Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 16

Vilniaus universitetas kuria pasaulinio lygio studijų infrastruktūrą

Studijų kokybė, specialistų pasirengimas darbo rinkai, jų konkurencingumas yra labai aktualūs pastarojo meto diskusijų klausimai Lietuvoje ir Europos Sąjungoje.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Studijų kokybė, specialistų pasirengimas darbo rinkai, jų konkurencingumas yra labai aktualūs pastarojo meto diskusijų klausimai Lietuvoje ir Europos Sąjungoje. Vienas svarbiausių studijų kokybę lemiančių faktorių yra studijų technologinis aprūpinimas, jų infrastruktūra. Juk universitete studentai turi ne tik gauti atitinkamos studijų srities teorines žinias, bet ir mokytis dirbti su tokia įranga, kuri yra paplitusi lyderiaujančiose darbo rinkose, organizacijose, mokslo institucijose bei šiuolaikiniuose pasauliniuose mokslo tyrimuose.

Siekdamas gerinti studijų infrastruktūrą ir didinti filologijos, socialinių ir komunikacijos studijų kokybę, Vilniaus universitetas 2011 balandžio 20d. pradėjo įgyvendinti Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamą valstybės projektą „Vilniaus universiteto filologijos, socialinių ir komunikacijos mokslų studijų infrastruktūros ir bazinės įrangos atnaujinimas ". Projekto trukmė - 36 mėnesiai, projekto biudžetas - 14 727 819 Lt., iš kurių Vilniaus universitetas įsipareigoja skirti 736 391 Lt.  Visos projekto investicijos skiriamos studijų programų technologiniam aprūpinimui Vilniaus universiteto Filologijos, Komunikacijos, Filosofijos, Kauno humanitariniame fakultetuose, Užsienio kalbų, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutuose. Taip pat projektas skirtas VU Centrinės bibliotekos lankytojams, kurie naudosis atviros prieigos humanitarinių ir socialinių mokslų skaityklomis.

Filologijos studijoms įsigyta programinė įranga leis atlikti aukštos kokybės tarpdisciplininius mokslinius tyrimus, tirti šiuolaikinius naratyvus ir tekstynus. Įrengus specialia filologijos mokslų specifiką atitinkančia programine ir kompiuterine įranga aprūpintas modernias užsienio kalbų mokymo auditorijos ir laboratorijos, studentai galės dirbti ne tik su dėstytoju, bet ir savarankiškai. Tokiose laboratorijose bus sukurta sistema, skirta įvairių užsienio kalbų tekstinei, vaizdinei ir garsinei mokomajai medžiagai įsisavinti, su integruota mokymo turinio duomenų baze. Atnaujinta Tekstynų laboratorija sudarys realias sąlygas ir paskatins lituanistikos (baltistikos) studijų ir mokslinių tyrimų plėtrą, specialistų edukacinė ir mokslinė veikla taps žymiai intensyvesnė ir efektyvesnė.

Psichologijos, sociologijos ir socialinio darbo studentams įrengtos mokomosios laboratorijos su specializuota mokomąja įranga žmogaus psichofizikinių ir psichofiziologinių parametrų registravimui bei žmogaus ar žmonių grupių elgesio stebėjimui sudarys sąlygas atlikti patikimus kokybinės analizės tyrimus. Nauja įranga pagerins visų pakopų studijų programų kokybę, padidins studentų praktinio mokymosi ir studentų mokslinio darbo galimybes.

Komunikacijos fakulteto studentai galės naudotis moderniausia radijo, TV studijos, paveldo skaitmeninimo ir leidybos technine bei programine įranga, kuri naudojama fakulteto studijų programose rengiamų specialistų profesinėje aplinkoje. Paveldo skaitmeninimo laboratorinė įranga bus unikali Lietuvoje ir leis įgyti praktinių žinių, kurios paskatins šios srities proveržį technologiniu atžvilgiu ne tik akademinėje visuomenėje, bet ir rinkoje.

Įrengtoje nuotolinio mokymo auditorijoje vykdomos vaizdo konferencijos suteiks nemažai privalumų organizuojant studijų procesą: leis klausyti geriausių specialistų paskaitų nuotoliniu būdu, praturtins mokymosi turinį vaizdine ir garsine medžiaga, leidžiančia dar ir dar kartą besimokančiajam peržiūrėti įrašytą mokymosi turinį, geriau įsisavinti gautą informaciją, „gyvai" transliuoti lektorių paskaitas, o įrašytą mokymosi turinį panaudoti ateityje.

Vilniaus universiteto padaliniuose įrengus modernias mokymosi laboratorijas, auditorijas, tyrimų kabinetus, dėstytojai, pasinaudodami specialiosios įrangos privalumais, turės galimybes modernizuoti bei paįvairinti dėstomų  dalykų turinį, derindami jį su nauja metodine studijų baze bei atnaujinamomis/kuriamomis studijų programomis. Mokomosios medžiagos pateikimo ir vaizdo projektavimo sistemos (interaktyvios lentos, daugialypės terpės priemonės ir pan.) išplės dėstymo metodų pasirinkimo galimybes, paskaitose naudojamos medžiagos spektrą, leis panaudoti naujus, interaktyvius bei grupinio darbo studijų metodus visose studijų kryptyse. Išsaugant informaciją skaitmenine forma, medžiagos išdėstymo procesas taps daug efektyvesnis: studentai galės gilintis į dėstytojo pateikiamą informaciją, o ne susitelkti ties jos konspektavimu. Dėstytojams bus sudarytos sąlygos paskaitose naudoti video ir audio pateiktis, interneto galimybes, tokiu būdu sukuriant efektyvią, dinamišką ir patrauklią mokymosi aplinką, leidžiančią studentams geriau įsisavinti mokomąją medžiagą.

Įdiegus atvirųjų fondų leidinių identifikavimo ir apsaugos sistemas pagerės VU Centrinės bibliotekos ir Kauno humanitarinio fakulteto bibliotekos veiklos sąlygos bei lankytojų aptarnavimas, bus užtikrintas leidinių saugumas, pagerės prieinamumas tiek prie spausdintinių, tiek prie skaitmeninių informacijos šaltinių, bus ugdomas skaitytojų savarankiškumas, sutrumpės leidinių paieškos, priėmimo ir išdavimo laikas.

Projekto vykdymo metu įgyvendintos veiklos ir pasiekti rezultatai Vilniaus universitete sukurs pasaulinio lygio humanitarinių ir socialinių mokslų studijų infrastruktūrą, pagerins studijų programų kokybę, absolventų konkurencingumą globalioje darbo rinkoje, o dėstytojams sukurs geresnes sąlygas darbui, moksliniams tyrimams ir profesiniam tobulėjimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius