Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 05 23

Radviliškio rajone praūžęs tornadas plėšė namų stogus (video)

Ikrauk.lt skaitytojas Tomas pro savo automobilio langą nufilmavo Radviliškio rajone, Šniūraičių kaime, tolumoje pasimačiusį tornadą. Žinoma, gamtos reiškinio būta mažo, tačiau į...

Ikrauk.lt skaitytojas Tomas pro savo automobilio langą nufilmavo Radviliškio rajone, Šniūraičių kaime, tolumoje pasimačiusį tornadą.

Žinoma, gamtos reiškinio būta mažo, tačiau įsižiūrėjus galima jį pamatyti.

Vėliau į redakciją kreipėsi ir skaitytoja I.L., gyvenanti minėtame kaime. „Apie 13:20 Šniūraičių kaime, Radviliškio rajone praūžė  viesulas. Lauke apsiniaukė, pakilo šiek tiek vėjas ir net nespėjus sureguoti, visur aplinkui pradėjo skraidyti šiferio lakštai. Nunešti keli lakštai nuo ūkinio pastato ir kaimynų namo stogas sugadintas daug daugiau, nei mūsų ūkinis pastatas. Viskas truko tik akimirką. Kaime gyvenantys žmonės pastebėjo, kaip laukuose sukosi viesulas. Pridedu nuotraukas kelias, kaip viskas atrodo po viesulo praūžimo“, - rašė skaitytoja.

Tornadai Lietuvoje nėra toks ir retas reiškinys - anksčiau spaudoje taip pat mirgėjo informacija apie šią gamtos stichiją. Lietuvoje mažas tornadas užfiksuotas 2007-aisiais, 2009-aisiais, 2011-aisiais.

Apie lietuviškus tornadus anksčiau 15min.lt pasakojo sinoptikė Izolda Marcinonienė. „Tai mini sūkurys arba viesulas (tarptautinis variantas – trombas, tornadas), nes jis toli gražu neprilygsta JAV susidarantiems milžiniškos galios, didelio skersmens tornadams.

Sinoptinė situacija buvo palanki tokiems reiškiniams kilti, nes šiltą tropinį orą ėmė stumti šaltesnės oro vidutinių platumų oro masės. Ši kontrastų zona (taip vadinamas atmosferos frontas) kaip tik nusidriekė per Lietuvos pietinius ir rytinius rajonus. Išsivystė galingi lietaus kamuoliniai debesys, kurių viršūnės pagal MSG 2 palydovo duomenis siekė iki 10 kilometrų, o temperatūra debesies viršūnėje nukrito iki 50 laipsnių žemiau nulio. Kiti fizikiniai atmosferos zondavimo parametrai irgi buvo palankūs intensyviai konvekcijai kilti. Esant prie žemės 22 laipsnių šilumos temperatūrai, matome, kad yra didžiulis kontrastas – šaltas ir sunkus oras aukščiuose energingai „krenta“, veržiasi žemyn.

Pagal vieną teoriją, susidaro žemo slėgio „tunelis“ debesyje, kuriame oras sukasi prieš laikrodžio rodyklę. Kartais, jei pakanka energijos, nutįsta nuo debesies, pasiekdamas žemės ar vandens paviršių. Šis žemo slėgio sūkurys juda kartu su debesimi ir traukia į save viską, kas papuola: medžius, namus, daiktus ir pan.

Lietuvoje galingiausias F1-2 klasės viesulas stebėtas 1981 metais vasarą Širvintose, kai net žuvo žmogus, buvo padaryta daug nuostolių miesteliui“, – pasakojo I.Marcinonienė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius