Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 04

Žalgirio parodoje – kitoks požiūris į mokymąsi ir dėmesys kiekvienam vaikui

Laikais, kai tėvai ir mokyklos yra priversti daugiau ar mažiau taupyti, vaikų laisvalaikis nukenčia bene labiausiai.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Laikais, kai tėvai ir mokyklos yra priversti daugiau ar mažiau taupyti, vaikų laisvalaikis nukenčia bene labiausiai. Kita vertus, nedidelės lėšos verčia rinktis kokybiškiausią sprendimą ir į padėtį pažvelgti kūrybingai. Daugumoje rajonų mokyklų klasė į tolimesnę ekskursiją keliauja vos kartą per mokslo metus, tad mokytojos gerai apgalvoja, kaip naudingiau ir įdomiau vaikai praleistų laiką.

Visuomet renkamasi iš daugybės kultūrinių objektų, parodų ir renginių. Ne didmiesčiuose gyvenantys vaikai dažniausiai nori pamatyti sostinę bei prioritetą teikia didiesiems Lietuvos miestams, nes juose yra plačiausias pasirinkimas, kaip turiningai praleisti laiką ir per vieną dieną nuveikti, pažinti kuo daugiau. Džiugu, kad vienas iš dažniausių šio rudens mokytojų bei mokinių pasirinkimų – 600-osioms Žalgirio pergalės metinėms paminėti Vilniuje, Radvilų rūmuose, surengta tarptautinė paroda „Kaip tai atsitiko didžiajame mūšyje... Žalgirio atodangos“. Kodėl – paaiškėja nuvykus į Radvilų rūmus parodos darbo dieną.

Į parodą atvyksta moksleiviai iš visos Lietuvos. „Išvykti galime ne dažnai, tad atidžiai rinkausi moksleiviams kultūrinę programą – norisi geriausio varianto. Sekmadienį atvykome į teatrą ir pasirinkome būtent Žalgirio parodą, nes už simbolinę kainą ne tik ekspozicijoje pasiklausom įdomaus, kitokio nei paprastai, pasakojimo, bet ir patys pasidarom suvenyrą, kas labai patinka vaikams“, – pasidžiaugė Mokytoja Vida Gelažienė iš Rumšiškių vyskupo Antano Baranausko vidurinės mokyklos.

Edukacines programas vaikams rengia Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų Edukacijos grupės darbuotojai. Jie išgyvena klasių ekskursijas kartu su vaikais. Edukacijos skyriaus darbuotojai nuoširdžiai priima kiekvieną klasę, kartu su vaikais stebisi ir džiaugiasi Žalgirio laikų istorija ir jos atmintimi, pačiu bendravimu, išvykos nuotaikomis, pasakoja savo įspūdžius bendradarbiams. „Saulius (Valdovų rūmų edukacijos grupės specialistas) šiomis dienomis yra labai populiarus „edukacijos karžygys“: savo rankomis įvertinti kario aprangos dalis nori kiekvienas vaikas. O Donatas (kitas edukatorių grupės narys) vengia dėstyti istoriją monologu ir aktyviai diskutuoja su gimnazistais apie istorijos šaltinius“, – pasakoja Valdovų rūmų muziejaus Edukacijos grupės vadovė Vida Kaunienė, pati padedanti mažiesiems parodos lankytojams pasigaminti raudono lino vėliavėles arba molinius koklius su Gediminaičių stulpais ir Vyčiu. Pasak V.Kaunienės, pradinukai pasigamintus suvenyrus išsineša išdidūs ir linksmi.

Žalgirio parodos pasirinkimui svarbūs tampa argumentai, jog joje galima išmokti svarbių istorinių faktų, gal net pragmatinis aspektas (patogi parodos vieta), bet didžiausia dalimi į parodą atvykstam dėl joje nuoširdžiai vedamų mokomųjų užsiėmimų, patrauklaus istorinio ir patriotinio parodos turinio. „Mokyklos renkasi Žalgirio parodos edukacines programas todėl, kad jose kiekvienam vaikui skiriama dėmesio, kiekvienas tampa svarbus ir išskirtinis. Po užsiėmimų vaikai išeina degančiomis akimis. Lietuvos istorija, perduodant ją su meile ir atida, tampa gyva, ima rusenti vaikų širdyse“, – apibendrino Birutė Šulinskienė, Valdovų rūmų muziejaus darbuotoja ir parodos informacijos centro vadovė.

Mokiniai gali rinktis iš šių edukacinių užsiėmimų: „Po Vytauto vėliava“, „Žalgirio mūšio ginklai“, „Kariai iš Žalgirio“, „Žalgirio epochos muzika ir instrumentai“, „Mes Žalgirio lauke“. Mielai laukiamos ne tik klasės iš visos Lietuvos, bet ir šeimos. Informaciją apie parodą ir edukacinius renginius joje galite rasti Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų interneto svetainėje (www.valdovurumai.lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius