-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 08

Tarptautinis ekspertas: reklamos draudimas padės sumažinti alkoholio vartojimą

„Draudimai ir kontrolės priemonės alkoholio ir narkotikų kontrolėje yra veiksmingos. Reikia pastebėti, kad rekomenduojamų alkoholio kontrolės politikos priemonių veiksmingumas yra įrodytas solidžiuose tyrimuose, aprašytas moksliniuose straipsniuose", - teigia alkoholio kontrolės politikos ekspertas iš JAV, profesorius Thomas Babor.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Ekspertas

„Draudimai ir kontrolės priemonės alkoholio ir narkotikų kontrolėje yra veiksmingos. Reikia pastebėti, kad rekomenduojamų alkoholio kontrolės politikos priemonių veiksmingumas yra įrodytas solidžiuose tyrimuose, aprašytas moksliniuose straipsniuose", - teigia alkoholio kontrolės politikos ekspertas iš JAV, profesorius Thomas Babor.

2011m. spalio 21-23 d. Vilniaus savivaldybėje įvyko tarptautinės organizacijos Šiaurės šalių narkotikų ir alkoholio tinklo (NordAN) metinė konferencija. Konferencijoje pranešimus skaitė, gerąja patirtimi dalinosi, apskrito stalo diskusijoje Lietuvos Respublikos Seime dalyvavo vienas svarbiausių pasaulyje alkoholio kontrolės politikos ekspertų prof. Thomas Babor (JAV). Su profesoriumi kalbėjosi Nijolė Goštautaitė.

Alkoholio pramonė ir dalis politikų tvirtina, kad kol kas nėra tiksliai žinoma, kas veiksminga ir kas neveiksminga alkoholio kontrolės politikoje, tačiau pabrėžia, kad draudimai neveikia. Kaip yra iš tiesų?

Draudimai ir kontrolės priemonės alkoholio ir narkotikų kontrolėje yra veiksmingos. Reikia pastebėti, kad rekomenduojamų alkoholio kontrolės politikos priemonių veiksmingumas yra įrodytas solidžiuose tyrimuose, aprašytas moksliniuose straipsniuose. Tuo tarpu, narkotikų kontrolėje naudojamų priemonių mokslinis pagrindimas yra šiek tiek silpnesnis. Taigi, kaip sumažinti alkoholio sukeliamą žalą žinome labai gerai, o apie narkotikus - kiek mažiau. Alkoholio pramonė tvirtina, kad mokslo tyrimų duomenys yra prieštaringi, jų nepakanka, Tai tėra ta pati tabako pramonės prieš 20 m. naudota taktika - prikurk abejonių. Ši taktika skirta vieninteliam tikslui: vilkinti išties veiksmingų priemonių taikymą valstybės alkoholio kontrolės politikoje. Pastarosios bus anksčiau ar vėliau įgyvendintos, nes yra moksliškai pagrįstos ir išties veiksnios, bet ši dirbtinių abejonių kūrimo taktika padeda kuriam laikui išlaikyti alkoholio pramonės pajamas. Siekiant sumažinti alkoholio sukeliamą žalą visuomenėje, reikia sumažinti alkoholio vartojimą. Mokslo tyrimų pagalba yra žinoma kokios alkoholio kontrolės politikos priemonės veiksmingiausios: tai priemonės, kurios didina alkoholio kainą (įvairios mokesčių formos), mažina prieinamumą (pardavimo laiko, teisėto įsigijimo amžiaus ribojimai ir pan.). Kai kuriuos draudimus įgyvendinti yra palyginus nebrangu, kiti - brangesni.

Žinomi ir neveiksmingi metodai...

Neabejotinai. Visiškai neveiksmingos yra mokyklose vykdomos mokymo apie alkoholio ir narkotikų žalą programos, neveiksmingos ir socialinės akcijos ir kampanijos visuomenėje. Tačiau būtent šioms priemonėms palankiausia yra visuomenės nuomonė, jos laikomos labiausiai priimtinomis. Šias priemones labiausiai mėgsta ir politikai ir alkoholio pramonė. Informacijos teikimas, mokymai gali trumpam teigiamai paveikti žinias ir požiūrius, bet poveikis yra trumpalaikis, neišliekantis. Šiuo metu neturime finansiškai prieinamų ir ekonomiškai apsimokančių mokymo būdų, kurie pakeistų alkoholio vartojimo elgesį. Esant galimybėms ir norui galima ir mokyti, ir vykdyti akcijas, bet jos negali tapti draudžiančių ir ribojančių politikos priemonių pakaitalu, kaip dažniausiai ir siūloma. Požiūrį pakeisti yra lengviau nei elgesį.

Akivaizdu, kodėl pramonė ragina rinktis neveiksmingas alkoholio vartojimą mažinančias priemones. Kodėl visuomenei ir politikams jos yra patrauklios?

Intuityviai šios priemonės atrodo patrauklios, logiškos ir pagrįstos, netgi savaime suprantamos. Žmonės, kurie jas kuria ir įgyvendina dažnai yra atsidavę savo darbui, padeda sukurti pojūtį, kad kažkas daroma siekiant spręsti visuomenės problemas. Be to, į šį darbą įsitraukia svarbios visuomenei profesinės grupės: gydytojai, mokytojai, politikai, kurie tokiu būdu parodo savo veiklą. Nemažai yra ir inercijos. Lengviausia daryti tai, ką darėme iki šiol.

Įgyvendinant kontrolės priemones, draudimus, dažnai sakoma, kad jos yra skirtos prevencijai, jos nukreiptos į tuos, kurie dar nevartoja. Ar alkoholio kainos didinimu ir prieinamumo mažinimu galima paveikti žmonės, kurie žalingai geria jau dabar?

Tikrai galima. Alkoholio vartojimas yra elastingas kainos požiūriu: esant didesnei kainai, vartojama mažiau, mažesnei - daugiau. Ir tai tinka visiems: ir tiems, kurie tik pradėjo vartoti, ir tiems, kurie yra priklausomi nuo alkoholio. Didesnė kaina - sumažina vartojimą. Kita vertus, kainos didinimas padidina nelegalaus alkoholio patrauklumą ir kontrabandą, o tai sukelia savas problemas. Bet jas galima spręsti kitais būdais. Noriu pabrėžti, kad net ir su nelegaliu alkoholiu - didesnė kaina užtikrina, kad geriama bus mažiau. Įdomu tai, kad padidinta kaina, net kai kuriuos alkoholikus motyvuoja gydytis. Taip daugelyje šalių nutiko su žmonėmis, priklausomais nuo tabako: padidinus mokesčius ir didėjant cigarečių kainai, dalis žmonių nusprendė mesti rūkyti, nes tai tapo pernelyg brangu. Svarbu ir tai, kad geriantys daug ir žalingai veikia ir palyginus nedaug geriančių žmonių elgesį. Jeigu visuomenėje yra daug smarkiai geriančių žmonių, tai pratina prie girtavimo visus. Socialinių tinklų tyrimai parodė, kad tose žmonių grupėse, kur geriama daug ir žalingai, vienam asmeniui reikšmingai sumažinus išgeriamo alkoholio kiekį, jo aplinkos žmonių suvartojamo alkoholio kiekis irgi sumažėja. Mūsų elgesys daro įtaką artimai socialinei aplinkai.

O kiek svarbu yra gydyti priklausomybės sutrikimus?

Priklausomybės sutrikimų gydymas - tai viena iš veiksmingų priemonių sumažinti priklausomybę sukeliančių medžiagų vartojimą visuomenėje. Tyrimai vėlgi rodo, kad šalyse, kur priklausomybės ligų gydymas yra prieinamas, kur sveikatos priežiūros sistema yra gerai išvystyta - alkoholio ir narkotikų vartojimas yra paplitęs mažiau. Svarbu nepamiršti, kad vien gydymu nepajėgsime išspręsti tokios visuomenės sveikatos problemos kaip priklausomybė ir priklausomybę sukeliančių medžiagų vartojimas. Tiesiog, ši intervencija yra labai brangi. Vien tik gydant, tarkim, nuo alkoholio, priklausomus asmenis, bet nesprendžiant alkoholio vartojimo paplitimo visuomenėje problemos, sveikatos priežiūros sistema rizikuoja patirti bankrotą. Nespėsime gydyti vis naujų priklausomybės atvejų. Šiuo metu yra nemažai veiksmingų priklausomybės gydymo būdų - socialinių, psichologinių, psichoterapinių ir medikamentinių, nei vienas iš jų nėra patikimai veiksmingesnis nei kiti - bet visi jie yra ilgalaikiai ir pakankamai brangūs. Todėl būtina veikti abiem kryptimis: gydyti priklausomus žmones, padedant jiems nutraukti vartojimą, ir mažinti vartojimo paplitimą visuomenėje. Taip pat svarbi yra ne tik pirminė alkoholio vartojimo prevencija, ne mažiau svarbu yra antrinė prevencija - ankstyva žalingo alkoholio vartojimo diagnostika ir veiksminga pagalba šiems asmenims.

Priklausomybė TLK-10 ir DSM-IV priskiriama psichikos sutrikimams. Ar, jūsų nuomone, priklausomybė yra liga?

Formaliai priklausomybė priskiriama sutrikimams. Priklausomybė išties sudėtingas reiškinys. Tai reiškinys, kuriam ypatingai svarbus tarpdisciplininis požiūris. Manau, kad priklausomybei suprasti ir paveikti tinkamiausia šiuo metu yra visuomenės sveikatos sritis. Vertinant priklausomybę tik siauru medicininiu požiūriu dažnai pamirštami socialiniai, psichologiniai bei sveikatos politikos aspektai. Todėl tiek priklausomybės sutrikimų mokslo tyrimuose, tiek gydyme verta remtis būtent visuomenės sveikatos mokslo paradigma. Visuomenės sveikatos sritis aprėpia įvairius biologinius, psichologinius ir socialinius sutrikimų aspektus.

Koks yra mokslo vaidmuo?

Mokslas pateikia įrodymus apie veiksmingas ir neveiksmingas kontrolės priemones. Mokslas padeda geriau suprasti priklausomybės reiškinį ir sukurti veiksmingus pagalbos būdus. Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį ir diskutuoti apie tai, kad mokslas gali būti naudojamas neetiškai. Ypač neetiška yra naudoti mokslą kuriant alkoholinius gėrimus, skatinančius jaunus žmones įprasti prie alkoholio vartojimo. Gerai žinome iš ilgametės kovos dėl tabako pramonės kontrolės: mokslininkai uždarose laboratorijose kūrė naujus skonius, manipuliavo nikotino kiekiu cigaretėse, eksperimentavo naudodami įvairius priedus tam, kad sukurtų kuo labiau priklausomybę skatinančias cigaretes. Alkoholio ir tabako pramonės naudoja panašią taktiką. Yra tyrimų rodančių, kad išgeriamo alkoholio kiekis priklauso ir nuo gėrimo skonio. Tai ypač aktualu, kalbant apie sidrą, alaus ir kitus kokteilius. Žmonės darosi vis atsargesni domėdamiesi valgomu maistu, tačiau retai pagalvoja, kad alkoholio gamintojai neprivalo etiketėje nurodyti produkte esančių priedų.

Ką manote apie Lietuvos pastangas sumažinti alkoholio vartojimo paplitimą?

Esu Lietuvoje ne pirmą kartą. Kiek galėdamas stengiuosi palaikyti Lietuvos nevyriausybinių organizacijų ir valstybės institucijų pastangas mažinti alkoholio vartojimą ir jo sukeliamą žalą. Džiugina, kad Lietuvoje vis dažniau taikomos mokslo įrodytos veiksmingas kontrolės priemonės. Reklamos draudimas - veiksminga alkoholio kontrolės politikos priemonė. Sveikinu Lietuvos valdžios institucijos išdrįsusias pasirinkti visuomenės sveikatą: įtvirtinusias įstatyme reklamos draudimą. Nesustokite, judėkite į priekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius