-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 14

Vilniaus senamiestis patrauklus ne tik sostinės svečiams

Dauguma vilniečių savo laisvalaikį leidžia Vilniaus miesto erdvėse. Atlikta apklausa parodė, kad populiariausia vieta laisvalaikiui praleisti – sostinės senamiestis, kuri populiaresnė už parkus ir kitas lankytinas vietas. Be to, vilniečių nuomone, Vilniaus pasididžiavimas taip pat yra senamiestis.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Senamiestis

Dauguma vilniečių savo laisvalaikį leidžia Vilniaus miesto erdvėse. Atlikta apklausa parodė, kad populiariausia vieta laisvalaikiui praleisti – sostinės senamiestis, kuri populiaresnė už parkus ir kitas lankytinas vietas. Be to, vilniečių nuomone, Vilniaus pasididžiavimas taip pat yra senamiestis.

Net trys ketvirtadaliai Vilniaus gyventojų savo laisvalaikį įprastai praleidžia viešosiose Vilniaus miesto erdvėse. Tai parodė rinkos tyrimų bendrovės atlikta apklausa. Vilniaus senamiestis – dažniausiai lankoma vilniečių laisvalaikio vieta. Kaip teigia tyrimą atlikusios bendrovės vadovas Andrius Norkevičius, net 75 proc. savo laisvalaikį leidžiančių sostinės erdvėse vilniečių savo laisvalaikį leidžia senamiesčio ribose.

Nors sostinėje pramogų ir laisvalaikio praleidimo vietų daugėja, senamiestis nepraranda savo patrauklumo. Be to, senamiestis traukia gyventojus savo miesto kultūros dvasia.

Pasak istoriko, erudito, knygų apie Vilnių autoriaus Antano Rimvydo Čaplinsko, Vilniaus senamiestis traukos centras yra nuo seno.

„Kiekvienas Vilniaus senamiesčio kampelis savotiškai patrauklus, todėl ir kiekvienas žmogus yra pamėgęs kurią nors jo vietą, įsimylėjęs kurią nors gatvelę ar kiemą, – pasakoja A. R. Čaplinskas. – Senoji Vilniaus dalis yra jo širdis su sava aura ir sava istorija. Gyvenamieji rajonai, pastatyti plečiantis Vilniui, priešingai, – neturi nei auros, nei gyvybės, nei istorijos. Juose pagrindinės traukos vietos yra parduotuvės, kitos įstaigos būtiniems poreikiams tenkinti, o atgaivos gyventojai ieško ten, kur yra skvereliai, parkeliai, daug žalumos ir yra kur paganyti akis“, – pasakoja istorikas.

Nors vilniečiai dažnai lankosi sostinės senamiestyje, jie dažnai laisvalaikį leidžia ir netoli savo namų, t. y. savo mikrorajone. Taip atsakė 50 proc. laisvalaikį leidžiančių sostinės erdvėse respondentų.

„Tendencija laisvalaikį leisti netoli namų, atsižvelgiant į kitų apklausų išvadas, daugelio respondentų grindžiama tiek nepatogiu visuomeniniu transportu, tiek ir pačių laisvalaikio praleidimo vietų kokybe, – pasakoja tyrimą atlikusios bendrovės vadovas A. Norkevičius. – Be to, savo mikrorajone žmonės dažniausiai lankosi prekybos centruose, vedžioja savo augintinius, o mažamečių vaikų tėvai nemažai laiko praleidžia su atžalomis lauke taip pat netoli namų.“

Apklausa parodė, kad vilniečių vertinami ir miesto ribose esantys parkai: trečdalis paminėjo Sereikiškių parką ir taip pat trečdalis – Vingio parką kaip lankytinas vietas laisvalaikiu, o penktadalis lankosi ir Verkių regioniniame parke.

Vyrų ir moterų laisvalaikio leidimo vietų pasirinkimas yra daugiau ar mažiau toks pat. Senamiestyje laisvalaikį labiau linkęs leisti jaunimas (18–25 metų amžiaus), o 26–40 metų amžiaus apklausos dalyviai, kurie leidžia laisvalaikį senamiestyje, sudaro 37 proc. visų Vilniuje leidžiančių laisvalaikį respondentų.

Pasak Kultūros paveldo departamento Tarptautinio, ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėjo Alfredo Jomanto, Vilniaus senamiestis lankomas ne tik sostinės svečių iš kitų miestų ir šalių.

„Atliktos apklausos rezultatai tik patvirtina, kad Vilniaus senamiestis yra lankomas vilniečių. Čia užsuka ir turintys reikalų, ir mėgstantys pramogauti sostinės gyventojai. – pasakoja A. Jomantas. - Vilniaus senamiestis iš ties unikalus paveldo objektas ir yra įtrauktas į UNESCO paveldo objektų sąrašą. Čia dera ir įvairių epochų architektūra, ir jaukios gatvelės, ir intensyvus kultūrinis gyvenimas. Tokį jį ir stengiamasi išlaikyti. Kultūros paveldo departamento organizuojamų Europos paveldo dienų metu, kurių tema kasmet keičiasi, sulaukiame itin didelio vilniečių susidomėjimo. Jie mielai dalyvauja pažintinėse programose, peržiūri filmus, lanko paskaitas ir ekskursijas po Vilniaus senamiestį, kasmet atrasdami naujų senamiesčio vertybių.“

Vilniaus senamiestis yra ne tik dažniausiai lankoma vilniečių vieta, bet ir miesto pasididžiavimas – taip mano net 90 proc. apklausoje dalyvavusių Vilniaus gyventojų.

73 proc. mano, kad sostinė gali didžiuotis Gedimino pilimi, 72 proc. – Arkikatedra, o pusė respondentų įvardijo sostinės istoriją. Be to, pasididžiavimo vertas ir Vilniaus kultūrinis gyvenimas, taip mano 40 proc. apklausoje dalyvavusių vilniečių.

Tačiau ši apklausa parodė, kad žmonės nesididžiuoja tuo, jog yra vilniečiai, tik dešimtadalis tuo didžiuotųsi, o ir išrinktu meru – A. Zuoku – didžiuotis linkę taip pat tik dešimtadalis apklausos dalyvių.

Seimu ir Vyriausybe didžiuojasi vos 2 proc. vilniečių.

Apklausa atlikta gegužės mėn. Joje dalyvavo 291 Vilniaus gyventojas, kurių amžius – nuo 18 iki 50 metų. Tai daugiausia aukštąjį išsilavinimą turintys Vilniaus gyventojai – 63 proc. 34 proc. apklausoje dalyvavusių turi aukštesnįjį ar vidurinį išsilavinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius