-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 11 18

„Snoras“ skandalas verčia susimąstyti apie emigraciją

„Snoro“ banko nelaimė palietė nemažai žmonių. Šiuo metu visomis preimonėmis stengiamasi apginti indėlininkų interesus, tačiau visai pamirštami tie, kurie savo sunkiai uždirbtas santaupas, kaip būdinga moderniam išsilavinusiam piliečiui, investavo į akcijas.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

„Snoro“ banko nelaimė palietė nemažai žmonių. Šiuo metu visomis preimonėmis stengiamasi apginti indėlininkų interesus, tačiau visai pamirštami tie, kurie savo sunkiai uždirbtas santaupas, kaip būdinga moderniam išsilavinusiam piliečiui, investavo į akcijas.

Priminsiu, jog bankas „Snoras“ buvo išrinktas geriausiu 2010 metų Lietuvos banku, akcininkams pateikiamos ataskaitos rodė sėkmingą banko veiklą, bankas aktyviai vykdė plėtrą, stiprino kapitalo bazę. Šia netikra informacija remdamiesi smulkieji akcininkai priiminėjo sprendimus įsigyti banko akcijas ir tikėjo jų perspektyvomis. Tačiau reguliuojančios institucijos nepateikė jokios informacijos apie bankui pateiktas pastabas, jų vykdymą, leido bankui nuolat platinti obligacijų emisijas (skolintis iš gyventojų ir įmonių). Taigi, nebuvo jokios objektyvios informacijos, kuria remiantis buvo galima įtarti apie realią banko situaciją. Priešingai, informacija rodė, jog bankas sėkmingai tvarkosi. Deja, nutiko priešingai.

Sutinku, jog valdžia turi ginti indėlininkų interesus, bet lygiai taip pat, kaip pirkdami akcijas, asmenys, dėdami indėlį ar pirkdami banko leidžiamas obligacijas, investavo į banką. Deja, smulkieji akcininkai, kurie nuolat buvo apgaudinėjami banko ir negavo reguliuojančių institucijų slepiamos informacijos, stoja į vieną eilę su valdybos nariais, pagrindiniais akcininkais, kurie priiminėjo bankui nenaudingus sprendimus. Atimtos visos akcijos ir tokiu atveju, jei bus nustatyta, jog banko įsipareigojimai viršijo turtą, akcijos vertė bus lygi nuliui. Deja, turto neteks tiek banką „nuvarę" asmenys, bet ir apgaudinėti smulkieji akcininkai.

Taip. Bus prarasta daug pinigų. Aš prarasiu pinigus, kurie artimiauisu metu turėjo būti skirti mano naujai sukurtos šeimos būstui pirkti. Deja, musų valstybė išgyvena laikus, kai turime atsistatinėti po ilgų metų okupacijos, ir šiuo metu, dirbant normalų darbą (nevagiant iš valstybės, nevežant kontrabandos ir kt.), išlaikyti šeimą ir turėti butą yra ypatingai sudėtinga. Iki šiol niekada negalvojau apie emigraciją, tačiau esama situacija pakeis viską iš esmės. AČIŪ. Tikiu, kad tokių bus ir ženkliai daugiau.

Net neabejoju, jog bus tokių, kurie sakys „pats kaltas, kad pirkai akcijas", „didesnė grąža, didesnė rizika. Rizikavai ir pralošei", „ir taip buvo aišku, kad bankui taip baigsis". Tokiems galiu pasakyti tik tiek:  jei būtų taip viskas aišku buvę, bankas jau senai neturėtų nei vieno kliento. Sėkmės visiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius