Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 06

Parodoje „Sveikatos dienos 2010“ pasiektas rekordas

Gruodžio 3–5 dienomis Asociacija „Gyvastis“ dalyvavo parodoje „Sveikatos dienos 2010“.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Gruodžio 3–5 dienomis Asociacija „Gyvastis“ dalyvavo parodoje „Sveikatos dienos 2010“. „Gyvastis“ jau antrą kartą dalyvauja šioje parodoje, propaguoja organų donorystę, demonstruoja filmus, skaito paskaitas.

Šiais metais parodos metu „Gyvastis“ įgyvendino rekordą – „Ilgiausia minčių apie organų donorystę juosta“. Apie 200 parodos dalyvių rašė juostoje savo mintis. Juostos ilgis – 62,4 metro.

Juostą nukirpo ir ją savo mintimis pradėjo Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Jonas Jučas, pabrėžęs, kad jis pats yra donoras – duoda kraujo, turi donoro kortelę. Juo pasekė Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė ir Seimo narė Dangutė Mikutienė. Parodos lankytojai ir dalyviai savo mintis apie organų donorystę rašė visas tris dienas.

Dauguma rašiusiųjų mano, kad organų donorystė nuostabus dalykas, nes po savo mirties gali dovanoti gyvenimą kitiems. Žmonės, gyvenantys persodinto organo dėka, dėkojo už antrą gyvenimą, jų artimieji džiaugėsi šalia esančiais brangiais žmonėmis. „Man organų donorystė reiškia dukters gyvybę,“ – rašė Aušra Degutytė, kurios 8-metė dukrelė du metus gyvena persodinto inksto dėka.

„Dėka donoro artimųjų galiu gyventi, auginti sūnų,“ – tai Rimvydo Vekeroto, 4 metus gyvenančio su persodinta širdimi ir auginančio penkiametį sūnų, mintis.

„Organų donorystė, transplantacijos, tėvų meilė ir gydytojų pasiaukojimas man dovanojo 26 gyvenimo metus – pačius gražiausius metus, didžiąją mano gyvenimo dalį,“ – rašė Ugnė Šakūnienė šešerius metus išgyvenusi su mamos inkstu, o dabar jau 20 metų gyvenanti su tėčio inkstu.

„Tikiuosi, tiksiu... Tikiuosi, man tiks...“ – taip ant juostos užrašė dainininkas Vaidotas Valiukevičius Milanno, kvietęs parodos lankytojus pritarti kraujo, kaulų čiulpų ir organų donorystei. Milanno pats ne kartą yra davęs kraujo.

Savo mintį ant juostos užrašė ir tailandietė Apissara Sukkajomkul, kuri savo universitete Tailande taip pat yra kvietusi studentus pritarti organų donorystei bei duoti kraujo.

Apie 100 parodos lankytojų siuntė savo draugams ir artimiesiems „Gyvasties“ išleistus atvirukus. Parodos metu buvo eksponuojama fotografijų paroda „Už gyvybę“ ir demonstruojamas to paties pavadinimo filmas, skaitomos paskaitos „Organų donorystė. Mitai ir faktai“. „Gyvasties“ stende taip pat buvo rodomi Europos Parlamento Informacijos biuro rengto Euroscola konkurso „Donorystei – TAIP“ vaizdo siužetai.

Džiaugiamės, kad filmą žiūrėjo, paskaitų klausėsi ir ant juostos savo mintis rašė parodos dalyviai, lankytojai, tarp jų Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto studentai, Valkininkų vidurinės mokyklos, Alytaus A.Vanago-Ramanausko ir Šv.Benedikto gimnazijų moksleiviai.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena maždaug 700 žmonių su persodintu inkstu, širdimi, kepenimis, plaučiais, kasa. Kai kurie persodinto organo dėka gyvena daugiau kaip 30 metų. Iš viso Lietuvoje per 40 metų atlikta apie 1300 transplantacijų. Šiuo metu inksto transplantacijos laukia apie 230, kepenų – apie 35, širdies apie 20, plaučių – 2, širdies ir plaučių komplekso – 3, ragenos – apie 150 žmonių. Tarp jų 6 vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius