Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogų įkvėpimai: U.Karalaitė – apie netikėtumo momentus kelionėse, poezijoje, fotografijose

„Atostogų įkvėpimai“ – tradicija tapusio ciklo „Savaitgalio įkvėpimai“ tęsinys. Čia meno ir kultūros žmonių klausiame, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos atostogų metu. Šį kartą kviečiame susipažinti su poetės, tinklalaidės „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ kūrėjos Urtės Karalaitės atostogomis per jos nuotraukų archyvus bei skonį menui.
Akimirkos iš kelionės Meksikoje, 2014
Akimirkos iš kelionės Meksikoje, 2014 / Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr./Meksika, 2014
Asmeninio archyvo nuotr./Meksika, 2014

Netradicinių atostogų patirtys

Pirmiausia turiu paminėti, kad esu kiek netradicinė atostogautoja, dažniausiai vykstu į man įdomius kraštus prisijungti prie kokių nors veiklų, savanorysčių, renginių. Gyvenu su vietiniais žmonėmis, šeimose. Jaučiu, kad toks kultūros patyrimas man žymiai artimesnis – kai kartu rankomis gaminame naminius makaronus arba važiuojame apžiūrėti šeimos kavos ūkio. Taip natūraliai sutinku įvairių žmonių, nuklystu į lokalios kultūros užkaborius, patiriu ją, o ne stebiu iš šalies.

Asmeninio archyvo nuotr./Meksika, 2014
Asmeninio archyvo nuotr./Meksika, 2014

Kartą Ispanijos regione su drauge iš Honkongo per didelę liūtį užklydome į kavinę, kur vyko poezijos skaitymai – nieko nesupratome, gal tik emociją ir stiprios energijos prisotintą atmosferą. Vėliau poetai pakvietė mus vakarienės ir tai buvo viena tų patirčių, kurias ir po 13 metų pamenu, nes ji buvo netikėta, organiška, gyva.

Pastaraisiais metais, lankydamasi įvairiose Lietuvos vietose, dažnai su savimi turiu Gintaro Grajausko poezijos. Šio poeto saviironiškas žvilgsnis ir taikli, glausta išraiška man be galo patinka.

Asmeninio archyvo nuotr./Meksika, 2014
Asmeninio archyvo nuotr./Meksika, 2014

Kelionių palydovė – muzika

Dažnai keliauju ir viena – bastausi, stebiu žmones, atklystu į kavinę su pianinu, prie kurio vis koks dėdė kaimynas prisėda pagroti. Dauguma mano pačios poezijos yra gimę kelyje – iš paprastų netikėtų susidūrimų su žmonėmis, savimi, nepažintomis vietomis, emocijomis ar būsenomis. Kismas ir judesys jų iššaukia kiek daugiau nei kasdienybė, nors mane tikrai žavi ir kasdienybės absurdo įkvėpti tekstai.

Didmiesčiuose dažniausiai ieškau džiazo arba klasikinės muzikos, labai mėgstu fortepijoną. Tam puikiai tinka Londono Barbicano, Southbank centro, Vortex ir Ronnie Scott klubų programa arba Troy baro jam sessions. Vienoje tokių sesijų atradau iš Ganos kilusį soulo ir džiazo pianistą Jonathan Geyevu. Taip pat mėgaujuosi klasikinio fortepijono meistro brito Paul Lewis muzika.

VIDEO: Carlos Acosta Cubania Royal Opera House, London - Overture Carrer del Sol by Jonathan Geyevu

Kelionės gamtoje dažnai nuveda į kalnus, ten visuomet prisimenu vieną įsimintiniausių knygų – japono Natsume Soseki poetišką novelę „Kusamakura“, kurią visiškai atsitiktinai radau vieno Londono senų knygų knygyno rūsyje. Joje veikėjas išeina į ilgą, lėtą kelionę po kalnus su savimi.

Asmeninio archyvo nuotr./Roma, 2013. Urtės Karalaitės nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr./Roma, 2013. Urtės Karalaitės nuotr.

Fotoaparatas – neatskiriama atostogų dalis

Kelionių metu dažniausiai fotografuoju juostiniais fotoaparatais, tai tapo tam tikra tradicija nuo pirmosios tokios kelionės į Italiją 2007, kai su savimi pasiėmiau 10 vienkartinių fotoaparatų ir labai mažai daiktų. Ilgos kelionės metu žinojau, kad kasdien galiu padaryti 4-5 kadrus, tad labai atidžiai rinkausi, ką noriu fiksuoti.

Pakeliui visuomet užsuku į sendaikčių turgus ir ten ieškau tokių fotoaparatų arba pasibaigusio galiojimo juostelių. Mane žavi netikėtumo momentas, kai ne viskas yra tavo rankose ir visai nežinai, koks bus rezultatas.

Asmeninio archyvo nuotr./Ispanija, 2016. Urtės Karalaitės nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr./Ispanija, 2016. Urtės Karalaitės nuotr.

Italija labai seniai mane supažindino su Michelangelo Antonioni filmais, ypač įstrigo „Zabriskie Point“. Norėčiau kartu su jais pasibastyti po dykumą. Žiūrint filmą, tikrai galima pajusti smėlį ant nuogo kūno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius