Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„e-Carmen“ dirigentas Ričardas Šumila: „Kai esi savimi, viskas stoja į savo vietas”

Rugsėjo 17 d. „Vilnius City Opera“ pristatys naują projektą – elektroninę operą „e-Carmen“. Režisierės Dalios Ibelhauptaitės ir elektroninės muzikos kūrėjo Marijaus Adomaičio („Ten Walls“) tandemas naujam gyvenimui prikels legendinę Georges’o Bizet operą „Karmen“.
Ričardas Šumila
Ričardas Šumila / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Operos dirigentas Ričardas Šumila premjeros taip pat laukia su nekantrumu – pasak jo, pasiruošimas „e-Carmen” buvo visai kitoks nei įprasta: „Kai ruoši klasikinį kūrinį, turi daug laiko – gali atsiversti natas, pasiklausyti įrašo, studijuoti kūrinį įvairiais būdais. O su „e-Carmen nebuvo nieko, kuo galėtum remtis – ar paklausyti, ar pamatyti“.

Tai buvo visai kitokia patirtis – juk ir diriguosiu visų pirma nuspausdamas kompiuterio mygtuką. Bet per tokį procesą, manau, aš pats labai daug išmokau, – sakė R.Šumila.

R.Šumila teigia, jog viskas buvo kuriama čia ir dabar, o ir mokomasi buvo kuriant: „Nebuvo jokių natų, aš pats labai prisidėjau, kad atsirastų natos, kažkokie žymėjimai, nuorodos, iš kurių galėčiau mokytis tiek aš, tiek muzikantai ir solistai“, – kūrybinį procesą komentavo dirigentas.

Pasak jo, pasiruošimas kainavo daug laiko: daug valandų praleista prie kompiuterio, daug laiko skirta bandant įsigilinti į M.Adomaičio sukurtas kompozicijas. Galų gale, nauja, nepažįstama, iki tol neatrasta opera „e-Carmen“ jam tapo vienu didžiausių karjeros iššūkių: „Tai buvo visai kitokia patirtis – juk ir diriguosiu visų pirma nuspausdamas kompiuterio mygtuką. Bet per tokį procesą, manau, aš pats labai daug išmokau“.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Ričardas Šumila
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Ričardas Šumila

Nauja, nepažįstama, iki tol neatrasta opera „e-Carmen“ R.Šumilai tapo vienu didžiausių karjeros iššūkių.

R.Šumila sako, jog tokie projektai kaip „e-Carmen“ gali gimti tik kartą per daugelį metų ir tai, visų pirma, yra tokias idėjas vystančių žmonių nuopelnas. Daug dirbęs su M.Adomaičiu, dirigentas teigė su juo visad rasdavęs konstruktyvų sprendimą: „Marijus yra labai lankstus žmogus, jis nekonfliktiško būdo. Su juo dirbti buvo labai lengva, labai džiaugiuosi mūsų bendradarbiavimu“.

D.Ibelhauptaitė, pasak R.Šumilos, itin kreipia dėmesį į spektaklio dramaturginę liniją: „Ji duoda daug patarimų, daug reikalauja – jei yra tamsioji pusė, kuri turi kelti nerimą ar įtampą, o muzikoje toje vietoje justi melancholija, lyrika, kyla diskusija, kurios metu Dalia labai aiškiai ir tiksliai pasako, ko reikia“.

Buvo gyvenime etapas, kai galvodavau, kad atėjęs diriguoti turi būti kažkoks kitoks, tuomet kaip tik kažkas nepavykdavo, pats galbūt per daug „stresuodavau“, – sakė dirigentas.

Paklaustas, kaip kuria santykį su operos solistais, R.Šumila teigė, jog santykis su kiekvienu solistu susiklosto natūraliai ir kaskart būna vis kitoks. „Nesistengiu jo specialiai sukurti, aš tiesiog būnu toks, koks įprastai būnu gyvenime. Buvo gyvenime etapas, kai galvodavau, kad atėjęs diriguoti turi būti kažkoks kitoks, tuomet kaip tik kažkas nepavykdavo, pats galbūt per daug „stresuodavau“. Kai esi savimi, viskas stoja į savo vietas“, – sakė dirigentas.

R.Šumila prisipažino iki „e-Carmen“ elektroninės muzikos klausęs nedaug: „Tikrai nevaikščiodavau į koncertus, domėjausi tiek, kiek leido žinios. Kas liečia Mariaus muziką, visą laiką klausydavausi naujų jo kūrinių. Bet elektroninės muzikos ekspertu ir gurmanu savęs nevadinčiau“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius