Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 moksliškai pagrįstos strategijos, padedančios pamiršti savo buvusįjį

Kaip manote, ar moksliniai tyrimai ir įžvalgos galėtų padėti pamiršti nenusisekusius santykius bei išsigydyti širdies žaizdas? Tikriausiai pirmasis kilęs atsakymas bus – tikrai ne. Vis dėlto Stanfordo universitete dirbanti psichologė Kelly McGonigal tikina priešingai.
Sudaužyta širdis
Sudaužyta širdis / „Shuterstock“ nuotr.

Tinklalapiui „Psychology Today“ ji pateikia 4 moksliškai pagrįstas strategijas, kurios padės išmokti tinkamai valdyti savo mintis ir nukreipti jas kita linkme. Tačiau visų pirma, anot jos, svarbu suprasti, kodėl apskritai sunku pamiršti santykius.

Priklausomybė nuo buvusiojo

Dėl porą siejusio ryšio, bendrų svajonių ar ateities vizijų neretai būna itin sunku pamiršti buvusius santykius. Mylimąjį tuomet, atrodo, gali priminti absoliučiai viskas, kad ir menkiausios smulkmenos, kartu sugrąžinančios ir visas emocijų bangas.

Kurį laiką pabuvus vienatvėje, atmintis apie buvusius santykius gali ir kiek iškrypti: neretai tuomet prisimenami tik geri dalykai, o tai, kas buvo blogo, dažnai pamirštama arba apie tuos dalykus tiesiog negalvojama. Vis tik galvoti derėtų, o dar svarbiau – reikėtų išmokti kontroliuoti savo mintis.

Štai keturios moksliškai paremtos strategijos, kurios padės judėti toliau ir galiausiai pamiršti nenusisekusius santykius bei savo mylimąjį.

1. Raskite žmogų, kuris jus įkvepia

Moksliniai tyrimai rodo, kad savo ūpą pakelti galime vien tik pagalvoję apie mus žavinčius asmenis. Tad pabandykite susirasti žmogų, kurio darbai, mintys ar patirtys jus įkvepia.

Taip pat skaitykite: Vyro neištikimybė: kaip išgyventi tą skaudžią patirtį

Galbūt tai mėgstama dainininkė, kuri pamiršo sunkų išsiskyrimą ir išmoko gyventi toliau, ar tiesiog stipri moteris, kuri įrodė, kad gyvenimu džiaugtis ji gali ir be vyrų.

Tiesa, toli ieškoti net ir nebūtina – apsidairykite aplinkui, galbūt asmuo, kuris jus žavi, yra visai greta – galbūt tai mama, sesuo, draugė ar tiesiog teta? Prisiminkite tą žmogų kaskart, kai tik panirsite į savigailą ir nuspręsite dar kartą pasižiūrėti į savo buvusio vaikino socialinio tinklo paskyrą.

2. Raskite naujų tikslų

Nauja veikla padės užsimiršti ir mažiau galvoti apie tai, kas liko praeityje, nes dabar visas savo mintis koncentruosite į ateitį.

Sakoma, jog geriausias būdas pamiršti blogus įpročius – tai pakeisti juos naujais.

Tiesa, šio patarimo nesupraskite tiesiogiai, nerokomenduotina iškart po išsiskyrimo pulti ieškoti naujo draugo, tačiau nauja veikla jums tikrai nepamaišys. Priešingai – ji padės judėti toliau.

Apmąstykite, ką visuomet svajojote nuveikti, tačiau niekad tam nerasdavote laiko? Galbūt norite išbandyti savo jėgas bėgdama maratone ar norite išmėginti savo rašymo gebėjimus?

Dabar yra pats tinkamiausias laikas tuo užsiimti. Nauja veikla padės užsimiršti ir mažiau galvoti apie tai, kas liko praeityje, nes dabar visas savo mintis koncentruosite į ateitį.

3. Pasirūpinkite savimi

Jei nuolat liūdėsite, jausite stresą ar nerimą, savijauta tikrai nepagerės. Tuomet tik galvosite, kaip norite kam nors pasiguosti ar vėl pulti į šiltą buvusio mylimojo glėbį, visiškai negalvodama apie to pasekmes. O jos juk gali būti visiškai nekokios. Taigi norėdama to išvengti, verčiau pamaloninkite save: paklausykite mėgstamos muzikos, užsiimkite joga ar meditacija.

Taip pat skaitykite: Ženklai, kurie išduoda, jog vyro jausmai atšalo

Surenkite pižamų vakarėlį su draugėmis ir užsiimkite grožio procedūromis: pasidarykite veido kaukes, manikiūrą, pedikiūrą ar tiesiog gražią šukuoseną. Veikite ką tik norite – svarbu, kad pamirštumėte stresą ir atsipalaiduotumėte.

Shutterstock nuotr./Draugės su molio kauke.
Shutterstock nuotr./Draugės su molio kauke.

4. Nebijokite prisiminimų

Jei visiškai bandysite išstumti buvusį mylimąjį iš savo minčių, jums tikrai nepasiseks. Psichologai tai vadina „baltosios meškos efektu“. Kitaip tariant, jei bandote apie ką nors visiškai negalvoti, stengiatės pamiršti, tas dalykas jūsų mintis tiesiog užvaldys. Šis faktas galioja praktiškai visoms pagundoms.

Tarkime, dietos besilaikantys žmonės, bandantys išvengti minčių apie šokoladą, galiausiai tampa jo tarsi apsėsti, arba rūkaliai, bandantys negalvoti apie cigaretes, jų surūko dar daugiau nei įprasta.

Taigi, kai mintys apie buvusią meilę jus netikėtai užklups, neišsigąskite jų, tiesiog sau priminkite, kodėl išsiskyrėte ir stenkitės galvoti tik apie blogus buvusių santykių aspektus. O tuomet mintis nukreipkite į save ir pagalvokite, kaip galėtumėte save pradžiuginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius