Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 13

Tarp geriausių Lietuvos mobiliojo turinio sprendimų kūrėjų – trylikametis moksleivis (nuotraukos)

Vilniuje buvo paskelbti geriausi mobiliojo turinio sprendimų konkurso „Naujasis knygnešys 2012" kūrėjai. Septynioms konkurso nominacijoms buvo pristatyti 73 darbai, o tarp konkurso finalininkų pateko ir žinomų Lietuvos informacinių technologijų įmonių sprendimų, ir trylikamečio moksleivio sukurta mobilioji aplikacija.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Vilniuje buvo paskelbti geriausi mobiliojo turinio sprendimų konkurso „Naujasis knygnešys 2012" kūrėjai. Septynioms konkurso nominacijoms buvo pristatyti 73 darbai, o tarp konkurso finalininkų pateko ir žinomų Lietuvos informacinių technologijų įmonių sprendimų, ir trylikamečio moksleivio sukurta mobilioji aplikacija. Patys geriausi kūrėjai atstovaus Lietuvą pasauliniame geriausio mobiliojo turinio konkurse „Pasaulio viršūnių apdovanojimai 2012".

Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) organizuotame konkurse „Naujasis knygnešys 2012" geriausių mobiliojo turinio sprendimų kūrėjai buvo apdovanoti septyniose kategorijose: verslo ir komercijos, valdžios ir dalyvavimo, mokymosi ir švietimo, pramogų ir gyvenimo būdo, turizmo ir kultūros, žiniasklaidos ir naujienų, aplinkos ir sveikatos.

Nugalėtojus kiekvienoje kategorijoje rinko ekspertų, atstovaujančių valstybinį, privatųjį bei akademinį sektorius, komisija. Per pirmąjį atrankos etapą komisija kiekvienoje iš kategorijų išrinko po tris geriausius sprendimus. Šiuos sprendimus jų kūrėjai pristatė komisijai renginio metu.

„Konkursas parodė, kad Lietuvoje yra daug gabių mobilaus turinio sprendimų kūrėjų, kurie gali pasiūlyti konkurencingus ir inovatyvius produktus ne tik mūsų šalies vartotojams, bet ir užsienio rinkoms. Mobilaus turinio sprendimams priklauso informacinių technologijų ateitis, todėl būtina visokeriopai remti tokių sprendimų kūrėjus", - sakė Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) direktoriaus pavaduotoja, Pasaulio viršūnių apdovanojimų nacionalinė ekspertė Ieva Žilionienė.

Nugalėtojų laurai atskirose kategorijose atiteko septyniems mobilaus turinio sprendimų kūrėjams: „Interinfo Lietuva" už sukurtą mobilųjį Lietuvos įmonių katalogą, „Vertex" - už programėlę „Parkavimas", „AnomalyStudios" - už programėlę vaikams „Skaičiukai", Eglei Urbonavičiūtei už knygą su judančiomis iliustracijomis „Oz Book", Vilniaus turizmo informacijos centrui ir konferencijų biurui už aplikaciją „Vilnius Tourism", „Lemon Labs" - už programėlę „Kelionė 2012" ir „Informacinių technologijų organizacijai" - už aplikaciją „Vaistai.lt". Išsamesnė informacija apie konkurso finalininkų darbus pateikiama interneto svetainėje www.naujasisknygnesys.lt.

Kone daugiausiai aplodismentų ir simpatijų vykusiame konkurso finaliniame renginyje sulaukė jauniausias „Naujasis knygnešys 2012" finalo dalyvis, trylikametis Vilniaus Žygimanto Augusto pagrindinės mokyklos moksleivis Jonas Peteraitis. Nors pelnyti nugalėtojo laurų vaikinui nepavyko, tačiau jam atiteko specialiai jauniausiajam kūrėjui paskatinti įsteigtas konkurso partnerio bendrovės „Omnitel" prizas - planšetinis kompiuteris.

„Domiuosi programavimu. Tai yra mano aistra, su kuria sieju ir savo ateitį. „Herbomanija" yra pirmoji mano sukurta programėlė, bet tikrai žinau, kad ateityje jų sukursiu dar ne vieną", - sakė J. Peteraitis, sukūręs žaidimą, kuris platformos „Android" vartotojams padeda išmokti visus 97 Lietuvos miestų herbus.

Konkurso komisija taip pat išrinko geriausio produkto pristatymo autorių, kuriuo tapo Linas Valiukas, pristatęs „Stops Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys" programėlę.

IVPK taip pat simboliškai apdovanojo šių metų „naująjį knygnešį" - ši, dar 2003 m. pradėta tradicija, skirta pagerbti žmonėms, kurie savo veikla ir konkrečiais darbais prisideda prie informacinės visuomenės procesų sklaidos Lietuvoje. Šiemet šis prestižinis įvertinimas atiteko Kęstučiui Juškevičiui, ilgamečiam projekto „Bibliotekos pažangai" vadovui.

IVPK jau septintą kartą surengtas konkursas „Naujasis knygnešys" skirtas informacinės visuomenės plėtros iniciatyvoms paskatinti ir įvertinti. Iki šiol konkurso metu būdavo tradiciškai renkami žiniatinkliui skirti sprendimai, o 2012 m. konkurso tema pirmą kartą tapo mobiliesiems įrenginiams - išmaniesiems mobiliesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams - skirtos programėlės ir interneto svetainės. Šiųmečio konkurso organizaciniai partneriai - bendrovė „Omnitel", Vilniaus Universitetas ir „Startup Monthly Vilnius".

„Pasaulio viršūnių apdovanojimai" (angl. „World Summit Award 2012" (WSA)) yra globali iniciatyva, siekianti atrinkti ir paskatinti geriausius pasaulio elektroninio turinio produktus. Šiame pasauliniame konkurse nuo 2003 m. aktyviai dalyvauja 168 pasaulio šalys. Šiemet vykstančiame konkurse „WSA-mobile" varžysis nacionalinėse atrankose išrinkti geriausi mobiliojo turinio sprendimai iš įvairių pasaulio valstybių.

Didelę dalį „Naujojo knygnešio" konkursui pateiktų mobiliųjų programėlių galima rasti ir parsisiųsti IVPK sukurtoje interneto svetainėje www.prisijungusi.lt, kurioje pateikiamame kataloge surinktos ir pagal kategorijas surūšiuotos nemokamos lietuviškos programėlės.

Mobiliojo turinio sprendimų konkurso „Naujasis knygnešys 2012" nugalėtojai:
  • Kategorija mobilusis verslas ir komercija - „Lietuvos įmonių katalogas" („Interinfo Lietuva")
  • Kategorija mobilioji valdžia ir dalyvavimas - „Parkavimas" („Vertex")
  • Kategorija mobilusis mokymasis ir švietimas - „Skaičiukai" ( „AnomalyStudios")
  • Kategorija mobiliosios pramogos ir gyvenimo būdas - „Oz Book" (Eglė Urbonavičiūtė)
  • Kategorija mobilusis turizmas ir kultūra - „Vilnius Tourism" (Vilniaus turizmo informacijos centras ir konferencijų biuras)
  • Kategorija mobilioji žiniasklaida ir naujienos - „Kelionė 2012" („Lemon Labs")
  • Kategorija mobilioji aplinka ir sveikata - „Vaistai.lt" („Informacinių technologijų organizacija")

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius