Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 25

Sostinės Laisvės prospekto daugiabučio namo gyventojai gėrė vandenį su legionelės bakterijomis (papildyta „Castrade service“ direktoriaus komentaru)

Energetikos inspekcija ir Higienos priežiūros institucijos gavo skundą iš Vilniaus miesto gyventojos. „2013-09-11 bandymų metu nustatyta, kad mūsų name iš čiaupo tiekiamame...

Energetikos inspekcija ir Higienos priežiūros institucijos gavo skundą iš Vilniaus miesto gyventojos. „2013-09-11 bandymų metu nustatyta, kad mūsų name iš čiaupo tiekiamame vandenyje rastos legionelės bakterijos“, – skunde rašė sostinės Laisvės prospekto gyventoja.

Legionella genties bakterijos gali sukelti ligą, panašią į gripą. Legionierių liga pasireiškia plaučių uždegimu, o legionelėmis užsikrėsti galima tiesiog per vandenį.

Skunde taip pat moteris rašė: „Jeigu jūsų daugiabutyje iš čiaupų teka nepakankamai karštas vanduo – taip pas mus „Castarde Service“ stengėsi išvengti šilumos nuostolių, susidarančių dėl karšto vandens tiekimo, – šiuos nuostolius dėl LR galiojančių įstatymų, turėtų prisiimti Šilumos Ūkį prižiūrinti įmonė.“

Palankiausia vandens temperatūra legionelėms daugintis yra 20–45°C. Žemesnėje nei 20°C ir aukštesnėje nei 60°C temperatūroje jos nesidaugina, bet išlieka gyvybingos. Legionelės gali daugintis karšto ir šalto vandens cisternose, ypač vidiniuose paviršiuose, silpnai tekančiame arba visiškai stovinčiame vandenyje, neprižiūrimuose, netvarkinguose vamzdžiuose, dušuose ir čiaupuose, vandens šildytuvuose ir karšto vandens laikymo talpose. Esant aukštesnei nei 66°C temperatūrai legionelės žūva, tačiau rekomenduojama tokią temperatūrą išlaikyti ne mažiau kaip 25–30 min.

UAB „Castrade Service“ jau įpareigota nedelsiant imtis visų įmanomų priemonių Legionelės bakterijų pašalinimui.

Papildyta. IKRAUK.LT susisiekė su Vilniaus visuomenės sveikatos centro atstove Lina Grinyte, kuri redakcijai pateikė informaciją apie šią bakteriją. Informaciją parengė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens aerozolio. Liga neplinta nuo žmogaus žmogui ar geriant vandenį.

Legionella bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Kuo ilgesnė ir techniškai sudėtingesnė vandentiekio sistema, tuo didesnė rizika Legionella bakterijų atsiradimui. Pavyzdžiui, viešbučiuose gali būti ir kitų vietų, kur formuojasi vandens purslai ir gali plisti Legionella bakterijos: sukūrinės vonios, baseinai, fontanai, oro drėkintuvai.

Legionella bakterijos dauginasi 25 – 450C temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 500C ir žemesnėje nei 200C temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 650C.

IKRAUK.LT uždavė klausimų UAB „Castrade service“ direktoriui Laimučiui Karveliui.

– Kodėl tiekiate nepakankamai karštą vandenį?

– Nepakankamos temperatūros karštą vandenį tikrintu momentu galimai tiekėme, nes šiame name buvo viršijamas leistinas šilumos energijos kiekis cirkuliacijai karšto vandens sistemoje. Jis viršijamas dėl to, kad namo karšto vandens sistemoje neįrengtos šilumos energijos taupymo priemonės – t. y. karšto vandens balansiniai ventiliai, o bendrija juos įrengti pagal mūsų siūlymą atsisakė. Tokia padėtis Vilniaus mieste susidarė dėl to, kad UAB „Vilniaus energija“ daugiabučių namų šilumos ūkio prižiūrėtojams, o ne gyventojams,  išstato sąskaitas už „viršnorminę šilumos energiją cirkuliacijai“, kaltindami juos neūkiškumu, nors be rimtų investicijų į karšto vandens sistemą konkrečiu atveju šilumos ūkio prižiūrėtojas sumažinti minėto perviršio negali, o gyventojai, nematydami „papildomų sąskaitų“, investuoti į sistemos tobulinimą nenori.

Tad, kad gyventojams nebūtu pateikta sąskaita (kadangi jie atsisako modernizuoti sistemą ir taip sumažinti nuostolius, nepatiriant diskomforto)  už „viršnorminę šilumos energiją cirkuliacijai“, vienas „pigiausių“ būdų yra karšto vandens temperatūros mažinimas nakties metu, nereikalaujantis papildomų gyventojų lėšų. Išstačius gyventojams sąskaitą už „viršnorminę šilumos energiją cirkuliacijai“ jie greitai priimtų sprendimą: ar tvarkytis netobulą ir pasenusią sistemą ir taip susimažinti nuostolius, ar pakeisti neūkiškai besitvarkantį prižiūrėtoją kitu, ar atsisakyti karšto vandens naktį, kai visa sistema veikia, net jeigu niekas ir nesinaudoja.

– Kokių ėmėtės priemonių išnaikinti legionelės bakterijas?

–  „Vilniaus energijai“ padidinus termofikacinio vandens temperatūrinius parametrus buvo atlikta legionelės prevencija – t. y. atlikta karšto vandens dezinfekcija, karšto vandens temperatūra buvo pakelta iki 66 C, 30-čiai min.

– Ar namo gyventojai gali tikėti kompensacijos?

– Tiekiant žemesnės negu skaičiuotinos temperatūros karštą vandenį ar sumažinus cirkuliaciją karšto vandens sistemoje gyventojams „gyvatuko mokestis“ nešildymo sezono metu namo buvo mažesnis, o “gyvatuko perviršio“ nebuvo.

– Kiek jūs Vilniuje iš viso administruojate namų?

– 60 namų.

– Ar jiems taip pat tiekiate nepakankamai karštą vandenį?

– Tuose namuose, kur leistinas šilumos energijos kiekis cirkuliacijai neviršijamas ar įrengti karšto vandens balansiniai ventiliai, tiekiame nustatytų parametrų karštą vandenį.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius