-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 21

40 metų bibliotekai vadovavusi Bronislava Lauciuvienė: „Idėja karštesnė už geležį“

Mokytis lenkų kalbos, analizuoti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos laikotarpį, savanoriauti, keliauti ir toliau vadovauti šeimai priklausančiam viešbučiui – tokius planus dar puoselėja 75-erių Bronislava Lauciuvienė. Praėjusią savaitę ji atsisveikino su Klaipėdos miesto savivaldybės I.Kanto viešąja biblioteka, kuriai vadovavo visus keturiasdešimt metų. Tačiau į biblioteką dar ketina sugrįžti, galbūt ir kaip savanorė.
Bibliotekos vadovė Bronislava Lauciuvienė
Bibliotekos vadovė Bronislava Lauciuvienė / Bibliotekos archyvo nuotr.

B.Lauciuvienė, kurios visi trys vyrai – sutuoktinis Ignas bei sūnūs Justas ir Gediminas – pasuko į teisės studijas, keturis dešimtmečius vadovavo uostamiesčio bibliotekai. Jos iniciatyva gimė Klaipėdos metų knygos rinkimai, buvo išplėstas bibliotekų tinklas.

Simboliška – Druskininkuose baigė tą pačią mokyklą kaip ir Juozas Šikšnelis, daugelį metų vadovavęs kitai Klaipėdos bibliotekai – I.Simonaitytės. Rašytojas J.Šikšnelis grįžo į Švendubrę Druskininkų rajone. „Kas žino, gal ir aš kada...“ – interviu metu nutęsė B.Lauciuvienė.

Klaipėdos I.Kanto bibliotekos nuotr./Bronislava Lauciuvienė
Klaipėdos I.Kanto bibliotekos nuotr./Bronislava Lauciuvienė

Su ilgamete bibliotekos vadove susitinkame prabėgus vos porai dienų po jos kadencijos pabaigos. Surasti laisvą valandėlę pokalbiui nebuvo taip lengva – vis vijo reikalai.

– Kaip atsidūrėte Klaipėdoje?

– Vilniaus universitete baigiau Istorijos ir filologijos fakultetą. Į Klaipėdą atvykau iš Mažeikių. Ten mano vyras dirbo prokuroru, aš vadovavau Mažeikių bibliotekai. Jaunas ir turtingas naftininkų miestas turėjo naują, gražią, modernią biblioteką.

Vyrui teko vykti į Klaipėdą, kartu ir man. Apie tą miestą nieko nežinojau, buvau tik kelis kartus pravažiavusi. Ir man tas miestas visai nepatiko. 1983-iaisiais, kai atvykome, vis dar matėsi karo žaizdos: dalis pastatų dar buvo apgriauti. Miestas ilgas. Atrodė nei šioks, nei toks. Bet pasirinkimo nebuvo.

Klaipėdos biblioteka buvo labai prasta. Ir ministerijoje pasakė, kad važiuoju į pačią didžiausią respublikos skylę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius