-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 10

PPGVA dėl galimo visuomenės mulkinimo kreipėsi į konkurencijos tarybą

Putų polistirolo gamintojų ir vartotojų asociacija (PPGVA) kreipėsi į konkurencijos tarybą dėl kilusių įtarimų, jog konkurentai elgiasi neetiškai, nesivadovauja sąžiningos...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Putų polistirolo gamintojų ir vartotojų asociacija (PPGVA) kreipėsi į konkurencijos tarybą dėl kilusių įtarimų, jog konkurentai elgiasi neetiškai, nesivadovauja sąžiningos konkurencijos principais ir klaidina vartotojus. Asociacijos narių nuomone, pastaruoju metu viešoje erdvėje pasirodanti tendencinga informacija apie gaisrus ir pastatuose naudojamas neva degias medžiagas neatitinka tikrovės.

 „Mums nepriimtinas toks veiklos metodas, kai visuomene bandoma manipuliuoti ir gąsdinti, sugretinant gaisrų kiekį, jų padaromą žalą bei naudojamas statybines medžiagas. Statybų bei gaisrinės saugos ekspertai sutaria – dėl statybinių medžiagų degumo gaisrai nekyla. Gaisrų kiekis neturi jokios tiesioginės sąsajos su naudojamomis šiltinimo medžiagomis. Jų priežastys yra susietos su nepakankamu gaisro sukėlėjų izoliavimu bei žmonių elgsena tuose pastatuose. Remiantis oficialia statistika, pagrindinės gaisrų priežastys kasmet nurodomos tos pačios: neatsargus žmonių elgesys su ugnimi, žolės deginimas, netvarkingos krosnys ar elektros įranga, taip pat neatsargus rūkymas ir t.t.“, – teigia PPGVA vadovas V. Čaplikas. Jis pabrėžia, kad nedegių medžiagų iš esmės nelabai ir yra, išskyrus plieną, betoną ar smėlį. Tačiau skirtingai nei polistireninis putplastis – nė viena jų gerai šilumos neizoliuoja.

Šiuo metu visuomenėje yra formuojama labai daug stereotipų, kai matoma tik tai, kas norima matyti. Pavyzdžiui, žmones bandoma gąsdinti, jog polistireninis putplastis yra ypatingai degus bei neatitinka gaisrinės saugos reikalavimų. Tai yra netiesa. Gaisrinių tyrimų centre buvo atliktas ne vienas bandymas, kurio metu nustatyta, kad šiltinimo sistemos su polistireniniu putpaslčiu atitinka B-s1, d0 degumo klasės reikalavimus arba, kitaip tariant, atitinka Lietuvoje galiojančius gaisrinės saugos reglamentus.

„Atvirai tariant, man kelia šypseną, kai pasitelkiant užsienio „specialistus“, visuomenę bandoma gąsdinti, jog gaisras plinta greičiau dėl naudojamų neva nesaugių, nuodingų ir degių statybinių termoizoliacinių medžiagų. Pagalvokime logiškai, polistireniniame putplasyje pagrindinis komponentas yra oras. Jo polistireniniame putplastyje yra net 98 procentai. Likusius 2 procentus sudaro degus stirenas. Pastarojo aptinkama maisto produktuose, žmonėse ir kituose gyvuose organizmuose. Jeigu ši termoizoliacinė medžiaga būtų kenksminga žmonių sveikatai, ji būtų uždrausta. Ji nebūtų visame pasaulyje taip plačiai naudojama maistui ir medikamentams įpakuoti, transporto sektoriuje, baldų gamyboje ir kitose srityse“, – pabrėžia asociacijos vadovas ir ragina visą laiką pirmiausia vadovautis ne manipuliacijomis, nuomonėmis ar gandais, o laboratoriniais tyrimais ir faktais. 

Specialistai pabrėžia, jog didžiausia  problema yra ne gaisrinės saugos reikalavimų griežtumas, o jų įgyvendinimas. Siekiant gerų rezultatų, turi būti priimti teisingi sprendimai, paruošti geri projektai, o statybose naudojami tinkami ruošiniai. Taip pat labai svarbi griežta atliekamų darbų kontrolė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius