Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktualūs patarimai, kaip paruošti gardžią kavą

Daugybė kavinukių vilioja gardžia kava – ja galima mėgautis ir čia pat smagiai įsitaisius prie staliuko, ir pasiimti su savimi. Tik bėda, kad šis malonumas nėra labai pigus, ypač jei leidi sau pasilepinti kasryt. O juk galima skanios kavos pasiruošti ir namie. Ką vertėtų žinoti apie kavos ruošimą?
Gera kava gali būti įvairaus skonio
Gera kava gali būti įvairaus skonio / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Kava

Kokią rinktis?

Kavos žinovai pataria niekada nepirkti pigios kavos: kuo brangesnės pupelės, tuo geresnis kavos aromatas ir skonis. Labai svarbus pupelių skrudinimo būdas: lengvai paskrudintų pupelių kava yra švelni, vidutinis skrudinimas suteikia stiprų skonį ir sodrų, saldoką aromatą, stipriai skrudintai kavai būdingas sodrus, šiek tiek kartokas skonis. Beje, rinkdamasi kavą turėtum pagalvoti ir apie vandenį: kuo kietesnis vanduo, tuo stipriau skrudintą kavą reikėtų rinktis.

Gera kava gali būti įvairaus skonio – švelni, su vos juntama rūgštele, stipri – nelygu, kur užaugintos pupelės. Pavyzdžiui, Kolumbijos pupelės turi savitą rūgštų prieskonį, Etiopijos pupelėms būdingas bergamočių prieskonis, Indonezijoje užaugintos pupelės kvepia saldžia karamele ir gėlėmis. Ypač geros kokybės pupelės, žinovų nuomone, auginamos Kenijoje.

Pirmenybę teikite kavos pupelėms

Įpratome pirkti maltą kavą, nes taip patogiau. Tačiau prieš pat plikant sumalta kava būna daug kvapnesnė. Be to, akylesni pirkėjai pagrįstai abejoja maltos kavos kokybe – argi ne keista, kad malta kava pigesnė už pupeles?! Nemaltas pupeles verta rinktis ir dėl to, kad pati maldama galite pasinaudoti ne vienu patarimu, kaip sustiprinti kavos aromatą.
* Pupeles 10 min. pamirkykite šaltame vandenyje ir iš karto išdžiovinkite karštoje orkaitėje.
* Į malūnėlį įberkite porciją kavos pupelių ir 3–4 rupios druskos kristalėlius.
* Ką tik sumaltą kavą suberkite į metalinį indelį ir porą minučių palaikykite karštoje orkaitėje.

Plikymo būdai

Itališkasis (espreso). Kavinukas espreso kavai ruošti gali būti elektrinis arba statomas ant viryklės, tačiau jo veikimo principas toks pat: į apatinį indą pripilama vandens, ant jo dedamas sietelis su smulkiai malta kava ir sandariai uždengiama kitu indu. Kava išvirusi, kai visas vanduo pakyla į viršutinį indą.

Amerikietiškasis. Kava verdama elektriniu aparatu, kurių gali būti labai įvairių. Tiesa, visų jų veikimo principas panašus: vanduo pilamas į viršutinį indą, kavos (tinka rupiau malta) beriama į vidurinį, o gatavas gėrimas suteka į apatinį indą.

Turkiškasis. Į specialų smėlio laikrodžio formos varinį ar žalvarinį indelį ilga rankena (vadinamąją džezvą) beriama smulkiai maltos kavos ir cukraus. Viskas užpilama šaltu vandeniu ir kaitinama, kol pradeda kilti putos. Tada nukeliama nuo ugnies, po minutės dar kartą užkaitinama (bet neužvirinama). Prieš pilstant į puodelius galima įpilti šlakelį šalto vandens – greičiau nusės nuosėdos.

Prancūziškasis. Kava plikoma aukštame kavinuke su sieteliu. Į kavinuką suberta vidutinio stambumo malta kava užpilama verdančiu vandeniu, uždengiama dangteliu su pakeltu sieteliu ir paliekama kelioms minutėms pritraukti. Tada sietelis lėtai spaudžiamas žemyn, kad tirščiai liktų ant kavinuko dugno.

Geras patarimas

Kavą dažniausiai plikote tiesiog puodelyje? Pabandykite ją užlikyti saldintu vandeniu (cukraus į vandenį berkite tiek, kiek paprastai beriate į puodelį). Žinovai sako, kad taip paruošta kava skanesnė.

Kodėl kava neskani?

Per silpna. Tai lemia ne tik per mažas kavos kiekis. Galbūt kava sumalta per rupiai? O gal kavą užpylėte per žemos temperatūros vandeniu?

Per karti. Priežastys gali būti tokios: pasirinkote per stipriai paskrudintas pupeles, įdėjote per daug kavos, užpylėte per karštu vandeniu ar per ilgai virėte.

Verta žinoti

Geriausia kavą plikyti ne verdančiu, o 95`C temperatūros vandeniu.

Kiek kofeino yra standartiniame kavos puodelyje

Kava                          Kofeino kiekis viename puodelyje
Tirpi                           40–100 mg
Espreso                     60–120 mg
Išvirta kavavire             90–125 mg
Turkiška                    100–130 mg
Užplikyta puodelyje    apie 150 mg

Kava be kofeino

Ar kava be kofeino sveikesnė? Kažin… Mokslininkai jau įrodė, kad saikingai geriama kava sveikatai nekenkia, deja, to negalima pasakyti apie kavą be kofeino. Kofeinas iš kavos pupelių šalinamas pupeles mirkant chemikalų tirpale. Jau oficialiai pripažinta, kad vienas iš kofeino tirpiklių – metilenchloridas – yra kancerogenas, t. y. medžiaga, galinti sukelti vėžį. Tiesa, dabar naudojami ir ne tokie kenksmingi kofeino šalinimo būdai, bet ant pakuotės tokią informaciją ne visada rasi. Todėl verčiau saikingai gerti įprastą kavą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius