-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotografas Tomas Kauneckas: nori tobulėti – dalinkis savo patirtimi

Jam turi būti dėkingi fotografijos naujokai, pažengusieji ir šiaip mėgėjai, apšaudantys aplinką mobiliųjų telefonų kameromis. Už ką? Už požiūrį, kad progresą skatina dalinimasis darbo paslaptimis. Būtent šios minties įkvėptas fotografas Tomas Kauneckas pradėjo rengti SNAP. Fotofestivalis šiemet jau 7 kartą sieks suteikti naudos tiems, kurie ieško gero kadro.
Tomas Kauneckas
Tomas Kauneckas / Andriaus Burbos nuotr.

– Tomai, garsėjate tuo, kad drąsiai dėstote savo darbo metodus susidomėjusiems fotografija. Kiti profesionalai stengiasi neatskleisti visos patirties, bijodami užsiauginti konkurentų. Kodėl nebijote?

– Tobulėjimo esmė yra dalijimasis patirtimi. Kalbėdamas apie savo sritį provokuoju konkurentus, kad pats judėčiau į priekį. Kas iš to, jei slėpsiu savo darbo principus. Vis tiek atsirastų tokių, kurie tas paslaptis išsiaiškintų.

– Festivalis SNAP rengiamas jau 7 kartą. Šiemet jis vyks kovo mėnesį, LITEXPO parodų centre. Ar dar yra ką naujo pasakyti apie fotografiją, ne viskas išpasakota?

– Apie fotografiją visada yra ką kalbėti. Tai – menas be pradžios ir pabaigos. Fotografija tobulėja kasmet. Skiriasi jaunų ir vyresnės kartos profesionalų požiūris: jie skirtingai suvokia stilių, vaizdą. Jų skirtinga patirtis rinkoje. Pats noriu paklausyti daugelio fotografų, kurie dalyvaus šių metų SNAP festivalyje. Pavyzdžiui, Tado Černiausko paskaitos „Kaip iš fotografijos uždirbti milijoną?”.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Kauneckas
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Kauneckas

– Ar yra ką veikti festivalyje žmogui, kuris neturi fotoaparato ir neplanuoja jo įsigyti?

– Jei esate užsiregistravę kuriame nors socialiniame tinkle – „Facebook“, „Instagram“, „Pinterest“ ir kituose, jums verta ateiti. Sužinosite, ką daryti, kad jūsų įkeliamos nuotraukos neverstų žmonių paslėpti jūsų naujienų srauto. Pateikdamas gerų ir blogų fotografijų pavyzdžių, festivalis suteikia progą lavinti akį ir skonį. Taip pat bus paskaitų, kurios nėra skirtos vien fotografijai. Manau, kiekvienam verta išgirsti Tomo Ramanausko pasakojimą apie tai, kaip savyje skatinti kūrybiškumą ir prisivilioti į galvą gerų idėjų.
 
– Kokios nuotraukos jums neįdomios?

– Nuogų moterų (juokiasi). Labiau norėčiau papasakoti, kas mane šiuo metu domina – dabar esu įsigilinęs į portreto žanrą. Apie tai ir „work shopą” festivalyje rengsiu. Mano siekis yra nuotraukoje atskleisti žmogaus veidą tokį, koks jis yra iš tikrųjų – be vaidybos, netikrų emocijų. Įkvepia šio žanro pradininkas Richardas Avedonas. Taip pat Erwinas Olafas.

Richardo Avedono fotografijos (ŽIŪRĖTI ČIA)

Erwini Olafo fotografijos (ŽIŪRĖTI ČIA)

– Į festivalį sueina fotografijos mėgėjai, norintys tobulėti, mokytis iš profesionalų. Kokius klausimus  dažniausiai išgirstate?

– Gaila, lietuviai gana susikaustę. Jie dažniau užduoda nereikšmingus klausimus, kaip: „Kokiu fotoaparatu fotografuoji?”.  Juk į SNAP fotofestivalį susirenka profesionalai su patirtimi, kurių dėmesio ir konsultacijų kitu metu gauti sunku. Be to, Lietuvoje fotografai nėra sužvaigždėję, jie mielai bendrauja. Aš raginu atėjus į SNAP nešvaistyti laiko veltui ir fotografų klausti netgi provokuojančių dalykų. Nes tik atsakymai į tokius klausimus įkvepia.

Tomą Kaunecką sutiksite kovo 15 d. LITEXPO parodų centre, kur jau 7 kartą vyks didžiausias renginys fotografijos mėgėjams – fotofestivalis „SNAP“.  Festivalio programą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius