Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 19

Projektas „Baltijos Atmintis“ baigia savo kelionę

Su vasario 16-osios švente į pabaigą juda ir projektas „Susitikime prisiminti: Baltijos šalys – pavergtos seserys“. Per intensyvius savo veiklos metus projektas pakvietė Lietuvos...
Temos: 1 Atmintis

Su vasario 16-osios švente į pabaigą juda ir projektas „Susitikime prisiminti: Baltijos šalys – pavergtos seserys“. Per intensyvius savo veiklos metus projektas pakvietė Lietuvos ir Latvijos jaunimą susitikti su skaudžia Baltijos šalių istorijos atmintimi, prisimenant stalinizmo totalitarinį režimą ir pagerbiant jį išgyvenusias aukas. Projektas siekė paminėti Europos istorijos įvykius ir apie juos kalbėti bendrų Europos Sąjungos vertybių kontekste.

Projekto metu daugiau kaip 1200 Jurbarko, Mažeikių, Liepojos, Zarasų ir Daugpilio moksleivių susitiko su 18 buvusių tremtinių – masinių trėmimų liudininkais, kurie pasakojo savo tremties išgyvenimus ir istorijas, siekiant statyti atminties tiltus ateičiai. Jie savo atsiminimais dalinosi su jaunąja karta, o drama ir instaliacijos menas buvo naudojami verbalinės kalbos transformacijai į nežodinį bendravimą, asmeninių istorijų – į bendrą istoriją, individualios nuomonės – į universalias vertybes, kultūrinių skirtumų – į toleranciją ir supratimą, unikalaus asmeniškumo – į Europinį identitetą.

Projekto metu vykdytos veiklos – tai susitikimai su buvusiais tremtiniais ir diskusijos, Playback teatro renginiai (interaktyvus, publiką įtraukiantis teatras, kuris per dramos meną sukuria saugią erdvę atsiminti ir dalintis, reflektuoti ir diskutuoti, mokytis ir sužinoti). Buvo sukurta ir demonstruota meninė instaliacija, skatinanti asmeninį ir kolektyvinį Europos identiteto supratimą ir atsakingą požiūrį į Europos Sąjungos ateitį, dalijantis prisiminimais iš praeities ir kuriant ateities viziją – buvo skirtos tolerantiškam, suprantamam ir pagarbiam dialogui tarp tikslinių projekto dalyvių grupių.

Projekto dalyvių – Jurbarko Vytauto Didžiojo pagrindinės mokyklos moksleivių – grupė aktyviai dalyvavo projekto veiklose su jaunimo požiūrį ir dvasią atspindinčia literatūrine – muzikine kompozicija „Argi būčiau kritęs, jei nebūčiau mylėjęs?“

Projekto rezultatų viešinimui ir veiklų tęstinumui išleista knygelė „Baltijos Atmintis“, kur pateikiamos papasakotų skaudžių istorijų ištraukos, siejant jas su dabarties vertybėmis, kurias jaunimas skatinamas gerbti ir saugoti – laisvė, gyvybė, orumas, maistas, darbas – tai, kas iš stalinistinio režimo aukų buvo žiauriai atimta. O prie knygelės pridedamas CD su įrašytais gyvais istorijų pasakojimais pasitarnaus kaip mokymo priemonė istorijos pamokose, kaip socialinio ir pilietinio moksleivių ugdymo įrankis. Baigiamajame projekto renginyje šios metodinės priemonės buvo dalinamos tremtiniams, edukacijos procese dalyvaujantiems asmenims ir kitiems svečiams.

Tokiu būdu projektas sėkmingai juda į pabaigą, dėkodamas savo partneriams ir visiems jo dalyviams, aktyviai įsijungusiems ir prisidėjusiems prie prasmingos veiklos įgyvendinimo. Projektą organizuoja viešoji įstaiga Savęs pažinimo ir realizavimo studija. Projektą finansuoja Europos Sąjungos programa Europa piliečiams. Projekto svetainėje www.baltijosatmintis.lt galima rasti visą informaciją apie projektą lietuvių, latvių ir anglų kalbomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius