Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 25

Šilutės pašonėje „grojo“ keturračiai, sportiniai ir retro stiliaus motociklai (nuotraukos)

Spalio 22 d. Šilutės miesto pakraštyje, Grabupiuose, vyko graži motokroso šventė „Pamario taurei laimėti“, kurią surengė Šilutės VšĮ Motokroso asociacija „Šilutės greitis“ (vadovas Kęstas Valančius).
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Edvardas LUKOŠIUS

Spalio 22 d. Šilutės miesto pakraštyje, Grabupiuose, vyko graži motokroso šventė „Pamario taurei laimėti“, kurią surengė Šilutės VšĮ Motokroso asociacija „Šilutės greitis“ (vadovas Kęstas Valančius).

Motokrosas dar ne kartą drebins šalia Šilutės miesto esančius Grabupius. Anksčiau Grabupius garsino 1976 m. pastatyta didelė kiaulių ferma ir įsteigtas valstybinis kiaulininkystės kompleksas. Dabar veikia UAB „Grabupėliai“, kuri augina kiaules, gamina mėsos gaminius.

Dabar Grabupius garsina Šilutėje atgimęs motokrosas, kuris įgauna pagreitį. Motokroso varžybos Grabupiuose jau vyko ne kartą, tačiau, pasak Šilutės VšĮ Motokroso asociacijos „Šilutės greitis“ vadovo Kęsto Valančiaus tokia motokroso šventė surengta pirmą kartą. Į šią šventę sulėkė sportininkai iš įvairių Lietuvos kampelių.

1900-aisiais metais Didžiojoje Britanijoje atsiradęs motokrosas ir šiandien plačiai populiarus visame pasaulyje. Motokrosas tai motociklų sporto šaka, kurios varžybos paprastai vyksta atviroje trasoje su tokiais elementais ir kliūtimis kaip ilgi tramplynai, vadinamosios bangos ir netikėti posūkiai. Klasės yra skirstomos pagal variklio galingumą, važiuotojo meistriškumo lygį arba sportininko amžių.

Šiame sporte paprastai dalyvauja sportininkai su 50cc, 65cc, 85cc, 250cc (keturtakčiais) ir 450cc (keturtakčiais) motociklais, o taipogi ir su keturračiais (ATV). Patys populiariausi yra 250 ir 450 kubatūrų keturtakčiai motociklai, kurie savo populiarumu ir privalumais užgožė 125cc ir 250cc dvitakčius motociklus.

Motociklai turi būti lengvi ir greiti. Daug kam kyla klausimas – kokie skirtumai yra tarp sportinio enduro ir krosinio motociklų. Enduro motociklai yra šiek tiek sunkesni, turi papildomas lempas ir dėl to privalomas yra akumuliatorius. Taip pat pastarieji gaminami su didesnės talpos bakais, kadangi jų paskirtis yra įveikti ilgesnį atstumą varžybų metu, o jų amortizacija tai pogi yra minkštesnė nei, kad krosinių motociklų.

Prasidėjus varžyboms renginio komentatorius porino, gyrė trasą, sakydamas, kad tokio „krokodilo“ ( dvigubo tramplyno) jokioje Lietuvos motokroso trasoje dar nematė. Vardino rėmėjus. Varžybų teisėjų brigadai vadovavo praeityje žinomas lenktynininkas, 1971 m. spaudęs ranką ir pačiam motokroso karaliui Žoeliui Roberui,  klaipėdietis Algis Šerkšnas. Pasibaigus vaaržyboms jis sakė: „Kova buvo sąžininga“.

Motokroso varžybų šėlsmas įsibėgėjo. Prie starto linijos stojo 50 kub.cm motociklų sportininkai, pradedantieji, Open klasė, kurioje kartu varžėsi ir veteranai bei retro (klasikiniai motociklai – Jawa, Minsk, IŽ).

Renginys sukėlė ne mažą susidomėjimą. Savo gimtadienio dieną šiam renginiui paaukojo Seimo narys Kęstas Komskis. Ne tik paaukojo, bet ir rėmė šias motokroso varžybas. Be abejo jis buvo sportininkų pasveikintas su gimtadieniu. Varžybas taip pat stebėjo ir Šilutės savivaldybės mero pavaduotojas Vaidas Pavilonis, buvęs Šilutės rajono meras Arvydas Jakas, tarybos narys Juozas Sauspreškis ir kt.

Pasibaigus varžyboms ir sveikindamas su keturračiais ir motociklais skraidančius sportininkus Šilutės savivaldybės mero pavaduotojas Vaidas Pavilonis sakė: „Būtumėt buriuotojai – palinkėčiau gero vėjo, o kadangi esate lenktynininkai linkiu švelnaus žvyro“.

Nė vienas sportininkas neliko neapdovanotas. Jiems buvo įteikti diplomai, medaliai, taurės bei tradicinis šampanas. Apdovanojimus įteikė Seimo narys Kęstas Komskis ir Šilutės savivaldybės mero pavaduotojas Vaidas Pavilonis. Dėkodamas dalyviams ir žiūrovams varžybų organizatorius K. Valančius trumpai sakė: „Svajonė išsipildė“.

Šilutėje atgimęs motokrosas įgauna pagreitį dėka šilutiškio, lenktyninko ir varžybų organizatoriaus Kęsto Valančiaus (Nr.66).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius