Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2012 01 05

Ketvirtoji Ginto diena Dakare: pagalba varžovui ir vaikų palaikymo šūksniai (video)

Ketvirtoji ralio diena. Sportininkų kasdien lieka vis mažiau. Iš varžybų pasitraukė ir Ginto komandos draugas. Sportininkai startuoja San Juane ir traukia į Chilecito. Greičio ruožas driekiasi išdžiūvusių upių vagomis, trupučiuką kalnais. Iš esmės greičio ruožas yra greitas, tačiau labai pavojingas, ypatingai motociklams, nes upių vagose nematai smėlio-dumblo spalva nusidažiusių akmenų, o atsitrenkimas į vieną iš jų gali pasibaigti nemokamu skrydžiu malūnsparniu.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 2 Pagalba Ralis

Ketvirtoji ralio diena. Sportininkų kasdien lieka vis mažiau. Iš varžybų pasitraukė ir Ginto komandos draugas. Sportininkai startuoja San Juane ir traukia į Chilecito. Greičio ruožas driekiasi išdžiūvusių upių vagomis, trupučiuką kalnais. Iš esmės greičio ruožas yra greitas, tačiau labai pavojingas, ypatingai motociklams, nes upių vagose nematai smėlio-dumblo spalva nusidažiusių akmenų, o atsitrenkimas į vieną iš jų gali pasibaigti nemokamu skrydžiu malūnsparniu. Tik, deja, šįkart tai nebūtų smagus skrydis, kuomet tu grožėtumeisi Argentinos gamtovaizdžiu, tačiau tai reikštų, kad tau tenka pasitraukti iš varžybų. Taip nutiko ir vienam iš Husqvarna komandos motociklininkų, kuris dideliu greičiu trenkėsi į akmenį ir virto per vairą kartu su motociklu...

Taigi startas. Kaip visada, pirmieji startuoja motociklai. Dieną „atidaro" vakar dienos nugalėtojas Cyril Despres, važiuojantis KTM motociklu. Jo startas jau 5:30 val. ryte. Gintą sutinkame beskubantį į starto zoną maždaug apie 6.30. Šiandien motociklininkų laukia 750 km, iš kurių 426 km greičio ruožo. Kol kas tai ilgiausias greičio ruožas šiame Dakare. Šiandien trasa visoms transporto priemonėms yra vienoda, tad motociklininkams, važiuojantiems žemiau 50 vietos gali tekti sulaukti lenkiančių automobilių ar net sunkvežimių.

Atvykstame į greičio ruožą, kur susipažįstame su čiliečio Francesco Lopez‘o Nr.4 vadybininku bei spaudos atstovais. Jie laukia savo žvaigždės, nes filmuoja dokumentinį filmą apie „Chaleco" (sportininko pravardė) dalyvavimą 2012 m. Dakaro ralyje, kurį vėliau padovanos rėmėjams. Čilietį remia stambiausias Čilės degalų tinklas, mobiliojo ryšio tiekėjas, tad mes šios informacijos klausome su baltu pavydu, nes gauti rėmėjų auto ar moto sportui Lietuvoje yra be galo sudėtinga, visgi mūsų antra religija - krepšinis...

Taigi mūsų varžybų vieta - išdžiūvusi upės vaga, kurią sportininkai įveikia dideliu greičiu. Pirmieji važiuojantys motociklininkai turi rinktis geriausią trajektoriją trasoje, o kiti, sekantys paskui, jau važiuoja pramintomis „vėžiomis", tad jiems yra kur kas lengviau. Tinkamai pasirinkti trasą yra menas, kurio taip paprastai neišmoksi, o lyderiams tai tenka daryti kasdien ir dar lekiant milžinišku greičiu! Pralekia lyderiai - Despres, Coma, Casteau, Lopez, Rodriguez. Tačiau net nepravažiavus 50-čiai motociklų jau pamatome ir lyderių automobilius. Tai reiškia, kad sportininkai šiandien dažnai girdi pypsintį daviklį, įspėjanti apie juos lenksiančius automobilius. O po lenkimo sukeltos dulkės dažnai verčia numesti greitį ar net visiškai sustoti, nes matomumas tampa nulinis. Taigi, po poros valandų sulaukiame Ginto. Mojuojame jam Lietuvos trispalve ir net vietinius vaikus išmokome skanduoti „mes už Gintą, mes už Gintą!". Ties mūsų stebima vieta Gintas aplenkia savo priešininką ir atrodo užtikrintai trasoje.

Patraukiame į bivuac‘ą, kur tikimės pamatyti tautietį, pašnekinti jį, išsiaiškinti, kaip jam sekėsi šiandien. Kelias driekiasi nuostabą keliančiomis vietomis - raudoni kalnai, kanjonai, serpantinai. Žodžiais to neapibūdinsi, tai reikia pamatyti. Bivuac‘e praeiname savo rutiną - sutvarkytos akreditacijos, gauti leidimai patekti į vidų. Randame Ginto komandą, tačiau Ginto dar nėra. Laikas bėga, sutemsta, darosi neramu, nors iš rezultatų matome, kad greičio ruožą Gintas pabaigė 127-as. Ginto komandos draugui buvo pasibaigę degalai, tad bandome spėlioti, ar neištiko ta pati problema. Bandome Gintui skambinti, tačiau telefonas yra išjungtas.

Leidžiame laiką bendraudami su latvių, lenkų, slovakų komandomis. 21:30 val. pagaliau išvystame baltą draugo šalmą. Motociklo šviesos nedega, Gintas važiuoja tik su šviesele ant šalmo. Kas nutiko? Pasirodo problemų jokių nebuvo, tačiau kretingiškis šiandien parodė savo kilniaširdiškumą kitiems dalyviams - padėjo ištraukti smėlyje įstrigusį keturratį bei susižeidusiam motociklininkui padėjo iškviesti medikų sraigtasparnį. Su susižeidusiu sportininku Gintas praleido daugiau nei 40 minučių, tačiau to reikalauja Dakaro taisyklės. Vėliau organizatoriau minusuoja tą laiką iš viso greičio ruožo įveikimo laiko. Vienintelė problema ta, kad beskubėdamas padėti susižeidusiam konkurentui, Gintas paliko įjungtą motociklo degimą, ko pasekoje per laukimo laiką išsikrovė akumuliatorius ir tamsoje teko važiuoti su šviesele ant šalmo. Taip pat paskutinius greičio ruožo kilometrus teko įveikti lenkiant sunkvežimiams.

Bet viskas tvarkoje - finišas pasiektas, sportininkas, nors ir pavargęs, gerai nusiteikęs, motociklui viskas tvarkoje, tik reikės šiandien pakeisti sankabą. Taigi, maistas, legendos ir miegoti. Startas Gintui rytoj 7:30 val., tad poilsio turėtų užtekti. Na, o bivuac‘e darbai vyko visą naktį. Dėl ilgo ir sudėtingo greičio ruožo kai kurių komandų sportininkai net pusę pirmos nakties dar nebuvo pasiekę stovyklos. Dakaro ralis sudėtingėja su kiekviena diena ir rytoj laukia dar sudėtingesnis greičio ruožas Fiambaloje.

Visas naujienas apie Ginto dalyvavimą Dakaro ralyje rasite čia.

VIDEO: Lietuviai dakare 2012; 7 video

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje