Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antakalnio kapinėse iki vasario vidurio planuojama nukelti sovietinį postamentą ir aukurą

Antakalnio kapinėse iki vasario vidurio planuojama demontuoti ir sovietinį postamentą bei aukurą.
Nukeliamos sovietinės skulptūros Antakalnio kapinėse
Nukeliamos sovietinės skulptūros Antakalnio kapinėse / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Prieš kiek daugiau nei metus iš šios vietos jau buvo nukeltos skulptūros sovietų kariams, jas Vilniaus tarybos sprendimu nutarta mažiausiai 20-čiai metų perduoti eksponuoti Grūto parkui.

„Kartu taryba pritarė Istorinės atminties komisijos siūlymui išlaikyti paminklo komponavimo schemą ir Antakalnio kapinėse išmontuoti ir likusius postamentą bei aukurą, kurie, komisijos teigimu, yra neatsiejama paminklo dalis“, – BNS sakė savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas. 

„Atlikus postamento ir aukuro išmontavimo Antakalnio kapinėse darbus, visi kompozicijos elementai bus išvežti į Grūto parką“, – teigė jis.

Darbus už maždaug 71 tūkst. eurų turėtų atlikti įmonė „LB Construction“, ji laimėjo „Grindos“ skelbtą konkursą.

Kaip BNS nurodė savivaldybės įmonė, sutartis pasirašyta sausio viduryje, postamentas ir aukuras turi būti nukelti per keturias savaites.

Demontuoti sovietų kariams atminti skirtas stelas Vilniaus valdžia nusprendė 2022 metais birželį, Kultūros paveldo departamentui pakeitus nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo kriterijus. Toks žingsnis žengtas po Rusijos invazijos į Ukrainą šalies savivaldybėms siekiant atsisakyti okupacinių simbolių.

Sprendimas dėl stelų Antakalnio kapinėse buvo apskųstas Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetui, kuris pritaikė laikinąsias apsaugos priemones. Jos yra taikomos iki šiol.

Laikinųjų priemonių komiteto prašė „etniniais rusais“ prisistatę pareiškėjai, tarp jų – Algirdo Paleckio įsteigto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ byloje figūruojantis Kazimieras Juraitis, taip pat Dmitrijus Glazkovas, Tatjana Brandt ir Anastasija Brandt. 

Visgi nepaisant laikinųjų apsaugos priemonių, stelos buvo nukeltos. Šį sprendimą Teisingumo ministerija ir Vilniaus savivaldybė argumentavo tuo, jog Jungtinių Tautų komitetas buvo suklaidintas.

Stelos šiuo metu yra saugomos savivaldybės įmonės „Grinda“ aikštelėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius