Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

5 darnių santykių paslaptys: ką gali pasakyti poros, kurios kartu nugyveno daugiau kaip 40 metų?

Ką mes iš tiesų žinome apie santykius? Dažniausiai girdime tam tikras klišes – priešingybės traukia, niekada nereikia eiti miegoti susipykusiems ar kad žolė kitame kieme žalesnė.
Pora.
Pora. / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Santykiai Santuoka

Išties dažnai pasimetę savo ir kitų pamokymuose nesuprantame vieno – santykių reikia mokytis, beje, kaip ir vienas kito supratimo. Dažnai mes nuolatos kartojamus pamokymus priimame nevienareikšmiškai ir nemanome, kad galima sužinoti ką nors naujo apie santykius. Štai tuo nuo kitų santykių specialistų skiriasi Karlas Pillemeris – jis remiasi kolektyvine išmintimi, kuria dalijasi ilgalaikius santykius puoselėjantys žmonės.

Dr. Pillemeris yra gerontologas, išleidęs knygą 30 Lessons for Loving: Advice from the Wisest Americans on Love, Relationships and Marriage, kuriai renkant informaciją teko apklausti 700 žmonių, kartu gyvenusių vidutiniškai 43 metus. „Tai buvo įvairių rasių, amžiaus, etninių grupių, netgi tos pačios lyties poros“, – pasakoja specialistas.

Taip pat skaitykite: Idealių santykių menas: auksiniai patarimai, kurie padės vėl įžiebti meilę

„Žmonės pamiršta, kad anksčiau visada buvo kreipiamasi patarimo į seniausią žmogų, ypač dėl meilės ir santuokos. Kadangi esu gerontologas, daug metų studijavau senėjimo procesus ir su tuo susijusias bėdas., nusprendžiau, kad galima susitelkti ir į tai, kokiais patarimais gali pasidalyti seni žmonės“, – tikino Dr. Pillemeris.

Kaip ką nors mylėti visą gyvenimą? Dr. Pillemeris sako išgirdęs tokį atsakymą: „Kiekvienas tai gali“. „Gyvenimas iki pat mirties su kuo nors, kurį vis dar esate įsimylėję, yra taip didinga, kad sunku tai apsakyti žodžiais“, – tikina D. Pillemeris.

Štai patarimai, kuriais dalinasi ilgaamžės poros. Be to, klišė, kad vyresnių reikia klausyti, čia įgauna visai kitą prasmę.

1. Stebėkite, kaip jūsų partneris žaidžia

Pasak gerontologo K. Pillemerio, daug metų kartu nugyvenusios poros prieš rimtus santykius siūlo atkreipti dėmesį, kaip jūsų išrinktasis žaidžia. Kalba eina apie grupinius žaidimus ir mylimo žmogaus elgesį juose – kaip jis susitvarko su įtampa, spaudimu, laimėjimu, o gal pralaimėjimu?

„Kai aš sutikau savo vyrą, mes pradėjome žaisti domino, ir tuomet aš jį pažinau“, – pasakoja 68-erių Jessica Cruz, puertorikietė, gyvenanti Amerikoje.

Jos nuomone, dabar visi ieško antrosios pusės baruose, tačiau pamatyti asmenybės spalvas visai kitoje šviesoje galima paprasčiausiame žaidime. Su kuo labiau norėtumėte būti – tuo, kuris žaismingas ir puikiai nusiteikęs, ar tuo, kuris kaipmat paniūra, kai nesiseka, ir piktdžiūgauja? Reakcijos gali pasakyti kur kas daugiau nei galite numanyti.

2. Išeikite už savo komforto zonos ribų

Su kuo labiau norėtumėte būti – tuo, kuris žaismingas ir puikiai nusiteikęs, ar tuo, kuris kaipmat paniūra, kai nesiseka, ir piktdžiūgauja?

Taip, kur kas maloniau daryti tai, kas įprasta, kur jaučiamės užtikrinti savimi ir žinome, kad pasirodysime puikiai. Todėl K. Pillemeris siūlo tiesiog pakeisti scenarijų, kad įsitikintumėte, ar esate teisingame kelyje.

Štai 75-erių metų Gene‘as Roy pasakoja, jog kurį laiką gerai pažinojo savo išrinktąją ir vedinas romantiškų jausmų iškeliavo kartu su ją į pėsčiųjų žygį.

„Mes keliavome mišku, ten nebuvo vandens, pritrūko maisto ir kitų dalykų, kol galiausiai dar paaiškėjo, kad visiškai nepažįstame vienas kito“. Taigi, neįprasta aplinka ir situacijos gali atskleisti jums vienas apie kitą tai, ko nesužinosite pramogaudami baruose, restoranuose ir kitaip įprastai leisdami laiką.  

3. Alkis – blogas patarėjas

Kai kofliktuojate su partneriu, prisiminkite, kad galbūt vienam iš jūsų reikia pavalgyti. „Dauguma senjorų pasakojo, kad rimčiausi ginčai ir pykčiai kildavo tada, kai kažkas būdavo alkanas“, – juokėsi gerontologas.

Fotolia nuotr./Užkandžiai
Fotolia nuotr./Užkandžiai

Vienas apklaustasis pasakojo, kad per 35 santuokos metus suprato viena – paklausti paprasto klausimo ginčo metu: „Kada paskutinį kartą valgei“? Žinoma, tai nereiškia, kad maistas viską išsprendžia, tačiau alkani mes būname kur kas piktesni ir pasaulį matome iškreiptai, palyginti su tuo, kai esame skaniai pavalgę ir sotūs.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai Mažuoliai: Kas svarbiausia poroje, jei norite sulaukti auksinių vestuvių?

4. Atraskite tinkamą laiką rimtiems pokalbiams

Labai dažnai santykių ekspertai sako, kad tinkamas laikas kalbėtis apie problemas yra tas momentas, kai mes to norime, tačiau iš tikrųjų tai nėra toks geras dalykas, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Senjorai sutaria, kad situacija ir savijauta, kai abudu partneriai yra ramūs ir pasiruošę aptarti sudėtingus klausimus, gal ir neateina natūraliai, tačiau santykiams tai  – lemtingas veiksnys. 

Beje, kai konfliktas pasidaro pernelyg intensyvus, niekas nedraudžia padaryti pertrauką. Tai tikrai padeda sudėlioti mintis.

Leona Stevenson pasakoja, kad ji yra „pelėda“, o štai vyras – „vyturys“, todėl jie pasikalbėjo ir atrado laiką, kuris tinkamiausias rimtoms diskusijoms, kad niekas nenukentėtų ir nesijaustų blogai.

Beje, kai konfliktas pasidaro pernelyg intensyvus, niekas nedraudžia padaryti pertrauką. Tai tikrai padeda sudėlioti mintis.

5. Būkite mandagūs

Tai viena svarbiausių rekomendacijų, kurias mes labai dažnai užmirštame. 65-erių Janet Green ir 67-erių jos antroji pusė Robynas Palou pasakoja, kad santykius padeda išsaugoti mandagumas:

„Daugelis porų tiesiog nemoka elgtis gražiai vienas su kitu, jie pamiršta mandagumą ir elgiasi neapgalvotai ir neapdairiai. O juk meilė neturėtų būti grubi, ar ne?“

K. Pillemeris pataria – atlikite eksperimentą ir pasistenkite su savo žmogumi vieną savaitę elgtis taip, tarsi jį reikėtų sužavėti. Galų gale, ar tai nėra mūsų tikslas santykiuose?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius