Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 13

„Skalvijoje“ - gausiai apdovanota „Serafina“ ir nemokamos tapybos dirbtuvės

Šiltai visoje Europoje žiūrovų sutiktą juostą „Serafina“ apie savamokslę tapytoją jau nuo šio penktadienio galės pasižiūrėti ir „Skalvijos“ kino centro žiūrovai.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Šiltai visoje Europoje žiūrovų sutiktą juostą „Serafina“ apie savamokslę tapytoją jau nuo šio penktadienio galės pasižiūrėti ir „Skalvijos“ kino centro žiūrovai. Tikra istorija paremta biografinė drama pernai pelnė net 7 Prancūzijos kino „Cezario“ apdovanojimus ir antram gyvenimui prikėlė realiai 1864-1942 m. gyvenusios Serafinos Luji paveikslus.

Skalvija“ kviečia žiūrovus ne tik pamatyti Serafinos istoriją kino ekrane, bet ir patirti, ką jaučia dailininkas, atsistojęs prie molberto. Kartu su Jūratės Stauskaitės vadovaujama Dailės mokykla „Skalvija“ organizuoja nemokamas kūrybines dirbtuves, kurios vyks gegužės 20 d. nuo 17.30 val. Dirbtuvėms vadovaus tapytoja Arūnė Tornau.

„Visa Serafinos kūryba yra pilna nepaprasto grožio fantastinių augalų ir gėlių, tarsi jie būtų iš slapto sodo, į kurį patekti gali ne kiekvienas. Todėl ir užsiėmimų metu tapysime fantastinių augalų natiurmortus, o mus įkvėps margaspalvių gėlių puokštės. Gal dirbtuvėse dalyvaujantiems filmo žiūrovams taps aiškiau, ką tapydama jautė pati Serafina“, -  svarstė A Tornau.

Mažo biudžeto prancūzo Martino Provosto juosta „Serafina“ pasakoja apie Prancūzijos miestelyje Senlis gyvenusią tarnaitę Serafiną. Ji tvarkė pasiturinčiųjų namus, o laisvalaikiu tapydavo neįtikėtinų spalvų paveikslus. Serafinos talentą nelauktai pastebi į miestelį atvykęs žymus kolekcionierius.

„Kai kurie kino vertintojai sako, kad „Serafina“ – vienas geriausių kada nors apie menininką sukurtų kino pasakojimų. Filmas jaudina žiūrovą ne tik ekscentriška Serafinos asmenybe, bet ir kelia visais laikais menininkams aktualius klausimus: kas yra talentas ir kaip ji pamatuoti, kap įvertinti ir atlyginti meno kūrinį, galų gale – kas yra menininkas“, - kalbėjo „Skalvijos“ kino centro vadovė Vilma Levickaitė.

„Skalvijos“ vadovė taip pat kviečia žiūrovus artimiau susipažinti su filmo prototipu tapusia prancūzų dailininke Serafina Luji. Tam bus skirtas specialus gegužės 18 d. seansas – jo žiūrovams A. Tornau parodys Serafinos darbų reprodukcijas, daugiau papasakos apie Naivaus meno (primityvizmo) kryptį, kurio atstove ji laikoma.

„Kaip rodo meno istorija, niekada nežinai, kada gali atsiskleisti tavo talentas. Visiems primityvistams būdinga tai, kad jie pradėdavo kurti sulaukę 40-50 metų, neturėdami meninio išsilavinimo. Tačiau jie turi tai, ko neturi profesionalai – vaikišką žvilgsnį ir naivumą. Tokia buvo ir Serafina“, - sakė A. Tornau.

Tapytoja ragina „Skalvijos“ lankytojus nedvejoti, paimti teptuką į rankas ir išbandyti save kūrybinėse dirbtuvėse. Jų metu sukurti darbai bus eksponuojami „Skalvijos“ patalpose.

Registruotis į šias dirbtuves „Skalvija“ kviečia iki gegužės 19 d. elektroniniu adresu info@skalvija.lt, dalyvių skaičius ribojamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius