Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 26

Studentai prisidėjo prie neatlygintinos kraujo donorystės (nuotraukos)

Pirmadienį, spalio 25 dieną, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto studentai prisidėjo prie antrus metus iš eilės vykstančios kraujo donorystės akcijos „Studente, ką pjūklas atima, tu gali išgelbėti!“.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Pirmadienį, spalio 25 dieną, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto studentai prisidėjo prie antrus metus iš eilės vykstančios kraujo donorystės akcijos „Studente, ką pjūklas atima, tu gali išgelbėti!“.

Per keletą valandų net dvidešimt ISM studentų sutiko būti donorais. Anot akcijos organizatorių, tai išties nemažas skaičius, juk kiekvienas iš jų paaukojo apie 450 ml savo kraujo.

Tiems, kurie dar niekada nedavė kraujo ir baiminasi dalyvauti šiose gerumo akcijose, galiu tvirtai pasakyti, jog donorystė yra greitas, neskausmingas ir netgi malonus procesas. Kodėl? Nes pati tuo įsitikinau, pirmą kartą tapdama donore.

Pirmiausia reikia užpildyti anketą apie savo sveikatos būklę, tuomet iš piršto paimamas kraujas, nustatomas hemoglobino kiekis ir kraujo grupė. Jeigu hemoglobino kiekis tinkamas donorystei, vyksta trumputis pokalbis su gydytoja, tuo pat metu pamatuojamas kraujospūdis. Po šių žingsnių, kurie užtrunka ne daugiau kaip 5 minutes, jau esi pasiruošęs svarbiausiam – kraujo davimui. Įsitaisiusi ant patogaus gulto nejutau jokios baimės, aplinkui visi buvo itin malonūs, šypsojosi ir drąsino. Laikas, per kurį paimamas reikiamas kraujo kiekis, priklauso nuo žmogaus. Man prireikė 6 minučių (vidutiniškas laikas – 7 minutės).

Po kraujo davimo jaučiausi puikiai, mane pavaišino arbata ir patarė pavalgyti. Už donorystę buvo padėkota simbolinėmis rėmėjų dovanomis: 10 Lt Copy1 kuponas, 10 „Acme“ DVD-R diskų ir kvietimas į kino filmą „Pjūklas 3D“. Svarbiausia, jog jaučiausi išties padariusi nors ir nedidelį, bet labai gerą darbą.

Kraujo donorystės akcija, organizuojama Nacionalinės Donorų Asociacijos, šiemet vyksta keturiolikoje šalies universitetų Vilniuje, Kaune ir kituose didžiuosiuose miestuose.

Būkite aktyvūs! Jei ne šiemet, tai kitąmet, nes, deja, Lietuva pagal neatlygintinų kraujo donacijų kiekį užima vieną iš paskutinių vietų Europoje. Juk per 24 valandas po kraujo davimo, organizmas atstato prarastą kiekį, o kai kam jūsų kraujas gali dovanoti gyvybę.

Reporetė Laura Bojarskytė

Nuotraukos ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius