Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 17

Skonio receptorių tyrimo rezultatai – kauniečių naudai

Kaune Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Studentų mokslo draugijos nariai pirmą kartą šalyje vykdė viešą gyventojų skonio jutimų tyrimą.

Kaune Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Studentų mokslo draugijos nariai pirmą kartą šalyje vykdė viešą gyventojų skonio jutimų tyrimą. Paaiškėjo, kad puikūs skonio jutimai vos pas 4 proc. tyrimo dalyvių. Nors 137 patikrinti laikinosios sostinės gyventojai gali džiaugtis gerai veikiančiais skonio jutimais, vienas dažniausiai pasitaikančių šių receptorių sutrikimų yra silpnas saldaus ir sūraus skonių suvokimas.

Socialinio tyrimo dalyvių prašyta įvertinti penkis skirtingus skonius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų ir„umami", kurį tiksliausiai apibūdina būdvardis „skalsus". Jutimo lygis nustatytas, ragaujant po lašelį kiekvieno skirtingos koncentracijos tirpalo. Teisingai įvardytas skonis buvo žymimas rezultatų lentelėje, kuria remiantis atskleista receptorių būklė.

Didžiausias galimas surinkti balų skaičius - 15, daugiausia tyrimo dalyviai surinko 11-14 balų, tai labai geras įvertinimas, apie 5 proc. surinko 10 ar mažiau balų. Jiems tyrėjai patarė, kokių priemonių reikėtų imtis, kad skonio jutimai būtų jautresni.

„Vos 4 proc. skonio receptorių veiklą pasitikrinusių žmonių surinko maksimalų rezultatą. Visi jie - jauni žmonės. Ir nors kauniečių skonio suvokimas gali būti vertinamas kaip geras, tačiau visiškai tinkamą jų funkcionavimą stabdo silpniau juntamas sūrumas ir ypač saldumas", - apie tyrimo rezultatus pasakoja LSMU Fiziologijos studentė Birutė Vėbraitė.

Anot jos, dažniausiai pasitaikantį receptorių sutrikimą, kuris sietinas su sūrumo bei saldumo jutimais, sąlygoja tai, jog kasdieniame maisto racione pasitaiko nemažai šių skonių, todėl receptoriai yra prie jų „pripratę" ir į saldžias bei sūrias medžiagas reaguoja silpniau. Tuo tarpu rūgštaus ir kartaus skonio sutrikimai buvo nustatyti tik pavieniais atvejais. Šių medžiagų gauname rečiau, todėl skonį jaučiame ne taip maloniai, ir receptoriai į juos reaguoja intensyviau.

Skonio receptorių tyrimo iniciatorė bendrovė „Suslavičius-Felix" šia socialine akcija suteikia žmonėms galimybę pasitikrinti savo skonio receptorių būklę ir įgyti vertingų patarimų, kaip kuo ilgiau išsaugoti gerą skonio suvokimą.

„Šis socialinis eksperimentas yra naudingas tiek tyrimo dalyviams, kurie gali įvertinti savo skonio suvokimą, tiek LSMU mokslo draugijai, kuri renka žinias apie lietuvių skonio pojūčius. Mes, kaip įmonė, įgyjame galimybę suvokti, kas šalies gyventojams yra natūraliai skanu ir taip geriau patenkinti jų poreikius", - kalbėjo „Suslavičius - Felix" generalinis direktorius Darijus Taraila.

Kaune įvykęs skonio receptorių tyrimas - pirmasis iš trijų, kuriuos inicijuoja bendrovė. Jame skonio jutimus pasitikrino 137 18-74 metų gyventojai. Galimybę pasitikrinti savo skonio receptorių būklę turės ir kitų didmiesčių gyventojai - balandžio 21 d. tyrimai bus vykdomi Klaipėdos „Akropolyje" , o balandžio 28 d. Vilniaus prekybos centre „Panorama".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius