-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 19

SPECIALIAI IKRAUK.LT! Trečias kartas nenuvylė: lietuvių parama keičia Zambijos šeimų gyvenimus

VO „Gelbėkit vaikus“ generalinės direktorės Rasos Dičpetrienės įspūdžiai Selezani Mbewe, 11 vaikų tėvas, pamatė mane iš tolo – juk susitinkame jau trečią kartą. Jo akys iš karto...
Kartu su 11 vaikų šeima Kangalati kaimelyje: tėvas Selezani Mbewe su žmona ir dviem vaikais. Ši šeima gavo „lietuviškų" ožkų.
Kartu su 11 vaikų šeima Kangalati kaimelyje: tėvas Selezani Mbewe su žmona ir dviem vaikais. Ši šeima gavo „lietuviškų" ožkų.

VO „Gelbėkit vaikus“ generalinės direktorės Rasos Dičpetrienės įspūdžiai

Selezani Mbewe, 11 vaikų tėvas, pamatė mane iš tolo – juk susitinkame jau trečią kartą. Jo akys iš karto sužibo, o veidą papuošė nuoširdi šypsena. Tai jį ir jo šeimą mes filmavome 2011 metais, pirmą kartą lankydamiesi Zambijoje, Bulaya ir aplinkiniuose kaimeliuose. Tada Selezani buvo labai liūdnas, o šį kartą jaučiau šilumą ir viltį.

Naujas stogas – sveikesni ir saugesni vaikai

Vėl susitikus su Selezani, mano žvilgsnis nukrypo į jo lūšnelę – namą dengia naujas šiferinis stogas. Iš pradžių net nesupratau, kas gi yra pasikeitę – man tai tik išorinis, estetinis pasikeitimas, tuo tarpu naujas šiferinis stogas Selezani reiškia, kad jo 11 vaikų nebešals ir mažiau sirgs liūčių sezono metu, kaip būdavo anksčiau, kai per šiaudinį stogą bėgdavo upeliai. Naują stogą Selezani galėjo nusipirkti už pinigus, gautus pardavus daržoves. Jas šeima užsiaugino iš sėklų, kurias „Gelbėkit vaikus“ organizacija nupirko už lietuvių 2011 metais paaukotus pinigus. Taip pat kaip ir trąšų, laistytuvą, kauptuką.

Drauge su Selezani nuėjome prie naujai jo suręsto tvartelio – ten įsikūrusi „lietuviškų“ ožkų šeimynėlė. Ožį ir besilaukiančią jauniklio ožką šeimai padovanojome 2012 m. lapkritį, o dabar, 2013 m. birželį, jų jau buvo trys ir mama-ožienė vėl laukėsi. Viena ožka Zambijoje kainuoja 50 JAV dolerių, tuo tarpu Selezani šeimos mėnesinės pajamos – 11 JAV dolerių, tad ožkos šiai ir visoms kitoms, paramos už lietuvių paaukotus pinigus sulaukusioms šeimoms, – ypatingai didelė pagalba ištikus nelaimei, susirgus vaikui.

Sugrįžę į Zambiją trečią kartą, įsitikinome, jog šia pagalba vietos bendruomenė nuoširdžiai vertina ir moka ja naudotis. Nukeliavę iki Kangalati kaimelio pamatėme, jog po mūsų suteiktos pagalbos  kaimelio žmonės sugalvojo įkurti bendrą ožkų tvartelį. Prireikus pagelbėti kuriai nors kaimelio šeimai, bendruomenė parduoda ožką ir už gautus pinigus padeda šeimai. Kaimelio gyventojai didžiuodamiesi parodė ir „lietuviškas“ tvartelio gyventojas. Tuo tarpu sveikatos savanorė Rest, ta pati, kuri 2012 m. lapkritį gavo lietuvišką dviratį, santūriai pasakojo, kaip dviratis jai palengvina gyvenimą – nebereikia valandų valandas keliauti pėsčiomis į Bulaya medicinos punktą atsinešti vaistų.

Padėka lietuviams – dokumentiniame LNK filme

Šiuos pokyčius savo akimis matė ir drauge su manimi keliavusios LNK laidų vedėjos Rūta Mikelkevičiūtė ir Giedrė Talmantienė. Lietuvių suteiktos pagalbos svarba Zambijos Bulaya ir aplinkinių kaimelių gyventojams atskleidžiama jų sukurtame dokumentiniame filme „Zambija: „Ačiū, Lietuva!“, kuris per LNK bus rodomas rugsėjo 1 d., sekmadienį, 20 val. Jo metu bus renkami pinigai 12 vietą tarp skurdžiausių pasaulio valstybių užimančios Zambijos vaikams.

Tokiu būdu tęsiame jau trečius  metus Lietuvoje vykdomą programą „Zambija EveryOne“. Jos tikslas – teikti humanitarinę paramą Zambijos Bulaya kaimo ir aplinkinių kaimelių bendruomenėms. Šiais metais renkamos lėšos bus skirtos 3 sritims. Pirmoji – vaikų švietimas/galimybė mokytis. Zambijoje gyvena apie 12,5 mln. žmonių, iš jų 51 proc. – vaikai iki 18 metų. 0,5 mln. vaikų gyvena gatvėje, be tėvų ir 1 mln. dėl skurdo nelanko mokyklos. Antroji – vaikų ir motinų sveikatos apsauga ir sveikatos paslaugų kokybės didinimas.

Apie 3 mln. Zambijos vaikų kenčia nuo pastovaus maisto trūkumo. Vienas iš penkių vaikų miršta. Dažniausia vaikų iki 5 metų mirties priežastis – maliarija, diarėja, plaučių uždegimas, gimdymo komplikacijos. Trečioji sritis, kuriai šiemet kviečiami aukoti Lietuvos gyventojai,  – priemonės, skirtos mažinti Zambijos vaikų ir šeimų skurdą bei badą. 86 proc. Zambijos gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos – šeimos dienos pajamos siekia vos 1 JAV dolerį. Kas antras Zambijos gyventojas neturi darbo.

Aukoti Zambijos vaikams galite jau dabar, telefono numeriu 1419 skambindami arba rašydami trumpąją žinutę su žodžiu ZAMBIJA. Auka – 5 Lt.

Padėkime Zambijos vaikams nusišypsoti!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius