Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 25

6 psichologės patarimai, kurie padės išvengti šeimos dramų per šventes

Didžiosios metų šventės – puikus metas aplankyti seniai matytus giminaičius, deja, šie susitikimai, nors kartais ir būna malonūs, retkarčiais vis tik gali kaip reikiant išsunkti...
Kalėdos
Kalėdos / „Fotolia“ nuotr.

O juk per Kalėdas mažiausiai norisi nervintis ar patirti dar daugiau streso žinant, kad vėl teks atsakinėti į nemalonius tetos ar sesers klausimus apie pinigus arba antrąją pusę, klausyti dėdės ar tėčio karštų postringavimų apie politiką arba vis atsisakinėti mamos jau trečią kartą siūlomo pyrago gabalėlio...

Kiek žmonių, tiek ir problemų, tačiau yra keletas būdų įvairių šeimos dramų išvengti arba bent jau kiek sušvelninti. Šiuos būdus portalui „Psychology Today“ vardija ilgametę darbo patirtį turinti psichologė ir knygų autorė Andrea Bonior.

Pasiruoškite

Tikriausiai jau iš anksto žinote, dėl ko teks labiausiai nervintis per šventes – juk tie patys modeliai dažniausiai kartojasi kiekvienais metais. Galbūt teks ištverti sudėtingus pokalbius, liežuvio nemokančius nulaikyti ir nepatogius klausimus užduodančius giminaičius ar tiesiog emocinį jų daromą spaudimą?

Gerai viską apgalvokite, mintyse surepetuokite ir psichologiškai tam save paruoškite – neteks išgyventi bent jau netikėtumo faktoriaus, o ir atsakymus jau būsite pasiruošę.

Galbūt užteks tik nusišypsoti ir sumaniai kalbą pakreipti kita linkme, o gal mažiau susinervinsite, jei tuo metu užsimerksite ir keletą kartų giliai įkvėpsite?

Pradėkite iš naujo

Daugeliu atveju įvairios šeimos dramos vyksta jau vien dėl per metų metus sukaupto „bagažo“: galbūt vis dar nesugebėjote atleisti seseriai už tai, kad kažkada ji nuo jūsų paviliojo gerbėją, o gal vis dar pykstate ant brolio, kad šis reikiamu laiku jums neištiesė pagalbos rankos arba nesugebate pamiršti mamos nuolat laidomų kritikos strėlių dėl po gimdymo priaugtų kilogramų?

Kad ir kokia tai būtų priežastis, pasistenkite su ja susitaikyti ir bent šiais metais į ją nesikoncentruoti. Atverskite naują lapą ir šventes sutikite kitaip, juk kalbant apie pokyčius, geriausia yra pradėti nuo savęs, tiesa?

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai Mažuoliai pataria. Kaip išvengti konfliktų šeimoje per Kalėdų karštinę?

Susikurkite savo pabėgimo oazę

Berepetuodami savo atsakymus į nepatogius klausimus, kartu galite sugalvoti ir kaip tą dieną žadate „nusimesti“ juntamą stresą – galbūt paskambinsite draugei, su kuria paplepėjusi 10 minučių greitai pamiršite visus su giminaičiais kilusius nesutarimus, galbūt trumpam išeisite pasivaikščioti ar atsiversite bent pusvalandžiui mėgstamą knygą? Geriausia tą daryti pačiame nesutarimų įkarštyje, mat tokia veikla padės atvėsti abiems konfliktinėms pusėms.

Nesiekite tobulumo

Galbūt tikitės, kad šios šventės bus tobulos ir jų negadins net pats menkiausias konfliktas, galbūt neriatės iš kailio, jog jos būtų pačios tobuliausios? Jeigu taip, tuomet pats sau esate priešas. Atminkite, kad tobulumo pasiekti praktiškai neįmanoma, o pernelyg dideli lūkesčiai vėliau gali karčiai atsirūgti. Gali būti, kad bus trūkumų, pykčių ar nesutarimų, gali būti, kad šeimos nariai jus kiek suerzins ir tikrai gali būti, kad viskas vyks ne pagal jūsų planą, bet argi verta dėl to nervintis? Verčiau jau džiaukitės kad ir menkais, bet mielais dalykais ar smagiomis istorijomis, iš kurių juoktis galėsite dar visus metus.

Pasidalinkite savo nerimu

Kur kas geriau jaustumėtės, jei apie savo nerimą dėl šeimos susitikimo pasikalbėtumėte su pačiu artimiausiu žmogumi. Galbūt geriau jausitės, jei sutarsite su vyru bendrą atsakymą giminaičiams, kai jie paklaus, kodėl vis dar neturite vaikų, o gal paprašysite jo atsakyti šį bei tą šmaikštaus? Arba paprašykite pusseserės padėti jums švelniai pakeisti temą, kuomet tarp giminės vyrų prasidės aršios kalbos apie politiką.

Taip pat skaitykite: Šventės be streso! 32 praktiški patarimai, padėsiantys sutaupyti ir pinigų, ir laiko

Būkite dėkingi

Galbūt tai ir banalus patarimas, tačiau jis tikrai veiksmingas – tą netgi įrodė mokslininkai. Pasirodo, kuo labiau koncentruojatės į gerus dalykus, kuo labiau jaučiate dėkingumą, tuo geriau ir jaučiatės – tiek fiziškai, tiek ir emociškai. Taip, galbūt kai kurių šeimos narių savybės jus ir erzina, tačiau juk tuo pačiu gal kartais jie jus ir prajuokina ar palaiko, kai jums yra sunku – juk tai patys artimiausi jūsų žmonės ir vietoj juntamo pykčio verčiau vertinkite juos ir būkite dėkingi, kad juos turite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius