Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2015 12 25

Nemaloni dilema: kur dėti nepatikusias ir nereikalingas dovanas?

Sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, tačiau turbūt kiekvienas iš mūsų bent kartą gyvenime yra gavęs nereikalingų dovanų, kurios vėliau dulka ant lentynų arba yra numetamos į atokiausią namų kampą.
Dovana.
Dovana. / Fotolia nuotr.

Taigi, ką daryti su tokiomis dovanomis? Siūlome kelis problemos sprendimo būdus, kurios suteiks nereikalingiems daiktams antrą gyvenimą.

Perdovanoti

Mada įteikti dovaną kartu su pirkimo kvitu pas mus dar nelabai populiari.

Prisipažinkite, dažnam iš mūsų yra tekę taip pasielgti. Netinkanti kosmetika ir erzinantys kvepalai atiteko mamai, seseriai ar močiutei, pliušiniai žaislai – sūnėnams ar dukterėčioms, indai, ypač puodeliai,  – draugams ir kolegoms.

Beje, nežiūrint į prietarą, kad dovanoti dovanų negalima, tame iš tiesų nėra nieko blogo. Juk ir pinigai susitaupo, ir kažkas galbūt gaus dovaną, kuri patiks ir nebus užmesta į užkampį.

Norėdami kam nors perdovanoti dovaną, turite bent kažkiek pridėti ir savo rankų šilumos. Taigi, nupirkite gražų dovanų maišelį ar popierių, pridėkite atviruką, užrašykite pasveikinimą ir pirmyn!

Tiesa, suteikti dovanai antrą gyvenimą galima tik tada, jeigu jūs esate įsitikinę, kad dovanos gavėjas neįtaria dovanos kilmės. Geriau, jeigu tai būtų ne artimos aplinkos žmogus, pavyzdžiui, tolimas giminaitis arba kolega. Žinoma, praėjusių metų kalendorių ir kitus „pasibaigusio galiojimo“ daiktus geriau iš karto išmesti į šiukšlių dėžę. Ta pati taisyklė taikytina ir tuo atveju, jeigu išdidžiu veidu dovanojame kokią nesąmonę žmogui, žinodami, kad jam to visai nereikia, pavyzdžiui, dailininkui dovanojame knygą apie chemijos inžineriją.

Visai kas kita, jeigu perdovanojame daiktą švaria sąžine ir ramia širdimi, nes žinome ar bent nuspėjame, kad žmogui dovana tikrai patiks, ji bus jam reikalinga ir pan.

Taip pat skaitykite: Paskutinės minutės dovanų idėjos: skanėstų paruoštukai stiklainėliuose

Paaukoti

Paaukoti gerus ir naudingus, bet jums neįtikusius daiktus – geras ir protingas sprendimas. Apsižvalgykite, kiek aplink nelaimingų ir neturtingų žmonių. Padarykite gerą darbą – nuneškite tam, kuris už tai bus tikrai dėkingas ir, be abejo, laimingas. Tegul tai tampa gera tradicija: juk dovanoti daug maloniau negu gauti.

Jeigu neblogai pažįstate savo kaimynus ar rajono gyventojus, nuspėjate, kad jiems gali daug ko trūkti, atiduokite dovanas bedarbiams, vienišoms mamoms, daugiavaikėms šeimoms, vienišam senjorui ar tiesiog dažnai gatvėje matomam benamiui.

Padarykite gerą darbą – nuneškite tam, kuris už tai bus tikrai dėkingas ir, be abejo, laimingas. Tegul tai tampa gera tradicija: juk dovanoti daug maloniau negu gauti.

Jeigu nenorite viešintis, sukraukite dovanas į dėžę ir pastatykite bendrabučio laiptinėje – ten daiktai tikrai ras savo vietą.

Nežinote tokių žmonių? Tuomet, pavyzdžiui, visokius mažmožius, kuriais galima papuošti patalpą, nuneškite į darbą, papuoškite savo darbo vietą ar bendrą patalpą. Jeigu jums padovanojo nereikalinga knygą, įvairių rašiklių komplektą ar jau 5 užrašų knygutę, nuneškite visą tai į biblioteką ar rajono mokyklą. Ten tokie daiktai tikrai reikalingi.

Taip pat skaitykite: 10 patarimų, kaip nepriaugti papildomų kilogramų per šventes

Sudalyvauti dovanų apsikeitimo vakarėlyje

Pastaruoju metu vis populiaresni darosi drabužių, knygų, suvenyrų ir kitų daiktų apsikeitimo vakarėliai. Sėkmės garantas – platus daiktų asortimentas ir išties didelė tikimybė, kad mainais galite gauti tą daiktą, kuris jums tikrai pravers. O gal netgi atrasite ką nors tokio, ko labai seniai ieškojote? Puiku! Ir širdį pamaloninsite, ir gerai praleisite laiką.

Tokį vakarą galite suorganizuoti darbe, savo kieme ar netgi namuose.

Sugrąžinti į parduotuvę

Ši tradicija atėjo iš JAV, kur toks poelgis laikomas visai normaliu ir praktišku. Tiesa, čia yra šioks toks „bet“. Tam, kad tai būtų galima padaryti, parduotuvėje turėsite parodyti daikto pirkimo kvitą. Mada įteikti dovaną kartu su pirkimo kvitu pas mus dar nelabai populiari, o ir ne kiekvienas žmogus norėtų atvirai parodyti, kiek sumokėjo už dovaną. Juk neigiamą dovanos gavėjo reakciją gali sukelti tiek labai pigi, tiek labai brangi dovana.

Tokiu atveju galite bandyti laimę ir pasikliauti pardavėjo pošventiniu gerumu, arba, jeigu dovanų gavote kokią nors buitinę techniką, nešti ją atgal tik su garantiniu kvitu (garantija ir daikto kaina kartais yra spausdinamos atskirai). Tiesa, šiuo atveju su pardavėju irgi gali tekti pasiginčyti.

Nunešti į komiso parduotuvę arba įdėti skelbimą į internetą

Vida Press nuotr./Kalėdinė dovana
Vida Press nuotr./Kalėdinė dovana

Didelis pliusas – jums nereikės parodyti pirkimo kvito. Minusas – už prekę gausite mažiau negu ji yra verta, bet jums nereikės namuose laikyti jau trečios tokios pačios piniginės, rankšluosčių ar patalynės komplekto. Jeigu esate įsitikinę, kad šio daikto jums niekada neprireiks, tai visai neblogas sprendimas, o ir piniginę kiek papildysite (kas ypač aktualu po švenčių).

Jeigu tokių parduotuvių jūsų akiratyje nepasitaikė, „įmeskite“ skelbimą į internetą ir ramia sąžine parduokite neįtikusią dovaną.

Internetinis aukcionas

Internetiniai aukcionai – Lietuvoje iki galo neišnaudota sritis. Aukcionas – viešas prekių (arba paslaugų) pardavimas pasiūliusiam didžiausią kainą. Tai puiki alternatyva įprastoms parduotuvėms, o kartu ir azartiškas laiko praleidimo būdas.

Internete galite rasti tinklalapių, į kuriuos galėsite įdėti jums nereikalingą daiktą ir parduoti už galbūt visai gerą kainą. Tiesa, tik tuo atveju, jeigu daiktas pasižymi didele paklausa. Beje, jeigu nusimanote internetinių puslapių kūrime, galite sukurti ir savo tinklalapį (pradžiai galėtų būti kad ir nemokamas), į kurį ne tik jūs, bet ir kiti žmonės galėtų dėti parduodamus daiktus. Gal tai dar neatrasta verslo niša, kuri galėtų nešti jums visai neblogas pajamas? 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius