-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikoje mirė Lietuvos teatro bičiulis ir rėmėjas Bernardas Sahlensas

Birželio 16 dieną savo namuose Čikagoje, sulaukęs 90 metų, mirė didelis Lietuvos teatro bičiulis ir rėmėjas Bernardas Sahlensas.
Amerikoje mirė Lietuvos teatro bičiulis ir rėmėjas Bernardas Sahlensas
Amerikoje mirė Lietuvos teatro bičiulis ir rėmėjas Bernardas Sahlensas / „Meno fortas“

Visą gyvenimą aktyviai dirbęs teatre, B.Sahlens‘as statė spektaklius, kūrė pjeses ir adaptacijas, pats vaidino. 1959 metais su dar dviem bendraminčiais, neturėdami jokių vadybinių įgūdžių, įkūrė „Second City“ klubą Čikagoje ir jame kūrė improvizuotas komedijas. Teatras šiandien laikomas šio Amerikoje itin populiaraus žanro pradininku ir atvedė į sceną, bei kiną visą eilę garsių aktorių – John Belushi, Bill Murray ir kitus. Skalbyklos patalpose įsteigtas klubas išaugo į galingą organizacija su filialais Toronte, Los Andžele, su savo mokyklomis ir televizijos laida. Šiuo metu po pasaulį keliauja keturios teatro trupės. Dienraštis „The New York Times“ straipsnyje informuodamas apie šviesaus žmogaus mirtį įvardija B.Sahlens‘ą kaip Amerikos improvizacinės etiudų komedijos patriarchą.

1986 metais su žmona Jane įkūrė Čikagos tarptautinį teatro festivalį, kurio programoje per kelerius metus buvo parodyti keturi Eimunto Nekrošiaus spektakliai – „Dėdė Vania“, „Pirosmani, Pirosmani...“, „Ilga kaip šimtmečiai diena“ ir „Kvadratas“.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę Bernardas Sahlens‘as jau kaip patyręs teatro ir kultūros vadybininkas atvyko į Lietuvą ir pažėrė visą pluoštą drąsių idėjų padėjusių Lietuvos teatrui grįžti į pasaulio teatro žemėlapį. Įvertinęs situaciją Vilniaus Jaunimo teatre, kuriame tuomet dirbo režisierius Eimuntas Nekrošius, jis iniciavo į teatro istoriją įėjusį moratoriumą, kuris leido teatrui atsinaujint, parengti solidų repertuarą ir grįžti pas žiūrovus visiškai naujoje kokybėje.

Tuometinio Kultūros ir Švietimo ministro Dariaus Kuolio kvietimu B.Sahlins‘as parengė ir pradinį viso Lietuvos teatro reformos projektą.

Na, o neabejotinai didžiausias šio teatro novatoriaus nuopelnas Lietuvos teatro mylėtojams yra Tarptautinis teatro festivalis „LIFE“. Jo ištarta frazė – „O, čia reikia padaryti festivalį, mes padėsime...“ netrukus virto kūnu. Lietuvoje Sahlens‘as padėjo suformuluoti festivalio idėją ir įtikinti valdžios atstovus tokio festivalio reikšme bei nauda, išnuomojo patalpas festivalio būstinei. Amerikoje įkūrė organizaciją „Friends of LIFE" ir surinko pirmuosius 15 tūkstančių dolerių. Visa tai įgalino jau po pusantrų metų 1993-ųjų gegužę surengti pirmąją teatro šventę. Per dešimtmetį trukusią festivalio veiklą į Lietuvą buvo atvežti daugelis geriausių pasaulio spektaklių, sukurti ir pristatyti svarbiausiose pasaulio scenose E.Nekrošiaus „Mocartas ir Saljeris. Don Juanas. Maras“, „Trys Seserys“, „Meilė ir mirtis Veronoje“ ir legendinis „Hamletas“. Kaip tik šiemet LIFE mini 20 metų sukaktį nuo pirmojo festivalio ir išlieka nepranokstamas fenomenas Lietuvos teatro festivalių istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius