Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2011 10 05

Vilniuje prisiminti dramatiški 1990–1991 m. įvykiai (nuotraukos)

Buvęs Aukščiausiosios Tarybos (AT) pirmininkas Vytautas Landsbergis, Krašto apsaugos ministrė, buvusi AT narė Rasa Juknevičienė, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, buvęs AT narys Emanuelis Zingeris, buvęs Norvegijos Stortingo narys Ingvaldas Godalas, Norvegijos televizijos žurnalistas Hansas Wilhelmas Steinfeldas seminare prisiminė dramatiškiausius Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo epizodus.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Buvęs Aukščiausiosios Tarybos (AT) pirmininkas Vytautas Landsbergis, Krašto apsaugos ministrė, buvusi AT narė Rasa Juknevičienė, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, buvęs AT narys Emanuelis Zingeris, buvęs Norvegijos Stortingo narys Ingvaldas Godalas, Norvegijos televizijos žurnalistas Hansas Wilhelmas Steinfeldas seminare prisiminė dramatiškiausius Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo epizodus. Buvo parodyti H.W.Steinfeldo filmuoti 1991 m. sausio įvykių reportažai, tuo metu demonstruoti daugelyje šalių.

„Norvegija ir Lietuva prieš 20 metų" - taip skambėjo Vilniuje pasibaigusio seminaro tema, kur buvo prisiminta Lietuvos kova už nepriklausomybės atkūrimą bei to laikotarpio Lietuvos ryšiai su Norvegija.

Po 1991 m. rugpjūčio įvykių Maskvoje - nepavykusio Valstybinio nepaprastosios padėties komiteto perversmo Rusijoje - daugelis šalių pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Norvegija tą padarė viena iš pirmųjų. 1991 m. rugpjūčio 25 d. Norvegija paskelbė atkurianti diplomatinius santykius su trimis Baltijos šalimis, o jau po dviejų dienų Osle buvo pasirašytas susitarimas.

Pasak V. Landsbergio, R. Juknevičienės ir E. Zingerio, Norvegijos žmonių ir politikų indėlis į Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą buvo ypatingai svarbus - iš norvegų pusės lietuviai jautė didelę moralinę ir politinę paramą.

Vienas renginio svečių, Norvegijos politikas I. Godalas, prieš dvidešimt metų Norvegijos Stortinge vadovavęs parlamentinei grupei Baltijos šalims remti, prisiminė, kaip trijų Baltijos šalių atstovai 1990 m. kovą atvyko į Oslą prašyti paramos Lietuvos nepriklausomybės kovai.

„Norvegija buvo pirmoji šalis, kurią Baltijos šalių atstovai aplankė su tokiu tikslu. Norvegija pati buvo okupuota ir niekada nebuvo pripažinusi Sovietų Sąjungos įvykdytos Baltijos šalių aneksijos, todėl mes nusprendėme pradėti veikti vardan Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybių atkūrimo. Vienas pirmųjų žingsnių buvo bendradarbiavimo grupės su Baltijos šalimis įkūrimas Norvegijos parlamente", - prisiminė I. Godalas.

„Šiandien Lietuva ir Norvegija gali didžiuotis tuo, ką jos nuveikė kartu 1990-1991 m. ir ką pavyko pasiekti per pastaruosius 20 metų. Dramatiškaisiais 1990-1991 m. Lietuva turėjo daug draugų Norvegijoje. Daugelis norvegų jautė Lietuvai didelę simpatiją. Norvegai prisimena, kad XX amžiuje jie du kartus buvo atgavę savo šalies laisvę", - sakė Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Leifas Arne Ullandas.

Seminaras „Norvegija ir Lietuva prieš 20 metų" - renginių ciklo „Norvegijos dienos Lietuvoje 2011" dalis. Daugiau sužinoti apie „Norvegijos dienos Lietuvoje 2011" renginius galima oficialioje Norvegijos Karalystės ambasados Lietuvoje interneto svetainėje www.norvegija.lt ir socialinio tinklalapio „Facebook" puslapyje „Norvegijos dienos Lietuvoje" (www.facebook.com/Norvegijos).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius