Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 29

Kaip tinkamai skalbti užuolaidas iš tam tikrų medžiagų

Sakoma, kad langai – tai namų akys, tad užuolaidos, kurios juos dengia, neturėtų priminti purvino skuduro...
Užuolaidos
Užuolaidos / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Užuolaidos

Kaip valyti užuolaidas, kad išlaikytume jų spalvą, formą ir grožį? Atsakymai štai čia! 

Į cheminę valyklą

Visų audinių užuolaidas, taip pat ir iš tiulio, galite nešti į cheminę valyklą, ypač, jeigu jos itin didelių dydžių, yra pasiūtos iš itin brangių medžiagų bei neturite galimybės jų tvarkingai padžiauti namuose.

Taip pat skaitykite: Kuriose namų vietose kaupiasi daugiausia nešvarumų?
 
Į skalbyklę

Į skalbyklę drąsiai meskite dirbtinių arba maišytų audinių (pastaruosiuose turi būti bent 10 proc. sintetikos) užuolaidas, taip pat medvilnines virtuvines užuolaidas. Tačiau reikia žinoti tam tikras taisykles, kaip tą daryti. Juk nesinori užuolaidų sugadinti, ar ne?

  • Prieš dėdami užuolaidas į skalbyklę, gerai jas išpurtykite, kad pašalintumėte dulkių sankaupas, kurios gulė ant jų ištisus mėnesius.
  • Po to, kai išpurtysite, užuolaidas užmerkite šaltame vandenyje (galite įberti ir skalbiamųjų miltelių). Kartais šią procedūrą reikia pakartoti bent kelis sykius – tai priklauso nuo to, ar užuolaidos yra labai nešvarios.
  • Kai užuolaidos bus išskalbtos, jas reikia išskalauti ir švelniai išgręžti, kad neliktų jokių skalbimo priemonių, kadangi vėliau jos paliks žymių ant audinių, o jeigu dar pašvies saulė, gali būti visai riesta, pavyzdžiui, pakis spalva.

Sunkių ir prabangių audinių užuolaidos

Sunkių ir prabangių audinių užuolaidas reikia skalbti ilgai, kruopščiai ir atsargiai. Pirmiausia užmerkite šaltame vandenyje, įberkite geriamosios sodos arba druskos, vėliau įpilkite šiek tiek šilto vandens su skalbimo milteliais. Vėliau rinkitės kuo švelnesnį skalbimą rankomis arba skalbykle, tik nevirinkite, įnirtingai netrinkite. Skalauti geriau su vos drungnu, šaltu vandeniu. Ir jokio gręžimo, kad nepakenktumėte audinio kokybei, jo neištampytumėte. 

Taip pat skaitykite: 10 superproduktų, kurie pagerins atmintį ir nuotaiką

Aksomas. Aksomines užuolaidas galima valyti šepetėliu, šluotele, kad pašalintumėte dulkes, vėliau minkšta vilnone vandeniu sudrėkinta šluoste. Tačiau pats geriausias variantas – valyti cheminiu būdu.

Gobelenas. Šį audinį geriausia valyti sausuoju būdu, pavyzdžiui, šepetėliu pašalinti dulkių perteklių, išsiurbti specialiu siurbliu, galima gobeleną lengvai pavalyti ir drėgna kempinėle. 

Flokas (nailoninis aksomas). Dulkes šalinti galite siurbliu, kempinėle, minkštu šepetėliu, skirtu drabužiams. Jeigu reguliariai prižiūrėsite tokias užuolaidas, tuomet išlaikysite tobulą šilkinį blizgesį. 

Tiulis, šilkas, organza

Tai labai plonos medžiagos, todėl su jomis turite elgtis kuo atsargiau. Iš pradžių užmerkite šaltame vandenyje, kad pašalintumėte dulkes (geriausia tai daryti kelis kartus), tačiau neperlaikykite – kitaip jos gali susiglamžyti ir turėsite vargo, norėdami išlyginti.

Užuolaidas iš šio audinio skalbkite 30 laipsnių temperatūroje, geriausia rankomis. Visgi, galite rinktis skalbiamosios mašinos „paslaugas“ tuomet, jeigu joje yra speciali programa „delikatiems“ audiniams.

Įdomus patarimas – kadangi tokios užuolaidos labai lamdosi, jas patariama įnerti į užvalkalą. Beje, ir skalbyklės neprigrūskite, kadangi tuomet nešvarumai sunkiai pasišalins, o patys audiniai siaubingai susiglamžys. Organzą ir tiulį lyginkite kuo žemesnėje temperatūroje.

Galite pakabinti užuolaidas dar drėgnas ir švelniai patampyti, tuomet išvengsite to ne visiems malonaus darbo – lyginimo. 

Taip pat skaitykite: 2015 metų interjero tendencijos

Kaip grąžinti tuliui baltumą?

  • Patamsėjusį ir pageltusį tiulį galite prieš skalbimą pamerkti sūdytame vandenyje (1 valg. š. druskos 1 l vandens).
  • Į karštą vandenį įpilkite 1 valg. š. amoniako, 2 valg. š. 3 proc. vandenilio peroksido ir tuomet atsargiai įdėkite tiulio užuolaidas. Po pusvalandžio kruopščiai išskalaukite.

Virtuvinės užuolaidos

Su virtuvinėmis užuolaidomis dažniausiai būna mažiau bėdos, kadangi jos dažniausiai siuvamos iš medvilninių ar sintetinių audinių, kurie be vargo gali atlaikyti ne vieną skalbimą.  

  • Kad virtuvines užuolaidas lengviau išplautumėte, nakčiai užmerkite šaltame ir pasūdytame vandenyje, taip pat skalbimo metu galite įberti ne tik skalbiamųjų miltelių, bet ir druskos.
  • Medvilnines užuolaidas skalbia šaltame sūriame vandenyje, o praskalauja vandeniu su actu.
  • Medvilnė dažnai susitraukia, o spalvota dar ir praranda spalvas, taigi, rinkdamiesi skalbimo temperatūrą, žiūrėkite, kad ji atitiktų tą, kuri nurodyta ant etiketės. 

Sužinokite daugiau, sekdami naujienas „Facebooke“!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius