Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 20

Projekto „Megztas laiškas ateičiai“ metu atkreiptas dėmesys į senolius

Laukdami šv. Kalėdų kiekvienas iš mūsų įsisupame į ypatingą emocinę skraistę, numegztą iš džiaugsmo, palaimingos ramybės, šypsenų, juoko, vilties, tikėjimo, stebuklo laukimo siūlų. Tačiau ši skraistė šildo ne visus, mažiausiai šilumos tenka tiems, kurie jaučiasi vieniši, stokoja artimų žmonių meilės, dėmesio ir paguodos.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Laukdami šv. Kalėdų kiekvienas iš mūsų įsisupame į ypatingą emocinę skraistę, numegztą iš džiaugsmo, palaimingos ramybės, šypsenų, juoko, vilties, tikėjimo, stebuklo laukimo siūlų. Tačiau ši skraistė šildo ne visus, mažiausiai šilumos tenka tiems, kurie jaučiasi vieniši, stokoja artimų žmonių meilės, dėmesio ir paguodos.

Artėjant gražiausioms metų šventėms įgyvendintas projektas „Megztas laiškas ateičiai", kurio metu lankytasi senelių globos namuose. Į pastaruosius vyko ne tuščiomis - nuvežė glėbius įvairiausių dovanų, profesionalių medikų komanda patikrino senolių sveikatą, pakonsultavo rūpimais klausimais. Visi pajėgūs keliauti buvo pakviesti atvykti į Vilnių, į koncertą, simboliškai pavadintą taip pat, kaip ir projektas. Pastarąjį per LTV televiziją bus galima pamatyti Kūčių vakarą, gruodžio 24 dieną, 18.30 val.

„Kiekvienas viliamės, kad mūsų senatvė bus rami, laiminga, ori, kad sulaukę garbaus amžiaus būsime prižiūrimi vaikų, anūkų. Deja, ne visų gyvenimo saulėlydis būna būtent toks - likimas kai kuriems nepašykšti įvairiausių išbandymų: ligų, artimų žmonių netekčių. Projektu „Megztas laiškas ateičiai" norėjome parodyti, kad senatvė, net ir gyvenant ne su šeimos nariais ar nesant jų globojamiems, gali būti graži", - apie projektą pasakojo jo sumanytoja laidos „Bėdų turgus" vedėja Edita Mildažytė. Anot jos, filmavimo komanda senelių namuose atrado tikrų „deimančiukų": kūrybingų, išradingų, daug gyvenime patyrusių, nepaprastai išmintingų žmonių.

Kai kurių senolių gyvenimo istorijos vertos būti perkeltos į filmą ar knygos puslapius. „Ypač žavi tai, kad seneliai stengiasi vyti vienatvės brukamą liūdesį: kas dainomis, kas šokiais, kas piešdami, megzdami ar ką nors meistraudami, kas paprasčiausiai tarpusavyje dalindamiesi prisiminimais. Žinoma, daliai senelių itin sudėtinga kuo nors užsiimti, nes jie yra kamuojami įvairiausių negalių", - pasakojo E.Mildažytė. Pašnekovės teigimu, praskaidrinti senelių namuose gyvenančių senolių kasdienybę nėra sudėtinga - kiekvienas žmogus gali užsukti jų aplankyti, pasikalbėti, išklausyti, išeiti kartu pasivaikščioti. Senoliams - tai pats geriausias įrodymas, kad jie nėra pamiršti, niekam nereikalingi", - kalbėjo televizijos laidos vedėja.

Vaistinių tinklo „Camelia" generalinė direktorė Aušra Budrikienė tvirtino, kad jos kolektyvui buvo didelė garbė dalyvauti šiame projekte. „Lankėmės Prienų, Anykščių rajone esančių Svėdasų, Rumšiškių, Merkinės, Marijampolės senelių globos namuose. Senoliams profesionali medikų komanda patikrino gliukozės ir cholesterolio kiekius kraujyje, kraujospūdį, konsultavo įvairiais sveikatos klausimais. Kiekvieniems senelių globos namams buvo įteikta vitaminų ir dovanų čekių, kuriuos bus galima iškeisti į reikalingus vaistus, vitaminus, maisto papildus ar kitas medicinines prekes", - pasakojo vaistinių tinklo vadovė.

Pasak A. Budrikienės, dalyvavimas projekte įprasmino Kalėdinį periodą, kurį dauguma žmonių sutapatina su stebuklų laukimu. „Kai kurie kolegos man prisipažino, kad Kalėdinio stebuklo jau sulaukė - lankydamiesi senelių namuose, jie pajuto, kad senatvės nereikia bijoti, kad visada atsiras norinčių ir galinčių padėti, pasirūpinti nieko neprašant atgalios", - teigė ji.

Projekto sumanytojai į senelių namus vežė ne tik realių bei emocinių dovanų, bet ir simbolinį laišką, į kurį buvo rašomi palinkėjimai ateities kartoms. „Gyvenimas - tarsi mezginys, jame gausu įvairiausių spalvų, raštų, nuotaikų. Tik patyręs, nemažai matęs asmuo gali pamokyti, kaip teisingiau išmegzti vieną ar kitą atkarpą. Būtent šį mezginio, mezgimo akcentą ir pasirinkome pagrindiniu projekto ir jį vainikuosiančio koncerto leitmotyvu", - pasakojo E.Mildažytė. Šį senelių rašytą laišką su gražiausiais palinkėjimais iki pat Trijų Karalių bus galima pamatyti kiekvienoje vaistinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius