-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 05

Seniausioje Kauno mokykloje – perspektyviausios specialybės paieškos

Netrukus prasidėsianti ketvirtoji Studijų savaitė vėl suburs Kauno mokinius, mokytojus bei Lietuvos universitetų atstovus po seniausios Kauno mokyklos – Kauno Maironio...

Netrukus prasidėsianti ketvirtoji Studijų savaitė vėl suburs Kauno mokinius, mokytojus bei Lietuvos universitetų atstovus po seniausios Kauno mokyklos – Kauno Maironio universitetinės gimnazijos (KMUG) – stogu. Ko iš renginio tikisi mokiniai ir kokias naujienas šiemet pristatys universitetai?

Tikslas – mėgstamas darbas

Kovo 24–28 dienomis KMUG aplankys net dešimties Lietuvos universitetų studentai ir dėstytojai bei Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) atstovai. Ankstesniais metais savo ateities profesiją čia rinkosi net 2254 mokiniai iš 32-iejų Kauno miesto ir rajono mokyklų.

Anot KMUG direktorės, socialinių mokslų daktarės Daivos Garnienės, šis ir kiti panašūs renginiai padeda mokiniams geriau projektuoti savo gyvenimo kelią. Tinkamai pasirinkta profesija, mėgstamas darbas, karjera – svarbūs dalykai kiekvieno žmogaus gyvenime.

„Studijų savaitė – puiki galimybė Kauno miesto ir rajono 8–12 klasių mokiniams gauti konkrečios informacijos apie aukštąsias mokyklas, studijų programas, su konsultantais išsiaiškinti stojimo sąlygas, savo poreikius ir galimybes, atlikti gebėjimų, studijų srities, profesijos pasirinkimo testus“, – kalbėjo KMUG direktorė D. Garnienė.

Gimnazijos vadovei pritarė ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorė Valerija Bernotienė. „Aukštasis mokslas Lietuvoje turi gilias tradicijas, tad džiugu, kad Studijų savaitė rengiama istorinėje Kauno gimnazijoje. Tikime, kad tai padės mokiniams suprasti ir įvertinti aukštojo mokslo svarbą bei įkvėps juos siekti naujų žinių“, – aiškino V. Bernotienė.

„Vyriškos“ ir „moteriškos“ specialybės

Pašnekovė atskleidė, jog dažniausiai būsimieji studentai domisi, kokios studijų programos yra perspektyviausios, kokios galimybės įsidarbinti ir kur bus galima dirbti, koks turi būti konkursinis balas norint stoti į valstybės finansuojamą vietą, kokios galimybės jau įstojus dalyvauti įvairiose užsienio mainų programose.

V. Bernotienei neretai tenka pasakoti ir apie nemokamas studijas. Mokiniai mano, kad technologijos mokslai yra brangūs, o valstybės finansuojamų vietų nedaug, tačiau tiesa ta, kad beveik 80 proc. įstojusiųjų į technologijų ir fizinius mokslus studijuoja nemokamai.

„Taip pat dažnai diskutuojame apie „vyriškas“ ir „moteriškas“ specialybes, tačiau ribos tarp jų dabar išsitrynusios – pavyzdžiui, transporto ar statybų inžineriją jau seniai studijuoja nemažai merginų, ir joms tikrai puikiai sekasi“, – su šypsena apie netikėčiausius mokinių klausimus kalbėjo VGTU atstovė.

Pristatys naujas programas

VGTU šiemet ne tik atsakys į visus susirinkusių Kauno mokinių klausimus, papasakos apie priėmimo į aukštąsias mokyklas naujoves, tačiau ir pristatys naujas studijų programas: programų inžineriją, avioniką, kokybės inžineriją, saugaus eismo inžineriją bei finansų inžineriją.

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) jaunuoliams siūlys tapti teisininkais su finansų specializacija, anglų kalba studijuoti muzikos produkciją ir mados dizainą. „Pastarosios programos pagrindinė dėstytoja – žinoma Lietuvos dizainerė Agnė Kuzmickaitė“, – atskleidė VDU atstovė Justina Šimkevičiūtė.

Naują studijų programą šiemet būsimiems studentams rengiasi pristatyti ir Vilniaus universiteto Kauno humanitarinis fakultetas (VU KHF). Nuo šių metų pirmakursiai Kaune galės studijuoti lietuvių filologiją ir italų, naująją graikų ar turkų kalbas.

„Šiemet Studijų savaitėje dalyvausiu pirmąkart, todėl sunku pasakyti, ar šis renginys keičiasi, bet esu tikra, kad jis nebus toks, kaip praeitais ar užpraeitais metais. Juk pasikeitė mokiniai, o jie ir yra svarbiausia šio renginio dalis. Keičiasi ir universitetų studijų programos, jų pristatymai, plečiasi universitetinių studijų galimybės“, – sakė VU KHF vyresnioji specialistė Gintarė Lazdinytė.

Ji neretai susiduria su mokinių klausimais apie stojamuosius, o pristatant anglų ir rusų kalbų specialybę, kodėl reikia mokytis rusų kalbos. Šiandien mokiniams tai atrodo pamiršta kalba. „Kai klausia, ar sunku įstoti, atsakau: 5 kilogramai,“ – šmaikštavo G. Lazdinytė.

Pašnekovė taip pat pataria mokiniams nebijoti klausti ir diskutuoti. Tik taip galima ne tik daugiau sužinoti apie dominančias studijų programas, bet ir pasirinkti ateities profesiją.

Padeda apsispręsti

KMUG trečiokė Aistė Bliūdžiūtė Studijų savaitėje lankėsi ir praeitais metais. Tuomet mergina norėjo sužinoti, ar pasirinko tas disciplinas, kurių reikės norint studijuoti žurnalistiką, viešąją komunikaciją.

„Gimnazijoje lankau žurnalistų klubą, domiuosi žiniasklaida, medijomis, todėl ir studijuoti ketinu viešąją komunikaciją, nes tai sujungia žurnalistiką ir viešuosius ryšius, o būtent tokios studijos mane visada ir domino“, – ryžtingai kalbėjo A. Bliūdžiūtė.

Šiemet Studijų savaitėje dalyvaus ir Aistės bendramokslės Inga Pališkytė bei Erika Rudaitytė. Mokinės dar nėra apsisprendusios, kokią specialybę rinksis ateityje, todėl atsakymų ieškos renginyje.

„Praėjusiais metais aplankiau Vytauto Didžiojo, Kauno technologijos ir Mykolo Romerio universitetų studijų programų pristatymus. Tiesą sakant, įdomiausia klausytis studentų pristatymų. Tikiuosi, jog šiemet apsispręsiu, ką studijuoti. Manau, kad tokie renginiai yra labai reikalingi, nes sritį rinktis reikia anksti, o Studijų savaitės metu vienoje vietoje galima sužinoti apie daugybę studijų programų ir jų perspektyvas,“– kalbėjo KMUG gimnazistė I. Pališkytė.

Abitūros egzaminams besirengianti ketvirtokė KMUG auklėtinė Monika Patašiūtė jau žino, kokią specialybę pasirinks, gavusi atestatą. Monika ketina studijuoti kūrybines industrijas VGTU arba leidybą VU.

„Būtent pirmosios Studijų savaitės metu VU KHF dėstytojas paskatino labiau domėtis studijomis, kurios man tiktų ir patiktų, o ne tik būtų perspektyvios. Taip pat studijų savaitės metu sužinojau, kad yra ir gretutinės studijos bei galimybė išvykti studijuoti į užsienį pagal „Erasmus“ mainų programą,“ – kalbėjo būsima studentė.

Studijų savaitę drauge su KMUG organizuoja Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU), Kauno technologijos universitetas (KTU), Lietuvos sporto universitetas (LSU), Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) ir VDU.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius