-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar gimdyti baisu?

Turbūt kiekviena pagimdžiusi moteris galėtų patvirtinti, kad besilaukiant aplanko toli gražu ne tik romantiški jausmai. Širdį nejučia kausto gimdymo kančių baimė. O kai dar interneto forumuose prisiskaitai jau patyrusių moterų komentarų ar prisiklausai draugių pasakojimų, išvis apima panika…
Nėščioji
Nėščioji / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Gimdymas

Jei būdama nėščia visai nesidomėsite, kaip vyksta gimdymas, kaip jį galima palengvinti, nesiruošite psichologiškai ir klausysite šiurpulingų istorijų, gimdyti greičiausiai tikrai bus baisu. Na, o jei ruošitės šiam įvykiui, gimdymas gali tapti ne tik ne baisia, netgi pačia nuostabiausia gyvenimo patirtimi. Kaip sakoma, jūsų stiprybė – žinojimas. Kaip reikėtų ruoštis gimdymui?

  • ► Kaupkite naudingą informaciją, tik ne tokią kaip „viena bobutė sakė“, o patikimą ir profesionalią. Visiškai atsiribokite nuo šiurpulingų pasakojimų – jų tiesiog negirdėkite. Jokia draugė negali objektyviai papasakoti, kaip iš tiesų vyksta gimdymas, nes kiekvienas atvejis yra unikalus ir nepakartojamas. Netgi ta pati moteris, gimdydama skirtingus vaikus, gali jaustis nevienodai.
  • ► Verta lankyti nėščiųjų kursus. Juose gausite naudingos ir objektyvios informacijos, kuri leis pasijusti ramiau ir be reikalo nepulti į paniką.
  • ► Neretai daug streso patiria ir tos moterys, kurios gimdymą patiki atsitiktinumui ir laikosi nuomonės „man vis viena, kur gimdysiu“. Gimdymas – ypač jautri būsena, todėl labai svarbu, kad jus suptų streso nekelianti aplinka. Jei dar iki gimdymo iš anksto susipažinsite su gimdyme dalyvausiančiu gydytoju ar bent išsirinksite įstaigą, dvasinės ramybės bei psichologinio komforto bus daugiau.
  • ► Pasitikėkite savo jėgomis. Juk moterys gimdo tūkstančius metų, taigi būkite tikra – pagimdysite ir jūs. Svarbiausia nusiteikti palankiai ir mintis sutelkti ne į fiziologijos dalykus, o į tai, kad į pasaulį ateina nauja gyvybė. Juk tai stebuklas! Palyginti su juo nublanksta visos kančios.
  • ► Streso ir baimės vertėtų atsikratyti ir dar dėl vienos priežasties. Kai bijote, jūsų kūnas susikausto, įsitempia, o per gimdymą tai ypač nepageidautina – apsunksta gimdymo procesas. Kad viskas vyktų lengvai ir sklandžiai, būsimai mamytei būtina kiek įmanoma atsipalaiduoti. Taip situaciją palengvinsite ne tik sau, bet ir mažyliui. 

Gimdymo skausmai įveikiami!

Vienas akušeris labai taikliai pastebėjo: „Nė vienai moteriai gamta neduoda daugiau skausmo negu ji gali pakelti.“ Tikriausiai ne viena pagalvos: kam kęsti tą skausmą, jei yra toks nuostabus dalykas kaip epidurinė nejautra? Tačiau šis straipsnis ne apie tai. Jis skirtas toms, kurios yra nusiteikusios gimdyti natūraliai ir yra įsitikinusios, kad ir joms pačioms, ir jų mažyliui taip yra geriausia. Pagaliau juk skausmas – ne tiek fiziologinis, kiek psichologinis dalykas. Jį galima valdyti, tereikia tinkamai nusiteikti.

Mąstykite kilniau – juk gimdymo skausmas prasmingiausias iš visų skausmų. Dar vienas dalykas: daugeliui moterų labai palengvėja, kai ima galvoti ne apie save, o apie į pasaulį ateinantį mažylį. Neįsijauskite į vargšelės vaidmenį, juk kenčiate ne tik jūs. Jūsų lauktas ir mylimas kūdikėlis gimdamas taip pat vargsta. Blaškydamasi ar elgdamasi isteriškai, tik gerokai pasunkinate jo kelionę.

Taigi pirmasis skausmo malšinimo receptas – tinkamas psichologinis nusiteikimas. Be abejo, yra ir paprastesnių jį lengvinančių priemonių.

  • ► Išsirinkite tinkamą ir patogią pozą. Šiais laikais gydytojai pririšę prie gimdymo stalo nelaiko. Galite judėti, kaip tinkama. Judėjimas ir tokie pratimai kaip dubens sukimas padeda lengviau vertis gimdos kakleliui ir kūdikiui įsitaisyti gimimui patogiausioje pozicijoje.
  • ► Sąrėmius gali labai palengvinti masažas. Kai kuriose nėščiųjų mokyklose (pavyzdžiui, R. Šemetos) nėščiųjų vyrai mokomi specialaus masažo, kuris mažina sąrėmių skausmus.
  • ► Daugeliui gimdyvių geriau atsipalaiduoti nuo skausmų padeda ir papildomos priemonės: didžiulis pripučiamas kamuolys, relaksacinė muzika, aromatų terapija, žvakės, speciali gimdymo kėdė ir pan. Savo kūną pažįstate geriausiai, tad iš anksto pasirūpinkite dalykais, kurie jums teikia nusiraminimo bei mažina skausmą. Pasitarkite su gydytoju, ar galite juos atsinešti į gimdyklą.
  • ► Gimdymo skausmą puikiai malšina ir kūną atpalaiduoja šiltas vanduo. Jei tik yra galimybė, pasirinkite gimdymo palatą su vonia ar dušu. Kai kurios moterys vonioje išbūna beveik iki pat gimdymo arba ryžtasi gimdyti vandenyje. Jei nėra vonios, pasitarusi su gydytoju galite užsidėti šiltą kompresą ar šildyklę.
  • ► Derėtų įsisąmoninti ir tai, kad sąrėmių skausmas nesitęsia amžinai. Jis periodiškai nurimsta ir vėl kartojasi. Skausmą kontroliuoti labai padeda tikslingas susitelkimas. Per sąrėmį stenkitės kiek įmanoma susikoncentruoti į gilų kvėpavimą, o jam praėjus maksimaliai atsipalaiduokite ir ilsėkitės.

Kvėpuokite taisyklingai

Per gimdymą vienas svarbiausių, gal net pats svarbiausias dalykas yra taisyklingas kvėpavimas. Jis malšina įtampą ir padeda lengviau kontroliuoti sąrėmių skausmus. Pastebėta, kad taisyklingai kvėpuojančioms moterims greičiau atsiveria gimdos kaklelis ir rečiau plyšta tarpvietė. Būtų puiku, jei taisyklingai kvėpuoti pasimokytumėte iš anksto. Tai galite padaryti minėtose nėščiųjų mokyklėlėse ar lankydamos nėščiųjų jogą. Aišku, galite pasipraktikuoti ir pati viena namie.

Kaip reikėtų kvėpuoti? Giliai, ritmingai ir sistemingai. Įkvėpkite pro nosį, iškvėpkite pro burną. Per stiprius sąrėmius palengvėja iškvepiant su garsu. Tarkim, įkvėpkite pro nosį, iškvėpkite ilgai ir tęsdama garsą a-a-a. Gali būti, kad per patį gimdymo piką, kai sąrėmiai ypač intensyvūs, ne kvėpavimas bus galvoje. Labai gerai, kai tokią akimirką šalia būna vyras ar kitas artimas žmogus, kuris tai primena ir kvėpuoja kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius