-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 29

Ir sportas, ir laisvalaikis – ant žiemos burlentės (video)

Didelis kiekis sniego ir žvarbūs vėjai į Lietuvą atpūtė gal kiek keistoką žiemos burlenčių sportą.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Temos: 2 Sportas Žiema

Didelis kiekis sniego ir žvarbūs vėjai į Lietuvą atpūtė gal kiek keistoką žiemos burlenčių sportą, gimusį prieš 30 metų. Jo pradininkas – užsispyręs kanadietis Charlse Chepregi, nepanoręs užšalus vandens telkiniams burlentės iškeisti į slides arba snieglentes.

Jis sukūrė burlentės formą primenančias slidroges „Snowfer“, ant kurių tvirtinasi burlentės burė. Slidrogės gali pasiekti net iki 120 km/h greitį. Sudėtinga visame pasaulyje užpatentuota konstrukcija ilgai buvo tobulinama tam, kad būtų užtikrintas stabilus slydimas tiek ant ledo, tiek ant sniego. Pats atradėjas teigia kad šiam išradimui paaukojo visą savo gyvenimą ir dėl šios priežasties nenorėtų, kad jis būtų nuvalkiotas ar kitaip paveiktas komercijos. Galbūt todėl ši sporto šaka yra retenybė pasaulyje.

Šio sporto entuziastė vilnietė Dalia sako: „Lietuvoje, kur nėra kalnų, tai gali tapti puikia laisvalaikio praleidimo forma. Sniego buriavimu galima užsiimti praktiškai visur, reikia tik įrangos, vėjo ir sniego. Man smagiausia skrieti ten, kur daug atviros erdvės – ant užšalusio ežero, o jų Lietuvoje tikrai turime pakankamai “.

Trumpas interviu su Dalia

– Kuo jus žavi sniego buriavimas?

– Žiemą gaudant vėją bure, pritvirtinta prie „Snowfer’io“, galima pajusti kartu ir visišką laisvę, ir gebėjimą kontroliuoti. Rankomis valdydamas burę, kiekvienas gali pasirinkti, kokiu greičiu nori skrieti, bei kuria kryptimi. Ši savybė palanki tiek pradinukui, kuris tik pratinasi prie skriejimo, tiek pažengusiajam, kuris siekia kuo didesnio greičio.

– Kiek Lietuvoje yra šio sporto mėgėjų?

– Šiuo metu mažai. Daugiausia, žinoma, burlentininkai, vasarą skrodžiantys vandenį, o žiemą – skriejantys per ledą ar sniegą. Bet tikrai yra daug tokių, kurie susižavi „Snowfer’iu“, tik neturi galimybės jo išbandyti arba mano, jog tai jiems per sudėtinga. Tačiau iš patirties galiu paliudyti, kad pradinuko baimė dingsta vos tik atsistojus ant slidrogių, nes ją nustelbia kur kas didesnis pasimėgavimo skriejimu jausmas.

– Kokios kainos, susijusios su šiuo sportu?

– Pačias slidroges galima įsigyti už sumą iki 3000 Lt, burė su stiebu kainuoja apie 2000 litų. Bet norintys tik pamėginti, įrangą gali išsinuomoti už kelis šimtus litų.

VIDEO: Snowfer in Australia 1999

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius