-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 04 07

VYTA meno pristatymas ir labdaros paroda asociacijoje „ŠVIESUVA“

Asociacijos „Šviesuva“ rengiamose nemokamose konferencijose lankėsi tapybos ant vandens (turkiškai ebru, lietuviškai VYTA) meno pradininkė Lietuvoje ir VšĮ meno terapijos ir...
Piešimo ant vandens pristatymas ŠVIESUVOJE
Piešimo ant vandens pristatymas ŠVIESUVOJE
Temos: 1 Paroda

Asociacijos „Šviesuva“ rengiamose nemokamose konferencijose lankėsi tapybos ant vandens (turkiškai ebru, lietuviškai VYTA) meno pradininkė Lietuvoje ir VšĮ meno terapijos ir socializacijos instituto VYTA direktorė Irma Čekanauskienė.

Irma Čekanauskienė šiuo menu susidomėjo prieš 7 metus. „2006 metai, kovo vidurys… Internete išvydau preciziškai, labai smulkiomis detalėmis nutapytą paveikslą. Pasvarsčiau – per kiek laiko tokį darbą galima atlikti… Kiek pareikalauja laiko toks detalių smulkumas… Tada ir prasidėjo paieškos: kas ir kaip tai atliko, kur tai yra…?
Taip sutikau savo mokytoją, ir pasirodė, jog toks smulkių detalių piešinys atliekamas vos per keletą ar keliolika minučių, kad tai yra ne kas kita kaip tapyba ant vandens, dar kitaip vadinamas marmuravimu. Prasidėjo begaliniai susirašinėjimai ir žinių kaupimas apie šį meną… Viskas atrodė taip nerealu ir neįmanoma, kol neišvydau video… Kaip aš juokauju „Tai buvo meilė iš pirmo lašo“ – išvydusi, ką galima padaryti iš paprasto dažų lašelio, nebegalėjau to paleisti… Juolab, kad man kaip socialiniai darbuotojai, tai pasirodė puiki terapija negalią, dėmesio sutrikimų, savivertės ar dvasinių problemų turintiems žmonėms.

Prasidėjo antrasis ieškojimų etapas – alternatyvių priemonių paieška Lietuvoje… Buvo atlikta išsami paieška spaudoje, internete, mėginama rasti kas užsiimtų bent panašia veikla. Radau nemažai įvairių alternatyvų, tačiau nė vienas jų nebuvo artimas tam, ką siekiau vykdyti ir vystyti… Lietuvoje nebuvo įmanoma rasti nieko panašaus į tai, kas naudojama šiame mene.

Tuomet kilo kita idėja – pasitelkti tai, ką turime – ES projektus. Taip buvo sukurtas pirmasis projektas „Negalės įveikimas bei socializacija pasitelkiant Ebru“, bei pirmoji šio meno pristatomoji paroda Lietuvoje, Vilniaus pedagoginiame universitete. Projekto metu į Lietuvą atvykęs tapybos ant vandens meistras suteikė žinias bei įgūdžius reikalingus toliau tobulinti šį meną savarankiškai bei vykdyti šio meno sklaidą, vystymą ir puoselėjimą.

Vėliau gimė lietuviškas šio meno pavadinimas VYTA (Veidas Yra Tavo Atspindys). Visų šių darbų dėka buvo įkurta VšĮ Meno terapijos ir socializacijos institutas VYTA“ – pasakojo Irma Čekanauskienė.

Konferencijoje dalyvavę žmonės išgirdo ne tik šio meno atsiradimo pasaulyje istoriją, kuri siekia daugiau kaip 1300 metų, ne tik tapybos ant vandens atkeliavimą į Lietuvą, bet ir sužinojo apie šio meno teikiamą visokeriopą naudą, pritaikomą tiek terapiniais, tiek pramoginiais tikslais, todėl visi galėjo praktiškai patys tuo įsitikinti konferencijos metu tapydami ant vandens.

Taip pat konferencijos metu buvo pristatyta VYTA meno labdaros paroda, kurią organizavo VšĮ Meno terapijos ir sociaizacijos institutas VYTA bei M.K. Čiurlionio Lions klubas. Parodoje eksponuojami vaikučių iš Pagynės vaikų globos namų ir Kauno P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro auklėtinių darbeliai. Parodą galima išvysti UAB „Pirmas žingsnis“ konferencijų salėje, Raudondvario pl.150, Kaunas. Parodos metu galima įsigyti ekspozicijoje esamus darbelius, o visi gauti pinigai bus skirti labdarai. Paroda veiks visą vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius