Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 24

Pusvalandis internete teikia galimybę susirasti vaikiną, interaktyviai pasimylėti ir kalbėtis apie gyvenimą

2009 metais JAV gyvenančio aštuoniolikmečio sukurta pokalbių svetainė „Omegle.com“ jau 2 metus traukia anoniminių pokalbių megėjus. Tai yra pokalbių svetainė, iš kurios lankytojų nereikalaujama jokių įsipareigojimų – registracijos, kontaktinių duomenų ar netgi nurodyti vardą.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

2009 metais JAV gyvenančio aštuoniolikmečio sukurta pokalbių svetainė „Omegle.com“ jau 2 metus traukia anoniminių pokalbių megėjus. Tai yra pokalbių svetainė, iš kurios lankytojų nereikalaujama jokių įsipareigojimų – registracijos, kontaktinių duomenų ar netgi nurodyti vardą. Pokalbio dalyviai ekrane temato žinučių autorius „You“ (Tu) ir „Stranger“ (Nepažįstmasis), o pašnekovai į vieną pokalbį yra paskiriami atsitiktinai.

Šios svetainės šūkis yra „Kalbėkimės su nepažįstamaisiais“. Tokia idėja skamba viliojančiai – bendrauti su atsitiktiniu žmogumi iš bet kurio pasaulio krašto. Juolab, kad vienu metu svetainėje būna prisijungę apie 15 tūkst. žmonių. Nepaisant to, didelė pašnekovų įvairovė nevisad sąlygoja pokalbių temų įvairovę, o tuo pačiu ir kokybę. Dauguma egzistuojančių socialinių tinklų savo pagrindinėmis vertybėmis įvardija beribį žmonių bendravimą, kultūrinius mainus ir žmogiškųjų ryšių tęstinumą interaktyvioje erdvėje. Dažnai tokia ideologija lieka tik portalų nuostatose, nes praktinę jų veiklą diktuoja primityvesni visuomenės, taigi ir portalų lankytojų, poreikiai. Todėl net ir teigiamomis idėjomis sukurti portalai gali virsti žemo lygio auditorijos traukos centrais.

Per pusvalandį praleistą „Omegle“ svetainėje teko bendrauti su 14 nepažįstamųjų iš 5 šalių (Turkijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Airijos ir Indijos). Vidutinė pokalbio trukmė buvo maždaug 3 minutės. Iš 14 pašnekovų 7 siūlė interaktyvų seksą, 2 atsijungė nuo pokalbio vos pasisveikinus (galbūt dingo jų interneto ryšys?), 3 atsijungė prisistačius - nurodžius savo lytį, amžių ir tautybę. Likę 2 pašnekovai mielai vystė pokalbį apie futbolą. Visi pokalbio dalyviai buvo vyrai.

Kelios įdomesnės pokalbių detalės :

  1. Daugiausiai seksualiai susijaudinusiais save įvardino paaugliai.
  2. Po 2 minučių pokalbio su vaikinu iš Turkijos yra įmanoma gauti pasiūlymą tapti jo mergina.

„Omegle“ taip pat siūlo kol kas tik bandomąją pokalbio versiją, kurioje dalyvauja 3 pašnekovai. Vienas iš jų pokalbio pradžioje užduoda klausimą, o likę 2 dalyviai pasiūlyta tema diskutuoja. Žmogus, pradžioje iškėlęs diskusijos klausimą, pokalbį gali tik stebėti.

Keliose iš tokio tipo diskusijų pasidomėjus, ką „Omegle“ lankytojai mano apie seksualiai susijaudinusius paauglius, kurie šiame portale ieško partnerių, susilaukta daug įvairių atsakymų. „Nepažįstamieji“ teigė, jog tokie paaugliai yra „šlykštūs“, „siekiantys dėmesio“, „labai juokingi“, „iš jų linksma pasišaipyti“.

Taigi paprastas pusvalandžio trukmės eksperimentas atskleidžia socialinę paauglių užimtumo, interaktyviosios kultūros stokos ir žemo interesų lygio problematiką.

Pasaulyje 87 proc. paauglių, kurių amžius yra nuo 12 iki 17 metų, naudojasi internetu, daugiau nei pusė jų tai daro kasdien. Tokia statistika galėtų būti veiksniu skatinančiu savotišką savisaugos instinktą, kuriuo remiantis būtų galima pagrįstai suabejoti tikrąją žmogaus besislepiančio už „Nepažįstamojo“ slapyvardžiu tapatybe, jo interesais, sąmoningumu ir atsakomybės pojūčiu interaktyviai bendrauajnt su galimai nepilnamečiu interneto vartotoju.

Reporterė Izabelė Pukėnaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius