-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas ta granola?

Granola, paprastai tariant, yra dribsniai, pakepinti su medumi. Tačiau tai toli gražu ne viskas. Šie dribsniai ruošiami su gausybe įvairių priedų, o skanaujami gali būti įvairiais būdais. Dažniausiai granola valgoma pusryčiams su pienu, kefyru ar natūraliu jogurtu.
Granola
Granola / Fotolia nuotr.

Šie traškūs dribsniai su medumi gali būti pateikiami ne tik birūs, bet ir kaip batonėliai. Tada juos tinka vadinti javainiais. Iš granolos suformuoti batonėliai – patogus ir sveikas užkandis.

Įvairiausiam skoniui

Kiekvienas, kuris gamina granolą, turi kažkokią savo gamybos paslaptį ar slaptą produktą, kuris jo skanėstą padaro unikalų ir ypatingą. Dažniausiai ruošiama su avižiniais dribsniais, tačiau puikiai tinka ir grikių, ryžių, kviečių dribsniai. Avižos suteikia lėtai pasisavinamos energijos, tad sotūs jaučiatės ilgesnį laiką. Galite dribsnius sumaišyti patys arba pirkti jau paruoštą grūdų dribsnių mišinį. Svarbu, kad tai nebūtų greito paruošimo dribsniai, nes jie ne tokie turtingi maistinių medžiagų, o turinys nebūna toks malonus kramtyti. Produktams „surišti“ vieni naudoja sviestą, kiti – alyvuogių aliejų. Naudokite mažiau cukraus, kad granola būtų sveikesnė. Keiskite jį natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, medumi ar klevų sirupu. Saldumo suteiks ir džiovinti vaisiai.

Priedai gali būti patys įvairiausi. Viskas priklauso nuo jūsų noro. Galite dėti smulkintų migdolų, karijų, graikinių ar žemės riešutų, pistacijų, sezamų sėklų. Jei mėgstate, įmaišykite ir džiovintų vaisių bei uogų: spanguolių, vyšnių, abrikosų, razinų... Granola, kurioje itin daug ingredientų, kai kuriems gali pasirodyti „sunkoka“, tad eksperimentuokite, išbandykite įvairius mišinius, kol rasite mėgstamiausią.

Granola gali būti traški arba tąsi, priklausomai nuo paruošimo būdo ir nuo to, kaip labiau mėgstate. Jei norite ne traškios, o tąsesnės granolos, kepdami nemaišykite. Šis patiekalas paruošiamas greitai ir nesunkiai, svarbu užsižiopsojus nesudeginti orkaitėje. O greitai paruošus, galima ilgai naudoti – savaitgalį galite pasiruošti pusryčių visai ateinančiai savaitei.

Jei norite traškios granolos

Granola
Fotolia nuotr. / Granola

Reikės:

  • 6 puodelių (amerikietiškasis puodelis – apie 240 ml) avižų dribsnių,
  • 1,5 puodelio stambiai supjaustytų migdolų,
  • 1,5 puodelio karijų riešutų,
  • 1,5 puodelio tyro alyvuogių aliejaus,
  • 1,5 puodelio klevų sirupo,
  • 6 šaukštų medaus,
  • ¼ puodelio rudojo cukraus,
  • mažo žiupsnelio druskos.

Kaip gaminti:

1. Dideliame dubenyje sumaišykite dribsnius ir riešutus.

2. Aliejų, klevų sirupą, medų ir cukrų truputį pašildykite, kad medus ištirptų ir susimaišytų su aliejumi. Nebijokite įdėti druskos, ji paįvairina granolos skonį.

3. Sumaišykite skystus ingredientus su biriais ir išskleiskite gautą mišinį plonu sluoksniu ant kepimo popieriumi uždengtos skardos. Kepkite maždaug 2 val. žemoje temperatūroje (120 °C), kol dribsniai įgaus lengvai rusvą atspalvį ir taps traškūs.

4. Kas pusvalandį viską gerai išmaišykite. Tada leiskite granolai atvėsti. Dribsniai turi būti visiškai sausi, tik tada bus tikrai traškūs.

5. Suberkite į sandarų indą ir laikykite sausoje vėsioje vietoje. Patiekite su graikišku jogurtu ir papuoškite šviežiomis uogomis.

Granolos atgimimas

Tai toli gražu nebėra dubenėlis sunkiai kramtomo kaimiško pusryčių maisto, iš kurio granola yra kilusi. Per pastaruosius metus ji virto kažkuo išradingu ir prabangiu. Dabar restoranuose šie traškūs dribsniai su medumi atgimsta iš naujo. Jie gaminami spalvingesni, o ne nuobodžios rudos spalvos. Tropinio skonio ir spalvų granolą paruošite, jei prieš pat kepimo pabaigą pridėsite kokosų riešutų drožlių, džiovintų ananasų, papajų, mangų... Prašmatni granola gali būti tiekiama su migdolų pienu, grietinėle, papuošta šviežiomis mėtomis.

Tai nebūtinai turi būti saldus patiekalas. Įdėkite daugiau druskos, stambiai maltų kakavos pupelių, alyvuogių aliejus taip pat suteiks savito skonio ir štai – atrasite kitokią granolą! Galima gaminti ją ir pagal košerinio maisto reikalavimus, ir pagal žaliavalgių filosofiją iš daigintų migdolų, daigintų grikių ir kokosų nektaro.

Na, o aukštųjų virtuvių šefai kedrinių pinijų ir citrinų granolą derina su karštomis jūrų šukutėmis arba skrudintomis saldžiosiomis bulvėmis. Šefai patiekia granolą su dehidratuoto jogurto „odele“, piene mirkytais ir saldžia tyre virtusiais kukurūzų dribsniais. Talula‘s Garden restorane Filadelfijoje granola ruošiama su stambiai maltais juodaisiais pipirais arba karčiuoju šokoladu, derinama su ožkųsūriu ar žąsų kepenėlėmis. Niujorko restorano Heart šefas Marco Canora siūlo dubenį burokėlių, pagardintų klampiu naminiu jogurtu, o kompoziciją užbaigia pikantiška granola, kuri paruošta iš saulėgrąžų sėklų, peletrūnų ir bolivinės balandos (quinoa) sėklų. Niujorko restorane The Four Seasons užsisakę sezoninių salotų, gausite jas apibarstytas saulėgražų ir moliūgų sėklų, anakardžių, migdolų, razinų ir džiovintų abrikosų granolos traškučiais, kuriuos į vientisą skonį apjungia šampano padažas.

Traškumas, riešutai, medus, džiovinti vaisiai – šiuos ingredientus dažnai sutinkame sūrio patiekaluose, tad su jais granola puikiai dera. Beje, granola puikiai galėtų pakeisti „valgomąjį dirvožemį“, kuriuo dažnai puošia lėkštes ir gardina patiekalus aukšto lygio restoranai, pvz. garsioji Kopenhagos „Noma“.

Atraskite iš naujo

Į nostalgiškus klientų pojūčius pretenduojantys restoranų šefai šiame patiekale mato daug galimybių ir siūlo granolą savo klientams, padarydami keletą nežymių patobulinimų. Tiesa, ta nostalgija labiau pažįstama amerikiečiams, jie granolą valgo nuo XIX a. pabaigos. Tačiau juk dažnas iš mūsų vaikystėje taip pat valgėme dribsnius pusryčiams. Pasitelkite fantaziją ir atraskite šį patiekalą iš naujo!

Tekstas Linos Tuskėnaitės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius