Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 26

Taupyti nelengva, bet įmanoma?

Japonų patarlė byloja - pinigai auga ant užsispyrimo medžio. Šis pasakymas ar bent pirmoji jo dalis apie pinigų kiekio gausėjimą, šiandien aktualus kone kiekvienam. Sudėtinga pastarųjų kelerių metų ekonominė situacija ištuštino daugelio kišenes, tad žmonės įprato skaičiuoti kiekvieną litą. Taupyti tapo madinga.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Japonų patarlė byloja - pinigai auga ant užsispyrimo medžio. Šis pasakymas ar bent pirmoji jo dalis apie pinigų kiekio gausėjimą, šiandien aktualus kone kiekvienam. Sudėtinga pastarųjų kelerių metų ekonominė situacija ištuštino daugelio kišenes, tad žmonės įprato skaičiuoti kiekvieną litą. Taupyti tapo madinga.

Kas padeda sutaupyti?

Pastaruoju metu tik ir girdime - viskas brangsta. Auga maisto produktų, įvairių paslaugų, kitų prekių kainos. Anot finansų specialistų, taupymas šiandien tapo kone privalomu procesu didžiajai daugumai lietuvių. Taupyti nėra lengva, tačiau piniginei neištuštėti padeda keli elementarūs dalykai:

- Taupyti paprasčiau, jei gerai žinai, kam taupai. - Labai veiksminga susidaryti galimų išlaidų biudžetą, kitaip tariant, suplanuoti kam ir maždaug kokia pinigų suma bus skiriama kiekvieną mėnesį. Tikslas - neviršyti nustatytos sumos. Nereikėtų pamiršti ir vienkartinių išlaidų, pavyzdžiui, dovanų, įvertinti ir numatyti galimas neplanuotas išlaidas. - Santaupų sumą geriausia atidėti iš karto, gavus pajamų, o ne laukti mėnesio pabaigos. - Svarbu išsiugdyti įprotį ieškoti mažesnių kainų, keliskart pagalvoti prieš išleidžiant pinigus, didesnius pirkinius planuoti iš anksto.

Jei tai susiję su sveikata...

Esant sudėtingai ekonominei situacijai, kiekvienam svarbu apsipirkti kuo pigiau, todėl ne vienas pirkėjas, prieš įsigydamas norimą prekę, nevengia aplankyti keletą prekybos vietų ir palyginti kainas. Kaip teigia vaistininkė Danutė Petrulionienė, vaistininke dirbanti jau daugiau nei 30 metų, kainas vis dar lygina nemažai pirkėjų. „Pažįstu daugelį žmonių, kurie užsuka į vaistinę, su kai kuriais pasišnekame ne tik apie ligas bei įvairius negalavimus, bet ir apie asmeninius džiaugsmus ir vargus, įvairiomis kitomis temomis. Matau, kad dabar pirkėjams labai aktualios yra kainos, tad jie džiaugiasi pas mus jas radę itin mažas. Kiekvieną mėnesį vyksta teminės akcijos, kurių metu vitaminų ir maisto papildų galima įsigyti trečdaliu ar net perpus pigiau."

Anot vaistininkės, pirkėjai itin vertina ir vaistinėje teikiamas nemokamas paslaugas: „Mums svarbu, kad pirkėjas, užsukęs į vaistinę, galėtų ne tik įsigyti reikalingų preparatų, bet ir pasikonsultuotų ar atliktų tyrimus gerai sveikatos būklei palaikyti. Nuolatos bendradarbiaujame su gydytojais specialistais, organizuojame regėjimo, akispūdžio, kraujospūdžio, cholesterolio, kaulų tankio, odos būklės ir kt. matavimus. Praėjusios vasaros pabaigoje atnaujinta „Mažų kainų kortelė" suteikia išskirtinių nuolaidų ne tik prekėms vaistinėse, bet ir įvairioms sveikatinimo paslaugoms: patikroms medicininėse įstaigose, poilsio ir grožio procedūroms, kelionėms."

Lietuvių taupymo ypatumai

Kaip rodo įvairūs tyrimai, nūdienos situacija daugelį lietuvių verčia taupyti - būstui ar įvairiems daiktams įsigyti, kartais net maistui. - Praėjusiais metais vienos finansų institucijos inicijuoto tyrimo rezultatai rodo, kad bent šiek tiek santaupų turi daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų. - Labiausiai lietuviai linkę taupyti didesniems pirkiniams, pavyzdžiui, būstui, automobiliui, namų įrangai, taip pat „juodai dienai" ir įvairiems nenumatytiems atvejams. - Šeimos, kurių pagrindinis maitintojas yra pensininkas arba bedarbis, dažniausiai taupo nebūtiniausių išlaidų - poilsio, kultūros, kavinių ir pan. - sąskaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius