Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 06

Povilas Bingelis susitiko su muziką mylinčiais vaikais

Muzika į žmogaus kasdienį gyvenimą įneša džiaugsmo: rūpesčiai įgyja kitą prasmę, į žmonių tarpusavio santykius įsilieja šiluma, akys kitaip mato pasaulį, o ausys girdi tai, kas malonu ir gera širdžiai. Ji daro stebuklus ir sieloje, nes apdovanoja jautrumu, nuoširdumu, noru siekti šviesos ir grožio.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Marytė Gustainienė

Muzika į žmogaus kasdienį gyvenimą įneša džiaugsmo: rūpesčiai įgyja kitą prasmę, į žmonių tarpusavio santykius įsilieja šiluma, akys kitaip mato pasaulį, o ausys girdi tai, kas malonu ir gera širdžiai. Ji daro stebuklus ir sieloje, nes apdovanoja jautrumu, nuoširdumu, noru siekti šviesos ir grožio. Pamilęs muziką žmogus eina Didžiuoju Keliu ir jo širdis yra kupina tyro džiaugsmo. Deja, to, kuris pasirinko muziką, kelias nėra lengvas, nors ir lydi Mūza. Pabūti šalia tokių žmonių labai malonu ir prasminga, nes tik tuomet supranti, kad yra kažkas daugiau už kasdieniškus reikalus, o muzika užburia ir kažką tokio svarbaus ir tikro palieka kiekvieno viduje.

Miko ir Kipro Petrauskų muziejuje vaikams surengta nepaprasta šventė. Dauguma tokių, kurie jau groja kokiu nors instrumentu, mokosi muzikos mokyklose, susirinko į susitikimą su žinomu fagotistu Povilu Bingeliu. Jis visai neseniai atvyko į Lietuvą, nes liepos pradžioje kartu su kitais kolegomis grojo Pažaislio festivalyje. Medinių pučiamųjų kvintetas atliko sudėtingus ir retai grojamus kompozitorių Samuel Barber, Jean Francaix, Gyorgy Ligeti, Paquito D'Rivera kūrinius. Dar vasario mėnesį Povilas Bingelis grojo Kauno simfoniniame orkestre kaip solistas, atliko Gioachino Antonio Rossini ir Teisučio Makačino koncertus fagotui su orkestru.

Vaikams buvo pristatomas įdomus ir ypatingas instrumentas – fagotas. Tai boso-tenoro medinis pučiamasis muzikos instrumentas, sudarytas iš šešių dalių, kurias vaikai galėjo apžiūrėti, pačiupinėti. Kai kurie dar ir mažesni už instrumentą. Liežuvėlį, pro kurį pučiamas oras, Povilas Bingelis, kaip ir kiti muzikai, gaminasi pats. Sako, kad kiekvienas žino, kaip jį pritaikyti prie savo lūpų. Fagotas gaminamas iš klevo (medis ruošiamas ilgai, džiovinamas maždaug dvylika metų, o paskui gręžiama instrumento vidinė erdvė). Grojama simfoniniuose orkestruose, didelės sudėties pučiamųjų orkestruose, kameriniuose ansambliuose, solo.

Mane (manau, ir kitus susirinkusiuosius), žavėjo Povilo Bingelio santūrumas. Jis užsidegęs kalbėjo apie instrumentą, išgavo įvairias – liūdnas ir linksmesnes – melodijas, o apie save pasakė labai nedaug, bet visa tai yra labai svaru. Muziko kelias prasidėjo Kaune – baigė Juozo Naujalio muzikos gimnaziją, vėliau studijavo Lietuvos muzikos akademinoje. Baigęs mokslus Lietuvoje studijavo Danijos karališkoje muzikos akademijoje, Bazelio muzikos akademijoje labai žymaus fagotininko Sergio Azzolini klasėje. Gyvena Bazelyje (miestas šiaurės vakarų Šveicarijoje) ir groja Bazelio kameriniame ir simfoniniame orkestruose, kiekvienais metais groja garsiajame Gstaad festivalio orkestre. Šis jaunas žmogus moka ispanų, italų, vokiečių, anglų kalbas, taisyklingai kalba lietuviškai. Taigi, laurų vainikas tik atskleidžia įžymaus žmogaus šlovę, leidžia suvokti, kad dideli žmonės yra nepaprasti savo paprastumu ir nuoširdumu. Gal muzika įkvepia tiek daug vidinio žavesio, kad nereikia pačiam kalbėti apie save, o prasmingi darbai ir nuopelnai byloja apie gražius pasiekimus.

Lydimi muziejininkės Aušros vaikai apžiūrėjo Kipro Petrausko memorialinį butą, autentiškus baldus, paveikslus ir asmeninius daiktus, žavėjosi jo įspūdingu gastrolių lagaminu. Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos direktoriaus Kęstučio Bliujaus dovanoti muziejui muzikos instrumentai – dar vienas puikus reginys vaikams, nes jie galėjo pabandyti jais groti, sunkesnius bent rankose palaikyti ar nusifotografuoti.

Valanda, praleista muziejuje ir bendravimas su įžymiu fagotistu povilu Bingeliu yra ne tik puikus dvasinis renginys vaikams, juos palydėjusiems suaugusiesiems, bet ir atgaiva sielai tokiame sumaišties pilname mūsų kasdieniame gyvenime. Dažnai pasiklystame tarp savo rūpesčių, esame kankinami nesėkmių, bet reikia tik muzikos, kuri skleistų mūsų dvasiai sparnus. Vaikams svarbu girdėti muziką kiekviename vaikystės žingsnyje, nes tai yra palaima, teikianti stiprybės.

Vidos Bingelienės nuotraukoje: Fagotistas Povilas Bingelis su žiūrovais Miko ir Kipro Petrauskų muziejuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius