-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 28

Spausdintas ateities maistas išgelbės pasaulį?

Žaibišku greičiu žydrojoje mūsų planetoje plinta įvairiausios technologijos. Todėl nenuostabu, kad ir maistas tampa ta sritimi, kurią norisi tobulinti ar sukurti pačių neįprasčiausių naujovių.
Spausdintas ateities maistas išgelbės pasaulį?
Spausdintas ateities maistas išgelbės pasaulį? / „Youtube“ stop kadras

Apie 3D maisto spausdintuvus kalbama jau kurį laiką. Kas tai? Tam tikras įrenginys, kuriame vietoj rašalo naudojama speciali tyrė, o iš jos gaminamas maisto produktas pasitelkiant specialius purkštukus. Tiesa, yra ne viena technologija ir būdas išgauti valgius šiuo įrenginiu. Skamba įdomiai? Taigi, pasidomėkime plačiau. Mokslininkai mano, kad greitai 3D maisto spausdintuvas taps tokiu pat reikalingu buities rakandu, kaip, pavyzdžiui, virtuvinis kombainas ar mikrobangų krosnelė.

 

♦ Mokslininkai iš Kornelio universiteto sukūrė šią 3D technologiją, pavadintą Fab@Home, kuri radikaliai gali pakeisti maisto industriją ir žmonėms padėti sutaupyti nemažai laiko. Net tokie mėgėjai užkandžiauti kavinėse ir greitojo maisto restoranuose kaip amerikiečiai kasdien virtuvėje praleidžia bent 30 min. per dieną, o tai yra maždaug 4 savaitės per metus. „Argi negalima laiko praleisti prasmingiau?“ – pamanė mokslininkai, kurdami šį projektą.

 

♦ Spausdinto maisto forma gali būti pati įvairiausia. Daug išskirtinių formų valgių negali būti sukurta žmogaus rankomis. Kol kas dažniausiai šia technologija gaminami saldėsiai.

Youtube stop kadras / 3 D maistas
Youtube stop kadras / 3D maistas

 

♦ Tyrės, iš kurių gimsta 3D maistas, gali būti skirtingo skonio ir spalvų, o sudėtinių dalių išties mažai. Beje, ir tas pačias galima keisti pagal skonį. Taip su itin mažais ištekliais, tačiau prisotintais būtinų aminorūgščių, vitaminų ir mineralų, gimsta 3D valgis.

 

♦ Anksčiau 3D maisto spausdintuvu lengviausiai sekdavosi pagaminti šokoladą, sūrį, tyrę, o štai su mėsos gabalėliais ir vaisiais sudėtingiau. Vis dėlto teigiama, kad, padedant šiam spausdintuvui, galima mėgautis štai tokiais patiekalais: šokoladu, kepta žuvimi, morkomis, grybais, obuoliais, virta višta, bananais, virtais makaronais, šviežia mocarela, pomidorais, virtais kiaušinių tryniais, zefyrais, sviestu, jautienos faršu, plakta grietinėle, bulvių koše, tortais, balta duona, kukurūzų koše, ledais, kava... Iš viso šiuo metu priskaičiuojama daugiau nei 2000 rūšių maisto produktų.

 

♦ Teigiama, kad 3D būdu paruoštas maistas kai kuriose šalyse jau parduodamas tam tikrose parduotuvėse. Taip pat galima apsilankyti restorane, kur siūloma paskanauti 3D patiekalų.

 

♦ Bene ambicingiausias kompanijos Modern Meadow projektas, nes šie mokosi išauginti gyvūnų raumenų ląsteles ir naudoti visa tai 3D spausdintuvuose. Jie gali pasiūlyti kepsnį ir net lašinių gabaliuką, kone identišką tikrai mėsai. Tiesa, dirbtinė mėsa ne tik kad nepigi, o ir gana prieštaringai vertinama…

Youtube stop kadras / 3 D maistas
Youtube stop kadras / 3D maistas

♦ Kokia ateitis laukia 3 D maisto? Mokslininkai mano, kad jis išties gali pakeisti požiūrį ir maistą. Žinoma, galima ginčytis dėl skonio ir valgymo kultūros, tačiau gausybės dirbtinių priedų neišvengiame ir dabartiniame maiste… Vizija: iš virtuvės išnyksta daugybė buitinės technikos prietaisų, receptais bus galima keistis internetu, na o norint pagaminti gardų virtuvės šefo patiekalą jį tereikės perkelti į savo 3 D maisto spausdintuvą.

 

♦ Masačusetso universiteto mokslininkai savo kurtą 3D spausdintuvą pavadino Cornucopia. Jis veikia panašiu principu, be to, gali pašildyti, išvirti, sumaišyti maistą ir net apskaičiuoti kalorijų kiekį!.. Žodžiu, vienas kitas mygtuko paspaudimas, ir viskas. Atspausdintas maistas jau laukia jūsų!

 

♦ Manoma, kad jau greitai bus galima įsigyti namams pritaikytą prietaisą vos už 1 000 JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius