Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 18 /2014 02 19

Šv. Valentino naktį Gedimino prospekte sumušta Kristina: nusivyliau ir taksistais, ir policija

Naktį iš vasario 14-osios į 15-ąją Vilniaus centre, Gedimino prospekte, šalia viešbučio „Novotel“ sumušta Kristina (27-erių metų, tapatybė redakcijai žinoma) iškart po incidento paskambino į redakciją. Merginą pribloškė šalia stovėjusių taksistų ir vėliau atvykusių policijos pareigūnų abejingumas. Mergina po užpuolimo dvi dienas lankėsi pas gydytojus. O jos bičiulis operuotas ir paguldytas į ligoninę dviem savaitėms.
Smurtas
Smurtas / 123RF.com iliustr.

Naktį iš vasario 14-osios į 15-ąją Vilniaus centre, Gedimino prospekte, šalia viešbučio „Novotel“ sumušta Kristina (27-erių metų, tapatybė redakcijai žinoma) iškart po incidento

Skaitytojos nuotr./Virginijos sveikatos pažyma
Skaitytojos nuotr./Virginijos sveikatos pažyma

paskambino į redakciją. Merginą pribloškė šalia stovėjusių taksistų ir vėliau atvykusių policijos pareigūnų abejingumas. Mergina po užpuolimo dvi dienas lankėsi pas gydytojus. O jos bičiulis operuotas ir paguldytas į ligoninę dviem savaitėms.

Žemiau pateikiame Virginijos pasakojimą apie smurtinę Šv.Valentino naktį. Savo istorija galite pasidalinti ir jūs: skaitytojų naujienų portale ikrauk.lt arba el. paštu ikrauk@15min.lt.

Užpuolimas Gedimino prospekte

Jei užpuolėjai nori ką nors sumušti ar tiesiog patriukšmauti, tam ideali diena yra penktadienis. Savo kailiu patyrėme, kad Lietuvoje policija ilsisi jau nuo penktadienio.

Vasario 15 d. 02.30 val. Vilniaus Gedimino prospekte prie „Novotel“ viešbučio buvome užpulti. Ėjau su savo broliu, sese ir brolio draugu. Nuotaika buvo šventinė. Tad nieko blogo negalvodamas mano bičiulis prasilenkdamas pasisveikino su mergina, kartu su penkių jaunuolių kompanija ėjusia mums iš priekio (dvi merginos ir trys vaikinai). Tiesiog pasakė „Labas!„. Staiga išgirdau riksmus: mano bičiulį puolė talžyti su ta mergina ėję vaikinai. Užpultasis neteko pusiausvyros ir krito ant akmeninio grindinio. Jis sutrenkė galvą ir neteko sąmonės.

Vasario 15 d. 02.30 val. Vilniaus Gedimino prospekte prie „Novotel“ viešbučio buvome užpulti.

Keli užpuolikai pradėjo parkritusį spardyti kojomis. Mušamą vaikiną puolė ginti mano brolis. Aš, Virginija, priėjau prie savo brolio ir bandžiau užpuolikams pasakyti: „liaukitės vyrai“.

Tačiau iškart gavau du smūgius į galvą (tuo metu buvau apkabinusi brolį, kad nelįstų muštis). Mane talžė dviese. Labai skaudėjo: galvoje liko guzas, viršutinio žandikaulio dantys taip kliba, kad gal reikės naujų. Sumušę ir mane, užpuolikai pabėgo.

„Smart taxi“ vairuotojai nesikišo

Užpuolimą matė prie viešbučio stovėję trys įmonės „Smart taxi“ vairuotojai. Jie kalbėjosi stovėdami būrelyje – stebėjo, kaip mušami vaikinai ir mergina.

Tiesa, kilus konfliktui, jų spėjau paprašyti, kad kviestų pareigūnus. Jau sužalota prie jų priėjau ir paklausiau: „ar iškvietėt policiją?“. Paprašiau, kad leistų prisėsti, nes man buvo silpna, linko kojos per kelius.

Bet taksistai labai nesigraudino. Sėdo į automobilius,ir išvažiavo. Kažkuris atšovė „čia ne mūsų reikalas, mes nieko negirdim, nieko nematom“.

Apie 02.50 val. pati iškviečiau policiją. Ekipažas atvyko maždaug po 5 minučių, bet pareiškė, kad niekuo negali padėti, nes nėra liudininkų. Nes niekas neįsiminė, kaip užpuolėjai atrodė. Kad būčiau objektyvi, pasakysiu: policininkai pabėgėjo į šoną, apsidairė. Paskui nuvylė: „užpuolikų nepagausime, jie peršoko per tvorą„.

Netoliese yra požeminė automobilių aikštelė, man atrodė, kad užpuolikai nubėgo ten. Bet kam vargti ir dar ten žiūrėti…

Skaitytojos nuotr./Virginijos sveikatos pažyma
Skaitytojos nuotr./Virginijos sveikatos pažyma

Medikai pasiūlė atsigerti tualete

Dar po 20 minučių  atvyko greitosios pagalbos ekipažas. Sustojo kitoje gatvės pusėje. Niekas net neišlipo, tik pro mašinos langelį riktelėjo: „Tai čia yra nukentėjusiųjų ar ne?“.

Mačiau, kad kabinete stovėjo puodukai su vandeniu, bet man pasiūlė atsigerti tualete.

Patys turėjome prieiti. Nuo patirto streso ir visų neigiamų emocijų, eidama iki greitosios kelis sykius vos nenualpau… Gydytojai pamatavo kraujo spaudimą ir sako: „ko ji čia alpsta, normalus tas spaudimas„. Jų darbas suteikti pirmąją pagalbą kuo skubiau, o ne aiškinti, ko čia alpstu.

Vėliau mus nuvežė į stomatologijos kliniką Žalgirio gatvėje. Buvo labai silpna. Paprašiau vandens. Mačiau, kad kabinete stovėjo puodukai su vandeniu, bet man pasiūlė atsigerti tualete. Ten puodukų nebuvo, teko gerti iš čiaupo.

Trūko informacijos

Galiausiai mane apžiūrėjo gydytoja. Padarė nuotraukas, kažkiek atstatė dantis…

Prašiau gydytojos suteikti informaciją apie mano būklę ir ateitį. Bet ji siūlė kalbėtis su odontologu. Kitą savaitę.

Man buvo labai neramu. Klausiau, ar galės atstatyti dantis, ar naujus reikės dėti. Tas pats atsakymas: „tegul viską aiškina odontologas“. Bet man juk buvo neramu, ar turėsiu savus dantis...

Man juk buvo neramu, ar turėsiu savus dantis...

Nepaaiškinę, kas mūsų laukia, nemalonia veido išraiška surašė popierius ir paleido mus namo.

Policijos komisariatas – ne sanatorija

Iš ligoninės nuvažiavome į Vilniaus 3-ąjį policijos komisariatą. Laukėme daugiau nei valandą, kol išėjo kažkoks policininkas ir paklausė, kas nutiko. Rašau kažkoks policininkas, nes jis nei pasakė kokias pareigas užima, nei prisistatė. Vėliau paeiliui mus kvietė apklausai.

Kai apklausinėjo mane, neapsikentusi kelis sykius pati uždavinėjau klausimus (kokia tyrimo eiga, kas toliau bus, kaip ras nusikaltėlius, kada vaizdo kamerų įrašus apžiūrės ir t.t.). Žodžiu, visai kitaip įsivaizdavau mūsų policijos darbą.

Tyrėjas Edmundas Šernas (vardą ir pavardę sužinojau vėliau, iš išrašų) atsakė: „Dabar 06.30 val. ryto, aš pavargęs. Neuždavinėkite man klausimų“.

Tyrėjas vis kartojo, kad bylos terminui yra skiriami 8 metai – leido man suprasti,  kad tiek reikės laukti.

Taip pat tyrėjas vis kartojo, kad bylos terminui yra skiriami 8 metai – leido man suprasti,  kad tiek reikės laukti. Labai prašiau, kad kuo skubiau pradėtų tyrimą, o jis sakė „čia ne ant tiek svarbi byla, kad tiek daug pastangų dėtume...“.  Neištvėriau ir paskambinau savo advokatui, kuris patarė man reikalauti kito tyrėjo. Žodžiu, pasaka be galo.

Dvasios ir kūno skausmas

Šio užpuolimo metu mano bičiuliui sulaužytas žandikaulis, jį teko operuoti. Man išmušti 3 dantys, sutrenkta galva, sumuštas kelis, daug mėlynių, išnarinta ranka. Nes vienas mušė, o kitas ranką suko. Skauda iki šiol.

Sekmadienį (vasario 16 d.) skambinau į komisariatą, klausiau, kaip vyksta tyrimas. Buvo pasakyta: „Nematot, kad šiandien sekmadienis, ir viso gero“.

Iki šiol neturiu jokių žinių, kad tyrimas pradėtas. Neiškentus kreipiausi ir į prokuratūrą, kad imtųsi pagaliau tyrimo.

Nejaučiu, kad mane saugo „angelai sargai“

Nesuprantamas dalykas: kaip galime būti saugūs Lietuvoje, jei vadinamieji „angelai sargai“ tiesiai šviesiai sako, kad niekuo nepadės. Taksistai, stovėję šalia ir  viską stebėję, net neatsiliepė į bejėgės panelės pagalbos šauksmą!

Taksistai, stovėję šalia ir  viską stebėję, net neatsiliepė į bejėgės panelės pagalbos šauksmą!

Gydytojai, nepadavę vandens nukentėjusiai; praeiviai, kurie nepagelbėjo ir neiškvietė policijos. Tai kas mums padės tokioje situacijoje? Ar tik mirtis gali tai padaryti? Ką daryti, kad tokie įvykiai nesugadintų gyvenimo?

Ar tikrai mus gali užpuolinėti, mušti, apvaginėti, žudyti, atrodytų, tokiose saugiose vietose – miesto centre, kur įrengtos stebėjimo kameros?

Ar nusikaltėliai gali drąsiai vaikščioti Senamiesčiu, užpuldinėti, nes žino, kad iki pirmadienio niekas jų neieškos?

Tą vakarą man buvo sugadintas gyvenimas... Negaliu ne tik eiti į darbą, bet ir kalbėti, šypsotis. Esu visiškai palaužta psichologiškai. Kur tik kreipiuosi pagalbos, visur turiu ilgai laukti.

Tą vakarą man buvo sugadintas gyvenimas...

Susimąstykite, žmonės. Ir jūs, policininkai bei medikai. Juk taip gali nutikti jūsų motinai, dukrai, sesei, panelei, žmonai.

Pirmojo skaitytojų naujienų portalo „Facebook“ grupė. Prisijunkite, bus lengviau bendrauti.

Papildyta „Smart taxi“ komentaru.

„Labai apmaudu, kad pirmą kartą „Smart taxi“ įmonės vardas nuskambėjo neigiamame kontekste. Visada skatiname inovatyvias, visuomeniškas idėjas, pas mus dirba tik griežtai atrinkti, specialius mokymus išklausę darbuotojai, tad labai nustebome, kai žiniasklaidoje dalis jų buvo apkaltinti abejingumu smurtui“, – sako „Smart taxi“ atstovaujantis teisininkas Darius Šermukšnis.

Įmonėje dėl susidariusios situacijos atliekamas vidinis tyrimas, bet tą naktį prie „Novotel“ viešbučio Vilniuje užsakymo laukę taksi vairuotojai situaciją pasakoja kiek kitaip.

Pasak jo, šiuo metu įmonėje dėl susidariusios situacijos atliekamas vidinis tyrimas, bet tą naktį prie „Novotel“ viešbučio Vilniuje užsakymo laukę taksi vairuotojai situaciją pasakoja kiek kitaip. Anot jų, tarpusavyje susikivirčijusiems ir smurtauti ėmusiems jaunuoliams net du kartus buvo pasiūlyta iškviesti policiją. Bet laišką žiniasklaidai parašiusi mergina abu kartus pagalbos atsisakė. Kaip pasakoja taksi vairuotojai, net minėtų smūgių nukentėjusioji sulaukė per klaidą, kai bandė išskirti besimušančius vaikinus.

„Teiginys, kad taksi vairuotojas uždarė nukentėjusiajai prieš nosį automobilio dureles – netiesa, nes ji stovėjo ten, kur vyko muštynės, t. y. atokiau nuo viešbučio, prie kurio ir stovėjo „Smart taxi“ automobiliai. Gavę užsakymus, taksi vairuotojai išvažiavo į oro uostą atlikti savo tiesioginio darbo – vežti klientus, ir pamatė jau atvažiuojantį policijos automobilį“, – sako D. Šermukšnis.

Kaip pasakoja „Smart Taxi“ atstovaujantis teisininkas, įmonės vairuotojai ne kartą yra padėję panašiose situacijose atsidūrusiems žmonėms iškviesdami policiją ar netgi pakėlę važiuojamojoje dalyje gulinčius neblaivius piliečius bei palydėję juos iki namų durų, todėl kaltinimai abejingumu kenkia įmonės vardui ir menkina joje dirbančiųjų pilietiškumą.

„Pirminiais duomenimis turime informaciją, kad dėl šio įvykio yra inicijuotas ikiteisminis tyrimas, bet kol kas iš pareigūnų niekas į mūsų darbuotojus dėl parodymų nesikreipė. Esame pasiruošę suteikti visą informaciją ir bendradarbiauti su pareigūnais tam, kad ši situacija būtų visapusiškai ir objektyviai ištirta, o kaltieji sulauktų atsakomybės“, – teigia D. Šermukšnis.

Papildyta policijos komentaru.

Vasario 18-19 dienomis interneto naujienų portaluose pasirodė Kristina pasirašiusios merginos skundas, kuriame reiškiamas nepasitenkinimas įvairiomis tarnybomis ir asmenimis – policija, medikais, taksi vairuotojais. „Lietuvoje policija savaitgalį nedirba“, – pačioje rašinio pradžioje teigia užpuolikų smurtą Vilniaus centre patyrusi mergina.

Kalbant apie policijos darbą pastebėtina, kad vasario 15-osios naktį, jaunimui gana audringai švenčiant Valentino dieną, sostinės pareigūnai turėjo itin daug darbo. Vis tik, Gedimino prospekte užpultųjų jaunuolių pagalbos šauksmas neliko neišgirstas – gavus pranešimą apie jų užpuolimą, 2 val. 51 min. buvo tuojau pat išsiųstas policijos patrulių ekipažas, kuris atvyko greičiau nei per 2 minutes – 2.53 min. (Policijos registruojamų įvykių registro duomenimis). Po kelių minučių į pagalbą sulaukta ir antrojo pareigūnų ekipažo. Įvykio vietoje ar apylinkėse užpuolikų nepavyko aptikti. Pasirodė, kad „Kristinai“ būtina pirmiausiai vykti į ligoninę. Vėliau, apie 6 val. 20 min. atvykusi į policijos komisariatą, ji vargu ar galėjo skųstis jai skirto laiko ar dėmesio stoka – jos parodymai fiksuoti apie 90 minučių.

Dėl skundo autorės išdėstytų teiginių ir dėl viešai pareikštos nuomonės, kad policijos pareigūnai netinkamai atliko savo pareigas, Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate atliekamas šios informacijos patikrinimas. Dėl jaunuolių užpuolimo ties 16-u Gedimino pr. pastatu atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius