-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 12 23

VU TVM profesorius dr. E.Nazelskis: „Naujos profesijos darbo rinkoje atsiranda nuolat“

Viso pasaulio darbo rinkoje vyksta spartūs pokyčiai. Dėl informacinių technologijų poveikio vidutiniškai kas pusantrų metų atsiranda naujų profesijų.

Viso pasaulio darbo rinkoje vyksta spartūs pokyčiai. Dėl informacinių technologijų poveikio vidutiniškai kas pusantrų metų atsiranda naujų profesijų. Daugiau nei pusė šiandien paklausių specialybių prieš tris dešimtmečius nebuvo žinomos ir niekas nenumanė apie jų poreikį. Taip teigia Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos profesorius dr. Eugenijus Nazelskis, rengiantis projektą apie naujai atsirandančių profesijų įvedimą į darbo rinką, panaudojant informacines technologijas ir daugiamates duomenų bazes.

Pasak VU TVM profesoriaus dr. E.Nazelskio, žiniasklaida skelbia, kad šių metų gruodžio pradžioje mūsų šalyje buvo 306 tūkst.i oficialių bedarbių. Tačiau tuo pat metu, darbdaviai tikino, kad trūksta specialistų transporto, aptarnavimo, finansų ir gamybos sektoriuose ir Lietuvos darbo biržos (LDB) prašė leisti iš užsienio atsivežti darbuotojų. Per vienuolika šių metų mėnesių LDB išdavė per pusantro tūkstančio leidimų užsieniečiams dirbti Lietuvoje. Net ir esant kvalifikuotų specialistų tam tikruose sektoriuose trūkumui, šiemet iki liepos 1 dienos į LDB kreipėsi 2,4 karto daugiau absolventų nei praėjusiais metais.

VU TVM profesorius dr. E.Nazelskis įsitikinęs, kad dėl nuolatos darbo rinkoje vykstančių sparčių pokyčių sunku suderinti darbo jėgos paklausą su pasiūla. „Šiandien švietimo sistema ir verslo sektoriai yra tarsi įkaitai. Mūsų šalyje nėra sistemos, kuri leistų įvertinti situaciją ir numatyti, kokių specialistų reikės ateityje. Nors šiandien LDB stebi rinką ir analizuoja, kokių specialistų šiuo metu trūksta, tačiau to neužtenka. Reikia sukurti išsamią koncepciją, parengti profesijų klasifikatorius. Taip pat nėra sistemos, kuri leistų kaupti ir valdyti duomenis, pagal kuriuos būtų galima identifikuoti galimas naujas profesijas. Taip pat svarbu, kad būtų aiškiai paskirstyta atsakomybė tarp valstybinių institucijų“, - neabejoja VU TVM profesorius dr. E.Nazelskis.

Projekto pristatyme dalyvavęs Lietuvos darbo biržos direktorius Mindaugas Petras Balašaitis ir direktoriaus pavaduotojas Albertas Šlekys diskusijos metu išreiškė Lietuvos darbo biržos pritarimą ir paramą idėjai kurti ir įgyvendinti naujų profesijų įvedimo į darbo rinką valdymo sistemą. Tačiau nurodė ir šiam procesui kylančias kliūtis ir pavojus: verslo pasyvumą dalyvauti kvalifikacijų prognozavimo veiklose, verslo įmonių atsakomybės stoką teikiant informaciją apie darbo jėgos poreikius, asocijuotų verslo struktūrų pasyvumą šioje srityje. Taip pat akcentuota būtinybė sutelkti visus turimus ekspertinius išteklius, suburiant visus suinteresuotus ekspertus ir institucijas.

Vytauto Didžiojo universiteto Profesinio rengimo studijų centro vadovas doc. dr. Vidmantas Tūtlys ir Vilniaus pedagoginio universiteto atstovas Gintaras Arbutavičius įsitikinę, kad ši problema yra aktuali visai Europai. „Lietuvoje buvo bandymų spręsti šią problemą, tačiau jie nebuvo pakankamai sėkmingi, nes visi problemai spręsti skirti projektai buvo įgyvendinami tik nacionaliniu lygmeniu. Kur kas efektyviau būtų, jei iš pradžių būtų analizuojami konkretūs sektoriai ir jų poreikiai, gilinamasi į konkrečių įmonių veiklos strategijas. Taip būtų kur kas paprasčiau numatyti, kokios atsiras naujos profesijos, kokių specialistų reikės ateityje, kokia turės būti jų kvalifikacija“, – sako doc. dr. V.Tūtlys ir G.Arbutavičius.

VU TVM direktorius Julius Niedvaras įsitikinęs, kad tiesioginis valdžios institucijų, verslo sektoriaus ir mokslininkų dialogas šiandien yra būtinas. Norint jį suaktyvinti VU TVM ir pradėjo  organizuoti diskusijas. „Mums svarbu žinoti, ko iš mūsų tikisi verslas, kokių specialistų jiems reikia, ką reikėtų tobulinti studijų programose, kokius mokymus organizuoti. Tačiau studijų programos ir nauji specialistai nėra parengiami per vieną naktį, todėl mums labai svarbu prisidėti prie mechanizmo, kuris padėtų įvertinti darbo rinkos situaciją, perspektyvas ir padėtų numatyti, kokių specialistų reikės ateityje, kokios atsiras naujos profesijos Atsižvelgdami į tai, galėsime užtikrinti kokybišką paklausių profesijų specialistų parengimą“, - įsitikinęs J. Niedvaras.

Artimiausią diskusiją apie naujai atsirandančias profesijas ir jų poreikį VU TVM planuoja organizuoti kitų metų sausio 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius