-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 11 11

Verslo inkubatorius – pasiteisinęs projektas

Kasmet nuo 2005 metų, antrąjį lapkričio penktadienį verslo atstovai švenčia profesinę – Verslo dieną. Verslo dienos proga nusipelniusiems Lietuvos verslo atstovams kasmet į...
KRVI administracija
KRVI administracija

Kasmet nuo 2005 metų, antrąjį lapkričio penktadienį verslo atstovai švenčia profesinę – Verslo dieną. Verslo dienos proga nusipelniusiems Lietuvos verslo atstovams kasmet įteikiami medaliai „Už nuopelnus verslui“. Nugalėtojus skelbia Ūkio ministerijos sudaryta komisija. Apdovanojimai įteikiami už indėlio į biudžetą, eksporto pokyčius, indėlį į inovacijas, aukštąsias technologijas, mikro ir mažų įmonių plėtrą regionuose, verslo plėtrą ir investicijas užsienyje, atvykstamojo turizmo skatinimą, energetikos plėtrą. Renkamas garbės konsulas bei jaunasis verslininkas. Šiemetinę Verslo dieną džiugiomis nuotaikomis pasitinka vienintelis Suvalkijos regione „Kazlų Rūdos verslo inkubatorius“ , gyvuojantis jau 12 metų. Įstaigos, teikiančios pagalbą naujai besikuriantiems ir esamą veiklą plėtojantiems verslams, vadovė Meirita Tamašauskienė sako, jog sėkminga pastarųjų metų inkubatoriaus veikla – jau 10 metų kartu dirbančio kolektyvo sukaupto įdirbio rezultatas.

„Dabar „Kazlų Rūdos verslo inkubatorius“ (KRVI) išgyvena sėkmingą veiklos periodą“, - pasakoja M. Tamašauskienė. „Aktyviai dirbame su Pirmųjų verslo metų pradžios krepšelių programa. Teikiame nemokamą pagalbą asmenims, norintiems pradėti savo verslą. Verslo pradžios krepšeliai - tai paslaugų paketas, susidedantis iš konsultacijų, mokymų ir virtualaus biuro paslaugų. Dalyvaujame šioje programoje, nes laimėjome VšĮ „Versli Lietuva“ skelbtą konkursą, finansuojantį minėtas paslaugas.   Šiuo metu mūsų įstaigoje teikiamomis verslo pradžios krepšelio galimybėmis naudojasi 30 įmonių“, - dėsto KRVI vadovė. Pagalbos pirmiesiems žingsniams versle į verslo inkubatorių kreipiasi ne tik Kazlų Rūdoje besisteigiančios įmonės, bet didžiųjų šalies miestų Vilniaus, Kauno gyventojai. „Sulaukėme svečių netgi iš artimojo užsienio – Baltarusijos. Didmiesčiuose verslininkai neranda tokių kokybiškų, nemokamai teikiamų paslaugų, kokias galime pasiūlyti KRVI“, - džiaugiasi M. Tamašauskienė. Parama jau pasinaudojo įmonės, kurios planuoja veiklą vykdyti automobilių prekybos, statybų, elektroninės prekybos, saulės energetikos vystymo srityse. Tikimasi, kad įmonės sukurs beveik 100 naujų darbo vietų, kurių skaičius ateityje didės. Verslo pradžios krepšelio privalumais naujai įkurtos įmonės gali naudotis 12 mėnesių.

Kartu su Vilkaviškio turizmo ir verslo informacijos centru KRVI dalyvauja nacionalinės paramos įgyvendinimo projekte „Verslo ABC“, kurio metu verslininkai, labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių atstovai, gali nemokamai konsultuotis, dalyvauti mokymuose ir informaciniuose renginiuose. Projektas „Verslo ABC“ finansuojamas iš nacionalinio biudžeto lėšų, Ūkio ministerija šiuo projektu siekia padėti pradedantiesiems verslininkams įsitvirtinti rinkoje ir skatinti Lietuvos gyventojų verslumą. „Viename iš renginių jau sudalyvavo Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos moksleiviai, laukiame dar vienos smalsių mokinių grupės“, - pasakoja M. Tamašauskienė. „Manau, kad esame vienas iš sėkmingiausiai šalyje veikiančių verslo inkubatorių. Verslumo skatinimo misiją atliekame kompetetingai“ , - neabejoja KRVI vadovė.

Tačiau prieš porą metų, švenčiant 10-ajį įstaigos jubiliejų, vyravo ne pačios geriausios nuotaikos. „Išgyvenome įtemptą laikotarpį, slėgė nežinomybė dėl ateities, pasigirdo svarstymų dėl verslo inkubatoriaus uždarymo“, - prisimena M. Tamašauskienė. „Tačiau Kazlų Rūdos savivaldybės vadovai dėjo didžiules pastangas, kad mes išliktume. Su vietos valdžios pagalba negandas išgyvenome ir judame pirmyn“, - dėsto KRVI direktorė. „Ir dabar džiaugiamės didžiule paspirtimi iš savivaldybės – mus ne kartą parėmė koofinansavimo lėšomis, kurių prireikdavo dalyvaujant tarptautiniuose projektuose. Tai labai svari pagalba. Savivaldybės vadovai supranta, kad verslo inkubatoriaus buvimas Kazlų Rūdoje yra pasiteisinantis projektas“, - reziumuoja pašnekovė. 

Be žinių pagalbos verslininkams verslo inkubatorius teikia ir patalpų nuomos paslaugas. „Jei anksčiau inkubuojamomis įmonėmis vadinome tik tuos verslo subjektus, kurie pas mus nuomavosi patalpas, tai šiandieną inkubuojamomis įmonėmis vadiname tas, kurios gauna verslo pradžios krepšelius, naudojasi virtualaus biuro paslaugomis“, - įsitikinusi M. Tamašauskienė. „Šiuolaikinių technologijų progreso laikotarpiu nebe taip svarbu, kur įmonė įsikūrusi. Verslas vykdomas išnaudojant interneto galimybes, leidžiančiomis veiklą vykdyti ir valdyti iš bet kurios pasaulio vietos“, - tikina pašnekovė. Praėjusiais, 2011 metais, su KRVI pagalba įsteigtos 8 verslo įmonės. Šiemet – jau 20.

Šiuo metu KRVI patalpose įsikūrę 15 nuomininkų. Likęs vos vienas laisvas kabinetas. Per 12 įstaigos gyvavimo metų patalpose veiklą vykdė beveik 100 įmonių. M. Tamašauskienė džiaugiasi visomis verslą sėkmingai vystančiomis įmonėmis, prie kurių veiklos pradžios prisidėjo ir jos vadovaujama įstaiga. Nemažai įmonių išaugo mažo verslo marškinėlius, plečiasi, kuria naujas darbo vietas. „Šamoto centras“, „Kazlų Rūdos liejykla“, „Uglė“, „Leris“, „Vizart“, „Energoefektas“ – tai tik keleto įmonių, iliustruojančių sėkmės pavyzdžius, pavadinimai. Veiklą inkubatoriuje pradėjusieji nepamiršta savo pirmųjų verslo namų. „Užsuka į svečius, pasidomi, kaip sekasi, pasidalina veiklos rezultatais. Ir dovanų sulaukiame. Vestibiulį iki šiol puošia verslininko Audriaus Bielskaus, įkūrusio įmonę su mūsų pagalba, dovanota gėlė, įsodinta originaliame vazone“, - šypsosi KRVI direktorė.

„Kazlų Rūda – dėkinga vietovė verslui“, - įsitikinusi M. Tamašauskienė. „Esame patogioje geografinėje padėtyje, savivaldybėje veikia stambus verslas. Atlyginimai Kazlų Rūdos savivaldybės įmonėse – vieni iš didžiausių respublikoje“. Tačiau vietos gyventojų verslumo lygis nėra didelis. „Gal todėl, kad visuomenės požiūris į verslininką yra gana skeptiškas. Žinoma, visokių darbdavių yra. Mažesniuose miestuose pasigendu aktyvesnių pačių verslininkų pastangų profesijos įvaizdžio gerinimui. Tačiau džiugu, kad šis požiūris po truputį keičiasi į gerąją pusę“, - sako M. Tamašauskienė.

Šiuo metu Kazlų Rūdos savivaldybėje veikia 165 įmonės. Didžiausiose įmonėse dirba po kelis šimtus darbuotojų.

KRVI vadovė M. Tamašauskienė tikisi, kad jos vadovaujamai įstaigai aktyvios veiklos netruks artimiausius kelerius metus: „Pirmųjų verslo metų pradžios krepšelių programą vykdysime iki 2013 metų pabaigos, tačiau Lietuvos mastu ją svarstoma tęsti ir toliau. Programa pasiteisino, nes skirta parama padėjo įsisteigti apie 30 proc. daugiau įmonių nei įprastai. Džiugu, nes verslų kurti nebebijo jauni žmonės. Tie, kurie nenori važiuoti į užsienį, nori susikurti darbo vietą sau čia, Lietuvoje“. Verslumo skatinimas priklauso nuo šalies vyriausybių pozicijos, o valdžios požiūris į šį reikalą gerėja kasmet. Verslui pirmus žingsnius padedančios žengti įstaigos laukia, kada bus patvirtinta Smulkaus ir vidutinio verslo vystymo programa, atversianti galimybes drąsinti verslo kūrimąsi ir toliau.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius