei moki, emigruok, Lietuvoje gerovės nesusikursi dėl elementarios priežasties – pragyventi už 800–1000 Lt neįmanoma.

Ką jau ir kalbėti apie užtikrintos ateities kūrimąsi, o ir kai kurių universitetų diplomai nieko verti ir užsieny nevertinami. Bėkit iš Lietuvos, kol dar galit.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius