Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 17

Tavo šuo pri...valai!

„Tavo šuo pri...valai“ – turbūt dar dauguma atsimena nuotaikingus socialinės reklamos plakatus, raginusius susirinkti savo šuns ekskrementus. Prisiminti prisimena dauguma, o renka vos vienas kitas.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

„Tavo šuo pri...valai“ – turbūt dar dauguma atsimena nuotaikingus socialinės reklamos plakatus, raginusius susirinkti savo šuns ekskrementus. Prisiminti prisimena dauguma, o renka vos vienas kitas. Gyvūnų laikymo taisyklės Kauno mieste skelbia: „Asmuo, kurio vedžiojamas gyvūnas viešoje vietoje priteršė, nedelsdamas turi surinkti išmatas ir išvalyti priterštą vietą.“ Reikalaujama laikytis paprastų sanitarijos ir higienos normų, tačiau ir tai daugeliui pasirodo per sudėtinga. Žmonės prigalvoja įvairiausių pasiteisinimų, kodėl nerenka savo šunų ekskrementų. Vieni teigia, kad jiems trūksta informacijos, kaip tai reiktų daryti, kiti kaltina miesto valdžią, kad nėra įrengtų specialių šunų vedžiojimui skirtų aikštelių ar specialių šiukšliadėžių, skirtų šuns išmatoms išmesti.

Visgi tokie pasiteisinimai neatrodo labai rimti. Visa reikiama informacija pateikta gyvūnų laikymo taisyklėse, su kuriomis turėtų susipažinti kiekvienas, turintis augintinį. Vedžioti šunis galima kad ir parkuose, mieste, svarbu, kad tai būtų daroma atsakingai ir tvarkingai – būtina ne tik surinkti gyvūno išmatas, bet ir reikia užsegti pavadėlį, o agresyviems šunims uždėti antsnukį. Pažeidėjams gali būti taikomos piniginės baudos. Tai, kad nėra specialių šiukšliadėžių, taip pat ne bėda – tvarkingai į maišelį surinktus ekskrementus leidžiama mesti ir į paprastą šiukšlių dėžę ar konteinerį. Dažnai kyla klausimas, į kokius maišelius galima rinkti gyvūnų išmatas - gyvūnų prekių parduotuvėse yra pirkti specialių, tačiau nedraudžiama naudoti ir paprastus celofaninius ar popieriniu maišelius.

Ekskrementų nerinkimas yra žmonių kultūros stokos, o ne menkos informacinės sklaidos problema. Retai tenka matyti žmogų vedžiojantį savo augintinį ir rankoje besinešantį semtuvėlį su maišeliu. Dėl to tenka imtis griežtesnių priemonių – vykdomi specialūs reidai, kurių metu ne tik žiūrima, ar surenkamos išmatos, bet ir tikrinama, ar šuo registruotas. Jeigu pamatoma, kad išmatų gyvūno šeimininkas nerenka, pasikalbama su juo, išrašomas pakvietimas atvykti į ekologinę policiją, paskaitoma paskaita. Žmonės supažindinami, kas jiems gresia, jeigu jie nepaiso miesto viešosios tvarkos taisyklių.

Galiausiai, visiem tenka pripažinti, kad eiti per parką arba daugiabučio namo kiemą ir įlipti į kaimyno šuns, o gal net ir savo pačių augintinio paliktą dovanėlę yra ne pats maloniausias jausmas. Ši problema ypač išryškėja pavasarį. Todėl Gyūnų globėjų asociacija ragina laikytis gyvūnų laikymo taisyklių – taip užtikrinsime ne tik miesto švarą, bet ir žmonių, o kartu ir savo, gerovę. Juk daug maloniau gyventi švarioje aplinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius